Blog

Időjárás okozta hangulatingadozások

0
1 Idojaras Okozta Hangulatingadozasok

A változékony időjárás bizony hatással van a legtöbb emberre, a különbség viszont nem egyezik, sokszor pozitív vagy negatív hangulatot eredményez.

Biztosan hallotta már mindenki a “front van” kifejezést. Általában ettől kezd fájni a fejünk, hirtelen a kedvünk sem túl jó és még a lustaság is a megszokottnál nagyobb hatással bír felettünk. Nem meglepő, hiszen az egyik pillanatról a másikra megváltozni képes időjárás többek között az emberi szervezetre is teherként nehezedik. Ma már külön tudományág foglalkozik ennek kutatásával, amelyet bioklimatológiának nevezünk. Tulajdonképpen azt vizsgálja, hogyan módosul egészségi állapotunk a belélegzett levegő elektromos töltéseitől. Azért is ennyire friss és ismeretlen terület ez, hiszen sokáig a népszokások és hagyományok alapozták meg az emberek e fajta tapasztalatait, ám szükség volt egy tudományos szakterületre, amely kísérleteivel valós adatokra tudott támaszkodni.

Borús időjárás esetén nyomasztó hangulat jellemző a legtöbb emberre, azonban a csendes eső megosztó közérzetet eredményezhet. Néhányakban jó érzést kelt a nyugtató hangja és látványa, másokból pedig éppen kedvetlenséget vált ki. Szeles vagy viharos idő esetén a nyugtalan, ingerlékeny állapot tapasztalható. Az a tény biztosan senkit sem lep meg, hogy a napfényes, meleg klímához az esetek döntő többségében vidám és jó közérzet társul. Ilyenkor a legfelszabadultabbak és legaktívabbak az emberek, hiszen a remek időjárás mindenkit valamilyen tevékenységre ösztönöz. Hasonlóan jó hangulatot eredményez az embereknél a téli hideg idő, hóeséssel társítva.

Bár leginkább általánosságban véve nézzük a tényeket, sok egyéni eset is van, amikor éppen az ellenkező hatás érvényesül egy-egy személynél. Például valaki akkor érzi magát a legjobban, ha hallja a mennydörgés, villámlás hangját.

Na de hogyan is reagál a szervezetünk egyes időjárási tényezőkre? Valószínűleg mindenki tapasztalt már kisebb nagyobb intenzitással járó fejfájást, ha hirtelen jött egy meleg- vagy hidegfront. A légnyomásváltozás, a páratartalom, a hőmérséklet és a szélerősség az okozói a legtöbb ilyen esetnek, amit az emberi test egyénenként eltérő módon megérez. Leginkább azokat viselnek meg a frontok, akiknek gyengébb az ideg- és immunrendszere, stresszes életmódot folytatnak, valamint egy már meglévő betegségben szenvednek. Utóbbiakat az úgynevezett időjárás-érzékenyek kategóriájába sorolhatjuk. Az időjárás hatásai felerősíthetik az ízületi, emésztőrendszeri, légúti fájdalmakat és nagyobb számban érinti az asztmás, valamint epilepsziás rohamra hajlamosakat. A sok negatívummal járó effektus mellett van azonban kifejezetten jó hatású klíma is, úgymint a magashegységek, hűvös erdők, tengerek légköre. Ez különösen kedvező a tüdőbetegségben szenvedőknek.

Noha az időjárást mi magunk nem tudjuk befolyásolni, a hangulatunkat annál inkább. Nem minden esetben egyszerű, hiszen van, hogy teljesen eluralkodik felettünk egy érzés, de néhány megoldás azért akad a rossz közérzet megszüntetésére. Fontos, hogy ismerjük saját szervezetünket, és egy front közeledtével fel tudjunk készülni az esetleges rossz reakciókra is. Ez hosszú időt igényelhet, azonban a későbbiekben nagy segítségünkre lehet, ha nem ér minket váratlanul egy ilyen helyzet. Például, ha tudjuk magunkról, hogy időjárástól függő migrénre vagyunk hajlamosak, kevésbé ijedünk meg egy-egy fájdalom érzékelésétől és képesek leszünk kezelni a rossz helyzetet akár gyógyszerrel, akár más módon is.

Ha otthonlétre kényszerít minket az idő, próbáljunk benti elfoglaltságokat keresni, és megtalálni azok szépségét: nézzünk egy jó sorozatot, haladjunk a házimunkával, olvassunk könyvet. Diákként még a tanulásra is jobban rászánjuk magunkat, ha látjuk, hogy a kinti zord időjárás nem ad más elfoglaltságra lehetőséget. A mindennapokban az iskola és a munka kötelességei általában kitöltik napjaink nagy részét, ezáltal gondolatainkat is leköti. Szokás mondani, hogy egy-egy negatív élmény után hajlamos az ember a munkájába menekülni. Rossz időjárás és hangulat esetén ez nem feltétlenül gond, azonban hosszútávon valóban nem lehet megoldás problémáinkra. Ilyenkor vegyük át az irányítást magunk felett, és döntsük el, hogy ma igenis boldogok leszünk!

[1]


[1] https://www.algoflex.hu/cikkek/idojarasi-frontok-hatasa-a-szervezetunkre

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11047/idojaras-valtozasai-frontok

Talán ezek is érdekelhetnek …