Blog

Mit tegyünk, ha számunkra sötét az ősz?

0
1. Mit Tegyunk Ha Szamunkra Sotet Az Osz

            Az egyik dolog, amit imádok abban, hogy volt szerencsém sok embert megismerni az évek alatt, az az, hogy láthatom, hogy mennyire különbözőek vagyunk, mennyire máshogy fogjuk fel és engedjük magunkba a világot. Az őszi időszak is pont ezért érdekes – van, aki imádja, mások pedig szinte megvetéssel néznek rá; hiszen minden éremnek két oldala van.

 Van, aki úgy gondolja (és szeretem magamat is ide sorolni), hogy nincs annál szebb, mint amikor elkezdenek lehullani az első levelek a fákról, amikor szinte tűzszerű színkavalkádba borul minden, vagy mint amikor Pécs határait elhagyva, a Mecsekből lefelé kocsikázva a fák teteje körül hatalmas a köd. Itt az ideje a családi filmezéseknek, a közös sütögetéseknek, a bekuckózásnak és annak, hogy fordítsunk egy kis időt magunkra is. Ezzel ellenben természetesen vannak olyanok is, akik az őszt az elmúlással azonosítják – hiszen véget ér a nyár, ami sok embernek a kedvenc évszaka (hiszen meleg van és minden olyan gondtalan), elkezdenek lejjebb kúszni a fokok a hőmérőn, rétegesen kell öltözködni, hamar sötétedik, és még az egyetem is megkezdődik. Bár az évek alatt úgy vettem észre, hogy egyre többen szeretik meg az őszt, és kacsintgatnak afelé, hogy szinte a kedvenc évszakukká váljon, ez a cikkem mégis azokhoz szólna, akik egyszerűen képtelenek lerázni magukról azt a búskomor érzést, amit az őszi hónapok megkezdenek az életükben.

Irány kifelé a szabadba!

            Bár ez nagyon snassz tippnek hangzik, és sokan biztos csak bólogatnak rá, hogy „Na jólvan, persze…”, számomra a hatalmas őszi séták hozták meg az évszak szeretetét. Nem gondolnám, hogy létezik olyan ember, aki csúnyának találná azt, ahogy a sárguló falevelek között átsüt az őszi napfény. Megérezhetjük azt a kissé csípős, hideg őszi illatot és megpróbálhatjuk értékelni az évszak szépségét. Természetesen az sem az utolsó szempont, hogy kinn vagyunk a levegőn – ugyanis a nyári időszak végével a szabadban töltött óráink is zuhanórepülésben indulnak meg lefelé – így még az egészségünknek is mindenképpen jót teszünk ezzel.

Osszuk be az időnket!

            Sajnos ez a tippem olyan lesz, amelyre nem biztos, hogy mindenki sort tud keríteni az életében, de próbáljuk meg beosztani az időnket úgy, hogy azok a dolgok, amelyek alapból is fáradtságot okoznak és amelyekhez talán annyira nincsen is kedvünk, a nap elején legyenek elvégezve. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy délelőtt 11 óra után mi álljunk meg a munkahelyünkön és mondjuk azt, hogy köszönöm, elég volt, hanem azt, hogy a délutáni, szabadidős tevékenységeinkből próbáljuk meg azokat elvégezni minél előbb (lehetőleg még természetes fényben), amelyekhez annyira nincs kedvünk – mert semmi sem húzza le az ember kedvét annyira, mint amikor este 8 órakor még olyan dolgokkal kell foglalkoznia a sötét lakásában ülve, amikhez alapból sincsen semmi kedve.

Relaxálj!

            Egy hatalmas, még napsütésben lezajló séta után mi sem esik jobban, mint egy forró fürdőt venni és behuppanni a kanapé elé, hogy megnézzük a kedvenc filmünket. Persze nem mindenkinek pontosan így néz ki egy kikapcsolódással teli este, de szerintem sokak kedvét fel tudja dobni az az igazi őszi, betakarózós-filmezős esti program – főleg, ha valami olyan, igazi őszi hangulatú filmet nézünk, mint mondjuk a Harry Potter sorozat bármelyik része, vagy akár a Szívek szállodája. Ha nem is a tévé előtt ülve szeretnénk kikapcsolódni, akkor is fontos, hogy néha megtartsuk magunknak ezt a kis esti időt; hagyjuk ilyenkor a munkát és a tanulást, ha egy-egy ilyen napot beiktatunk az életünkbe, és fókuszáljunk teljes szívvel arra, hogy NEKÜNK mi esne jól.

Varga Roxána

Képek forrása: Pixabay

[i]


[i] Ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan lehet magaddal is boldog a kapcsolatod, katt a linkre: https://infozio.1367.hu/2022/02/01/egy-egeszseges-kapcsolat-magaddal/

Talán ezek is érdekelhetnek …