Blog

Június 25. – Barlangok napja

0
Inside Kents Cavern Prehistoric Cave / Torquay, Dorset, Uk

A Föld szilárd kérgében természetes úton létrejött, 2 méternél nagyobb, ember által járható üregeket barlangnak nevezzük. A karsztosodásra alkalmas karbonátos kőzetek az ország felszínének 1,5%-át alkotják. Hazánk területén több, mint 3700 mesés barlang rejlik a felszín alatt. A barlangok napja alkalmából most négyet szeretnék egy kicsit részletesebben bemutatni közülük.

Abaligeti- barlang

Az Abaligeti- barlang a Pécs városa felett magasló Mecsek leghosszabb patakos barlangja. Jelenleg a Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alatt áll. 466 méter hosszúságú kiépített főága szervezetten, túravezető közreműködésével bárki számára bátran látogatható. 2000-ben gyógybarlanggá nyilvánították. Az állandó 12°C-os hőmérsékletű és 97%-os páratartalmú levegő egészségügyi szempontból rendkívül kedvező, körbejárása kifejezetten ajánlott allergiásoknak, asztmásoknak és bármilyen egyéb légúti betegségben szenvedőknek. A barlang szerkezete lassan, szinte észrevehetetlenül, de folyamatosan változik, hiszen a teljes hosszában folyó patak alakítja. Az arra járók körülnézhetnek a barlang mellett található Denevérmúzeumban is, ugyanis a denevérpihenőként is elhíresült barlang a téli időszakban a patkósdenevérek számára nyújt menedéket. Különleges formájú kőképződmények, a cseppkövek hatalmas mennyiségben előfordulnak itt. A változatos formákat öltött kőzetek közül néhányat alakjuk alapján el is neveztek: Pisai ferdetorony, Flórián – kút, Kálvária, Elefántfej, Karthágó romjai, Niagara – vízesés – mind olyan jellegzetes cseppkövek, amikről biztosan senki nem marad le, hiszen a túra vezetője is különös figyelmet szentel nekik. A hosszú évek során rengeteg legenda és hiedelem is összekapcsolódott a barlang falának szikláival és cseppkő alakzataival, amiket a túravezető szintén szívesen mesél a vendégeknek. A leghíresebb a magasban található „Lebegő kő” története, ami megmozdul, ha hűtlen túrázó halad át alatta, szóval csak óvatosan.

Tettyei Mésztufa- barlang

Pécs egyedülálló geológiai képződménye, a 10ezer éves üregrendszer. A barlangrendszerben mesterségesen is kibővített járatok és kivájt folyosók szinte labirintust alkotnak. Érdekesség, hogy ezek a föld alatti kis üregek egykor lakóhelyek voltak. Amikor 1908-ban először megnyílt, a „Pokol kapujaként” emlegetett turistalátványosság, a sárkánybarlang leginkább az ijesztegetés és megfélemlítés célját szolgálta. Ezt követően hosszú időre lezárták, majd a 2008-as újra nyitáskor a riogatás helyett már sokkal inkább az ismeletterjesztés került a középpontba. A barlangban jelenleg egy kiállítás keretein belül barangolhatnak végig az érdeklődők. Mint egy időutazás, először természettudományos megközelítésből a mésztufa keletkezésével, a barlang létrejöttének folyamatával és adottságaival ismerkedhetünk meg. Ezt történelmi és kulturális információk bemutatása követi. Például, hogy a barlangot létrehozó víz mekkora befolyással volt a környék életére, hiszen azon túl, hogy állandó ivóvizet biztosított, a Tettye völgyének malmait is meghajtotta.

Tapolcai- tavasbarlang

Tapolca környékének népszerű látványossága 2010-ben átvette a Baradla barlangtól a leglátogatottabb barlang címet. Ez nem is csoda, hiszen a barlang egyedülálló élményt nyújt vendégeinek. Ki ne szeretne a kristálytiszta égszínkék vízen csónakázni egy barlang üregében? A tavasbarlangban lehetőség van fémladikokba pattanni és evezés közben fürkészni a Malom- tó felől beúszkáló fürge cselléket a vízben. A barlang száraz szakaszához 75 lépcsőfok vezet a mélybe, érdekesség, hogy ez volt az első villanyvilágítással ellátott barlang Magyarországon, a látogatható részeken reflektorokkal van megvilágítva, melyek közül néhány a víz alatt is el lett helyezve. A hőmérséklet télen- nyáron nagyon kellemes, 20°C, a páratartalom pedig közel 90%-os. Itt nem alakultak ki cseppkövek, mert a vizek átszivárgását a felszín felől agyagos zóna akadályozza. Ha a csónakázás önmagában nem lenne elég nagy kaland, a barlang felett pár éve egy látogatóközpont is megnyitotta kapuit. Az itt található kiállítás 7 termen keresztül, interaktívan, 3D-s képekkel mutatja be a karsztvidék csodálatos világát, továbbá mászófal és egy játszótér is helyet kapott.

Csodabogyós – barlang

Aranyos kis nevét a környékén nagy számban élő szúrós, csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta. A Keszthelyi- hegység keleti peremén helyet foglaló barlang üregének bejárata a Balaton- felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyílik. A kedves név azonban ne tévesszen meg senkit, aki a tanbarlangba látogat, igazi kalandtúrára vállalkozik. Egy alaptúra és kétféle extrém túra közül is lehet választani igény szerint. A mindössze 9,5°C-os barlang mélyén vannak szakaszok, ahol csak négykézláb vagy hason csúszva juthat át az ember, ezért ahhoz, hogy gyönyörködni lehessen a számtalan cseppkőben és változatos képződményben elengedhetetlen a túra elején védősisakkal, barlangász overállal és fejlámpával is felszerelkezni, amiket természetesen a barlang dolgozói biztosítanak és segítenek biztonságosan használni.

Remélem sikerült meghozni a kedveteket egy kis barlangászáshoz és, ha ebben a nyári forróságban megjönne a kedvetek kirándulni egyet, beleszorítjátok a fent említett varázslatos képződmények valamelyikét a programba. Tényleg nem érdemes kihagyni!

Szabó Johanna

[1]


[1]Ha van még egy kis időd, ezt a cikket se hagyd ki:

Talán ezek is érdekelhetnek …