Blog

Sötét személyiségek az online világban

0
1 Sotet Szemelyisegek Az Online Vilagban

Az online térben korántsem csak jó embereket találunk. Sajnálatos módom a Sötét-Tetrád típusú emberek hatalmi harcként élik meg az internet világát és gyakran lépnek a tettek mezejére. A provokatív jelzővel ellátott személyek számára, az az öröm, ha egy vitában domináns személyként megalázhatják, ledominálhatják vagy pszichés fájdalmat okozhatnak a célszemélynek. Ezen emberek vajon miért lelik örömüket mások megalázásában és megszégyenítésében? Honnan ered ezeknek a személyiségjegyeknek a kiváltó forrása?

Az online tér számtalan célnak és embertípusnak ad otthon, például vannak a tanulók és a dolgozók, akik meetingekre, előadásokra és kommunikációs formákat felhasználva (email, messenger, zoom, és egyéb portálok) végzik mindennapi teendőiket. Emellett vannak azok is, akik szórakozásból vagy időtöltésből lapozgatják a közösségi platformokat, ahol rendszeresen futunk bele felugró ablakokba, hirdetésekbe és egyéb információs célzattal meghirdetett információkba. Ezt a 3 csoportot tekintjük a hétköznapi felhasználónak.

Egy hétköznapi felhasználó kategóriába sorolt ember gyakran csap át egy „trollba”, amely az anonimitásnak és a hamis személyazonoság virágkorának köszönhető. A „trollok” gyakran a „fröcsögésük” által erkölcsi, morális, etnikai és vallási értékeket sértenek nonverbális módon. Ennek oka, hogy a virtuális világban mindenki védettnek érezheti magát, a gátlások feloldódnak, kritikus szókimondóvá válnak és az önös igazuk érdekében képesek poszttraumatikus folyamatokba kergetni a kispécizett áldozatot. Mint minden területnek, így ennek is vannak informatikus szakemberei, akik nap mint nap dolgoznak azon, hogy olyan szűrőket és algoritmusokat alkossanak, amelyek megvédik az ártatlan embereket a Sötét-Tetrád tagjaitól.

A korábbiakban már írtunk a Sötét-Triádról, amely a szakemberek között elismert sötét jelleg, amit az online térre kivetítve kiegészíthetünk még egy aspektussal. Természetesen ez attól is függ, hogy milyen szinten elemezzük az emberi viselkedést, mert mindennapok valóságában inkább nárcizmus jelentős, míg az online térben a szadizmus.

De melyek a Sötét-Tetrád csoportjai?

 • machiavellizmus,
 • pszichopátia,
 • nárcizmus
 • szadizmus

Miért is lesz valaki „tört” személyiség?

Egy biztos a kórállapot kialakulásában több tényező játszik szerepet, amelyek egyéni változatosságot mutatnak az esetek között. Tehát sokszínűség jellemzi Tetrád tagjait, ez alapján azt lehet mondani, hogy százalékos eltérés van abban, hogy a 4-ből melyik milyen dominanciával található meg az emberben. Kiváltó tényezője lehet:

 • testi és hormonális betegségek (akadályozzák a normál életvitelt)
 • agyi károsodások (központi idegrendszer fejlődési zavara, agyvérzés, agytumor)
 • lelki fejlődési zavar (törés keletkezik a gyermekben, amely nehezen korrigálható)
 • korai kötődés hiánya vagy torzulása (labilis személyiségjegyek)
 • szocilizációs zavarok
 • súlyos veszteség (valamelyik szülő halála)
 • függőséggel rendelkező szülő (hibás minta és nehéz sors)
 • gyermekek vagy csoporttársak általi kiközösítés, nonverbális bántalmazás
 • gyermekkori trauma (pl. baleset)
 • bántalmazás és a rossz életkörülmények

Hogyan óvhatjuk meg magunk és szeretteinket?

A téma mindig aktuális lesz, tehát fontos róla beszélni, illetve olyan szintre jutni, hogy képesek legyünk felismerni az ilyen káros személyiségjegyet hordozó embereket az online életben. A másik nagyon fontos, hogy ne adjunk teret arra, hogy fájdalmat tudjanak nekünk okozni, hanem ignoráljuk a gonoszkodásaikat és jelentsük a megfelelő helyeken.

Véleménykülönbségünket az arra méltó emberekkel tiszteletteljesen, a trágár kifejezéseket mellőzve is kifejezhetjük. Legyünk tudatos és felelősségteljes internetfelhasználók, hogy mi magunk, a szeretteink és az adataink is biztonságban legyenek![i]


[i] Orbán Nikolett

Talán ezek is érdekelhetnek …