Blog

Minden nap egy (kiló) alma, az orvost távol tartja?

0
1. Minden Nap Egy Kilo Alma

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Így szól a régi mondás, mely szerint napi legalább egy alma elengedhetetlen egészségünk érdekében. Természetesen az egészségünk megőrzésében számos faktor játszik még szerepet, de azért ennek a mondásnak is van némi igazságtartalma.

Azonban, ha ez a mondás napjainkban keletkezett volna, valószínűleg úgy szólna: Minden nap egy kiló alma, az orvost távol tartja. Miért?

A hatalmas fogyasztói társadalmat már nem tudják kielégíteni a termelők úgy, ahogyan régen. Kénytelenek voltak felgyorsítani a folyamatokat a nagyobb hozam és haszon érdekében, mialatt a földek szépen lassan kimerülnek. Ezért állíthatjuk, hogy az egyes növények vitamintartama az elmúlt 50 év alatt minimum a felére csökkent.

Mi van ebben a bizonyos egy (kiló) almában, ami nélkülözhetetlen?

A C-vitamin ugyan egyértelmű, ám nem mindegy, milyen formában kerül a szervezetbe. A zöldségek és gyümölcsök drágulása következtében joggal gondolhatjuk, hogy olcsóbban jön ki, ha megveszünk egy doboz étrendkiegészítő vitamint, mely akár százszor több „vitamint” tartalmaz, mint egy szem alma. A gond az, hogy mivel ezekből hiányoznak a rostok, színanyagok és egyéb táplálékalkotók, így nem lesz természetes az a közeg, melyben fogyasztásra kerül az adott vitamin. Ezáltal a felszívódása sem lesz ugyanolyan mértékű, így a C-vitamin antioxidáns hatékonysága sem. Antioxidáns?

Az antioxidánsok segítik a szervezetünk optimális működését azáltal, hogy kiegyenlítik a szabadgyökök okozta hatásokat, melyek kárt okoznának. Megkötik, semlegesítik őket vagy akár ők maguk oxidálódnak ahelyett, amit a szabadgyökök megcéloznának.

Szabadgyökökkel mindennap találkozunk, mikor dohányozunk, folyamatos distressz (ún. „rossz” stressz) ér minket, kimerítő testedzést hajtunk végre, vagy arányaiban túl sok többszörösen telítetlen zsírsavat fogyasztunk. Gond csak akkor van, ha az antioxidáns mechanizmusok nem tudják kiegyenlíteni a szabadgyököket.

Mit tehetünk Mi ennek érdekében?

Étkezzünk minél színesebben és változatosabban, fogyasszunk antioxidánsban gazdag élelmiszereket! Legyen minél több szín a tányérunkon!

A jól ismert karotin, a sárga növények színanyaga, mint például a sárgarépa. A likopin, a piros zöldségek és gyümölcsök csapatát erősíti, melyben a paradicsom a csapatkapitány. Itt van nekünk a rezveratrol, mely sokak számára a borról és a magas kakaótartalmú étcsokoládéról ismeretes. Tény, hogy egy másfél deci jó minőségű, száraz vörösbor igen sok rezveratrollal büszkélkedik, így tökéletes választás lehet egy finom vacsora mellé sör vagy pálinka helyett. Biztos, ami biztos, inkább próbálkozzunk egy tál vörös szőlővel, egy marék héjas földi mogyoróval vagy bármilyen bogyós gyümölccsel.

A rohanó világ ellenére is, a boltokkal szemben részesítsük előnyben a helyi termelőket, kiskertes gazdálkodásokat a piacon, vagy az ismerősünket, szomszédunkat, akinek a kertjében édes, dús levű, napsütötte alma terem.[i]

Kovács Viktória

Mi a zsebben hordott mobiltelefon átka?


[i] https://infozio.1367.hu/2023/01/11/a-nadragzsebben-hordott-mobiltelefon-atka/

képek: Pixabay

Talán ezek is érdekelhetnek …