Blog

Pihenni, pihenni, pihenni

0
1 Pihi

Ismerős az érzés, hogy nincsen kedved semmihez? Hiába tudod, hogy muszáj lenne nekiállnod a feladatnak, de egyszerűen nem megy? (Egészen konkrétan a szakdolgozat megírására gondoltam.) A cél előtted van, kell az a diploma, meg kell csinálnod a vizsgákat, szigorlatokat, de egyszerűen nem megy. Rajtunk a béklyó, de hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Először is, fel kell ismernünk, mennyi mindent tettünk mostanában a lelki egészségünkért. Pihentünk, aludtunk eleget? Mennyit idegeskedtél mostanában? Kávén kívül más italt is fogyasztottál? Elegendő vizet ittál? Gyorséttermek mellett ettél rendesen? Ha legalább a héten nem volt olyan nap, amikor egy fél órára leálltál, vagy akár egész napra, és nem csináltál semmit, akkor viszont van egy jó hírem: Itt az idő hallgatni a testedre. Pihenj ezerrel!

Őszinte leszek, nagyon nehéz jelenleg nekiállnom a tanulásnak, szakdolgozathoz keresni cikkeket, haladnom a táblázattal, a kutatással, összerendezni a szobámat. Inkább elmegyek sétálni egy nagyot, időpontot kérek a masszőrömhöz, felfedezek egy újabb kávézót Kecskeméten, beszélgetek az ismerőseimmel. Ez nem jelenti azt, hogy lusta vagyok, egyszerűen más impulzusokra van szükségem. Magamra kell költenem az energiám, és csakis magamra fókuszálni.

Nagyban segít, ha összeírod, hogy mit kell csinálnod, mit szeretnél csinálni. Pihenős bakancslista. Egyrészt összeszeded a gondolataidat, másrészt pedig segít a tisztán látásban. Sokkal hamarabb erőre kapsz, ha követni tudod a dolgaidat, feladataidat. Nem utolsó sorban, csinálsz is valamit. Színezd ki, címkézd fel, színesítsd egy kicsit az életed.

Ne aggódj, nem fogsz megcsúszni a napokkal. Mondhatni, nem hiába most merültél le testileg-lelkileg. Most van időd pihenni, így ne érezd magad rosszul, csak élvezd ki ezt a szünidőt. Gondolj csak bele, hogy eddig menyi mindent csináltál!

Ideje meglátogatni a közeli szauna helyet, kávézót, esetleg cukrászdát. Kényeztesd magad, legyél tudatosan otthon a testedben, és hallgass arra a belső hangra, hogy márpedig pihenned kell. Ne gondolj a munkára, egyetemre, tanulnivalóra. Keress fel egy masszőrt akár, és tapasztald meg, milyen érzés másfél órán keresztül alfaállapotba kerülni. Ki akartál próbálni egy új kávézós helyet? Fedezd fel! Olvass egy könyvet, vagy kettőt, felüdülés lesz az elmédnek.
Gondoskodj magadról is, ne csak a fontos elintéznivalóidról. Meg fogja hálálni a tested, hidd el.

Goszpodinov Emese

Képek forrása: Pexels

Ez is érdekelhet! Kattints ide!

Talán ezek is érdekelhetnek …