Blog

Étkezés trauma időszakában

0
1. Etkezes Trauma Idoszakaban

Mit értünk trauma alatt? A traumatikus esemény egy olyan történés, amely megrázó hatással van lelki világunkra és általános jóllétünkre. Ezen élethelyzetek az esetek többségében váratlanul érnek minket, talán ezért is hatnak sokszor sokkal erősebben ránk, mint amekkorák valójában. Persze, nem lehet egy kalap alá venni őket, pont a ránk való hatás erőssége miatt, hiszen mindannyian más-más értékeket képviselünk és tartunk fontosnak. Ezáltal vagyunk érzékenyebbek az élet egyes területeire, az ún. gyenge pontjainkra. Így, ami másnak semmiség, az lehet, hogy nekünk hatalmas megpróbáltatás vagy veszteség lesz. Legyen szó egy családi eseményről, munkahelyi konfliktusról vagy akár egy szakításról. No, de mit lehet ilyenkor tenni a dolgok pszichológiai megközelítésén alapuló feldolgozáson túl? Hogyan válhat a barátunkká az étkezés a nehéz helyzetekben?

Természetesen szó sincs arról, hogy maga az étkezés megoldana bármilyen lelki problémát. Itt szoktak átesni a ló túloldalára, mikor kizárólag az ételtől várják a boldogság érzését, ezért aztán rendszeres túlevés, majd az ebből fakadó elhízás következik be. Viszont, segíthet visszabillenni az általános jó közérzetünkbe, fontos tápanyagokkal szolgál és pillanatnyi örömöt is ad, amit testünk és lelkünk is hasznosítani tud a mielőbbi felépülésünk érdekében. Ennek azonban feltétele, hogy ne kizárólag ebbe kapaszkodjunk mentsvárként!

Vegyük figyelembe, hogy bármiféle trauma utáni időszak egy gyógyulási folyamat, ahol fokozottan figyeljünk testünk és lelkünk igényeire, szánjunk időt az aktív és passzív pihenésre is egyaránt.

Ilyenkor természetes, hogy a distressz miatt felborul napi rutinunk, és nem mindig az étkezés kapja főszerepet, de hosszú étvágytalanság esetén, néha muszáj pár falatot magunkba erőltetni, máskülönben energiaraktáraink kimerülnek, és még kevesebb erőt fogunk magunkban érezni a gyógyuláshoz. Próbáljunk meg legalább napi három étkezést beiktatni a kis rendszeresség kedvéért, ha éhesek vagyunk az abszolút jó jel, ilyekor nyugodtan együk azt, amit megkívánunk, mert az a kalóriák mellett a lelkünknek is energiát szolgáltat. Amennyiben, úgy érezzük, csak gyorséttermi ételt bír bevenni a gyomrunk, jelen esetben még az is jobb választás, mint a semmi.

Kísérletezzünk akár különféle gyümölcsturmixokkal, hiszen a benne lévő joghurt vagy tej szintén energiát és fehérjét ad, ezutóbbi pedig jelentős szerepet kap immunrendszerünk megfelelő működésében, a negatív lelki tényezők pedig nehézséget okozhatnak szervezetünk védekező funkcióiban. Az hal és az olajos magvak is a barátaink omega-zsírsavtartalmuk miatt. Mindemellett próbáljunk tartalmas ételeket fogyasztani, de mégsem olyanokat, amik elnehezítenének. A csoki is megengedett ilyenkor – meg persze máskor is – ám, ha lehetőségünk van rá, válasszuk a legalább 70% kakaótartalmú alternatívát.

A rendszeresen kávézóknak életmentő lehet egy jó pumpkin spice latte, ellenben a kávé bizonyítottan fokozza a szorongásos panaszokat. Az alkohol sajnos ilyen élethelyzetekben a legkevésbé sem a barátunk, mivel csak még jobban felerősíti negatív gondolatainkat és érzéseinket, így helyette válasszunk egy finom mézes teát.

„Good food, good mood.”

Ne felejtsük: az egészséges, kiegyensúlyozott és változatos étkezés elengedhetetlen jóllétünk szempontjából, ám vannak élethelyzetek, mikor az étkezés van értünk.[i]

Kovács Viktória

Mi történik velünk szakítás után?:


[i] https://infozio.1367.hu/2022/09/13/szakitas-utan/

képek:pixabay

Talán ezek is érdekelhetnek …