Blog

Tippek egy csajos nyaraláshoz – „Minden út Rómába vezet…”

0
1. Tippek Egy Csajos Nyaralashoz

Mi is lehet jobb ötlet a nyár alatt egy barátság megpecsételésére vagy éppen próbatételére, mint egy közösen szervezett nyaralás? Mindig jó ötlet kimozdulni kicsit a komfortzónánkból és önerőből nekivágni egy idegen ország felfedezésének pláne, ha vannak, akikkel szívesen megosztjuk ezt az élményt. Hogyan is induljunk neki?

Fontos, hogy olyan útitársakat válasszunk, akikkel nagyjából hasonlóak az érdeklődési köreink, és az utazással szemben támasztott ambícióink. Mindig lesz olyan helyzet, ami alkalmazkodást kíván, ám erre elég jó alap egy sok éves barátság. Tűzzétek ki közösen a célokat, hogy mit is vártok ettől a kalandtól, illetve milyen úton-módon tennétek ezt meg. Gondolok itt a szállás típusára, a közlekedésre, a tartózkodási időre, továbbá az sem mindegy, hogy egy tengerparti lazításról, vagy egy tempósabb városnézésről van szó, ami esetleg több szervezéssel, körültekintéssel és alkalmazkodással járhat.

Majd ha mindez megvan, jöhetnek a praktikumok!

Különösen a repülő esetében lehet problémásabb a csomag összekészítése. Ezt érdemes mielőbb elkezdeni, és közösen listát készíteni arról, mik azok, amik mindenképpen szükségesek. Bőrönd vagy a táska méretétől függően osztozkodhattok is, kinek mi fér el a pakkjában, amit később többen is tudtok használni. Így hazafele több szuvenír is elfér!

Egészségügyisként, nem lehet nem szót ejteni a higiéniáról. Gondold végig a check-pontokat, ahol meg tudsz állni út közben. Akár a repülőtéren, a repülőn, vagy érkezés után eljutni a célhoz, hol és milyen lehetőségeid lesznek némi tisztálkodásra. Mindig legyen nálad kis kiszerelésű fertőtlenítő gél, esetleg kendő, és némi szappan, mert sosem tudhatod, mikor törlik a járatodat. Nyilván, egy sátrazás vagy egy vonatos körút még ennél is több teendőt kíván maga után. Sose alapozz arra, hogy „majd kint veszünk tusfürdőt, sampont”. Ha hiszitek, ha nem Rómában a gyógyszertári drága és márkás termékeken kívül sehol nem kaptunk volna tisztálkodási szereket, de még fogkrémet sem, ha nem viszünk ki magunkkal.

Másik fontos szempont a közlekedés megszervezése. Nagyjából lehet előre készülni, hogyan is fogunk eljutni A-ból B-be, azonban ez mindig csak ott derül ki valójában.  Ez az a dolog, amit például az olaszok igen lazán vesznek, tekintve, hogy a KRESZ szabályai időnként éppen hogy csak érvénybe lépnek. „Aki mer, az nyer!”

Természetesen mindenhol szerepet kaphat az aktív és a passzív feltöltődés is, ezért fontos kiismerni a másikat és magunkat egyaránt, hogy mi az, amiből erőt meríthetünk a következő napra. Ez lehet egy éjszakai városnézés a pompázó fények sokaságában, vagy éppen egy hajnalig tartó traccsparti.

A barátokkal eltöltött nyaralásnak úgy érzem, nem kell felsorolnom az összes pozitív hatását, de mindenképpen lényeges, hogy közösen tehetitek próbára magatokat. Lelki hozadéka a számos boldog és vicces pillanat okozta endorfin túltermelődés, a még nagyobb bizalom és a barátság megerősítése, mialatt mi együtt vágtunk neki Rómának.[i]


Kovács Viktória

Utazási betegségek, amik megnehezítik a vakációt?:


[i] https://infozio.wordpress.com/2022/08/17/utazasi-betegsegek-amik-megnehezitik-a-vakaciot/

Talán ezek is érdekelhetnek …