Blog

Net és szex. A szexting 

0
2

A huszonegyedik század a világháló fénykora, s az internet kétségtelenül kétélű fegyver módjára funkcionál. Mindenki hallott már a tabunak minősülő ösvényről, melyre a temérdek veszély ellenére mégis jó pár személy rálép.

A szexting nem más, mint erotikus tartalmú fotó, szöveg vagy e-mail küldése online felületen egy vagy több személy számára.
Az NSPCC/ChildLine 450 brit származású kamasszal készített felmérése rávilágított a probléma gyakoriságára, mivel a kérdezettek több, mint 40 százaléka készített már magáról erotikus fotót, és negyedrészük továbbította is a tartalmat (58 százalék az aktuális partnerének), az interjúalanyok 30 százaléka azonban elismerte, hogy a fénykép új tulajdonosa olyan személy, akivel a világhálón ismerkedett meg, személyes találkozás egyáltalán nem történt.
53 százalék elmondása alapján, életében legalább egyszer már kapott szóban forgó üzenetet és 30 százalék számára a feladó teljesen idegen volt. A kutatás vezetője Peter Walness szavai szerint „ezek az eredmények mutatják, hogy a szexting egyre természetesebb része a kapcsolatainknak”.
Minden józan gondolkodású felnőttben felmerül a kérdés, hogy miért?

Lehetséges okok:

 1. Bizonyítási vágy. A kamasz nem szeretné, hogy társai prűdnek tartsák.
 2. Úgy érzi ezzel fogják komolyan venni érettségét.
 3. Zaklatás, zsarolás, megfélemlítés végett teszik ezt.
 4. Konfliktuskerülés. Ha a partner elég makacs, ez az egyszerűbb út.
 5. Lelkiismeret. „Tartozik” ennyivel a párjának, s nem szeretné őt megbántani.
 6. Szerelmes. Úgy véli teljes mértékben megbízhat kedvesében, s kapcsolatuk örökké harmonikus marad.
 7. Táv-, vagy online kapcsolatban van valakivel, s a személyes kontakt nem lehetséges.
 8. Büszkeség. Elégedett magával, s ezt nem fél véka alá rejteni ilyen módon.

Általános kutatások kimutatják, hogy a szexting tizenhárom éves kor körül kezdődik, mikor is kialakul a pubertá korúakban a szexuális vágy, megindul az a bizonyos hormontermelődés. Az egészséges kíváncsiság alapvetően nem probléma, de a szexting temérdek veszélyt rejteget, melyek elkerülése végett beszélnünk kell a kamaszokkal a következményekről, törvényes korlátokról és a tevékenység érzelmi részéről egyaránt.

A szexting szabályai:

 1. 18 éves kor alatt tiltja a törvény.
 2. Az internet nem felejt. Kitörölhetetlen.
 3. Egy meggondolatlan lépés súlyos és hosszútávú következményekkel járhat. Például: visszaélés a fotókkal.
 4. Ne add tovább!

Mielőtt elküldenéd a tartalmat…

Ha a cikk sorai nem bizonyultak elég elrettentőnek akkor utolsó mentőöv gyanánt a Nagyiteszt elvégzését dobják be a pszichológusok. A metódus rendkívül egyszerű, s semmilyen erőfeszítésbe nem kerül:
Mielőtt az érintett megnyomná a küldés gombot, csak egy röpke pillanatra gondoljon bele abba, hogy miképpen reagálna a agymamája az adott képre/szövegre. Ha nem zavarná őt, akkor a végeredmény evidens, azonban ha megbotránkozna a tartalom láttán, érdemes újragondolni a küldés gomb megnyomását.  [1]

Hegedüs Fatime


[1] A szeretet kirívásának egy hatékonyabb módja:. https://infozio.wordpress.com/2021/07/03/az-oleles-jotekony-hatasai/

Talán ezek is érdekelhetnek …

1 Vitiligo 1

Vitiligo

1 Reborn Babies

Reborn Babies