Blog

Szakítás után

0
1 Szakitas Utan

Sajnos vagy nem sajnos, a téma örökaktuális, a szakítások a mindennapi életünk részei, ha nem is bennünket érint, körülvesz minket.

Egy bizonyos pontig lehet tagadni, de minden szakítás veszteséggel jár mindkét félnek, és a kilépés függvényében még győztest sem kereshetünk. Mindketten veszítettetek, lehet életetek egy nagy szerelmét, lehet csupán bizalmat, vagy pillanatnyilag a más emberekbe vetett hitet, reményt.

Nincs győztes, mondom ezt abból a perspektívából, hogy mindegy ki mondja ki a végszót, mindegy ki „ússza meg” kevesebb sérüléssel, mindegy ki talál hamarabb új partnert, ezek a szempontok mind súlytalanná válnak az idő múlásával. Győztes az, aki tovább tud lépni és tanulságot tud leszűrni volt kapcsolatából.

Vége lett. De miért? Bizonyára erre a kérdésre aligha vannak olyanok, akik egy friss szakítást követően objektívan tudnának felelni, viszont rendkívül érdekes különbségeket vélhetünk felfedezni az azonnali reakció és egy, már átgondolt, hetekkel, hónapokkal, akár évekkel későbbi válasz között. A megtörtént dolgok pedig mit sem változtak, csupán mikor már nem vakítják a szemünket érzelmek lehetőségünk nyílik magunkba nézni és átgondolni azt, hogy valóban eleget tettünk-e bele a kapcsolatba, hogyan viszonyultunk volt kedvesünkhöz, mennyire voltunk megértőek, körültekintőek.

Talán közhely, de mégis helytálló – egy kapcsolat mindig két emberen áll, 50-50%, de közel sem mindegy, hogy te a magad felét képes vagy-e 100%-osan teljesíteni. Ahhoz, hogy te a maximumot tud nyújtani egy párkapcsolaton belül, muszáj, hogy azon kívül is teljes egészként funkcionálj. Tévúton jársz, amíg partnereidben csupán azokat a tulajdonságokat keresed, amik belőled hiányoznak vagy pozitív impulzusok kimeríthetetlen kútjaként tekintesz rá, remélvén, hogy kitölti azt a belső űrt, amire egyedül nem találtál gyógyírt.

Szakításon vagy túl és nem tudod mit csinálj? Bocsájts meg önmagadnak! Bocsájtsd meg, ha hibáztál, akár kicsit, akár nagyot. Bocsájtsd meg, ha túl sokáig tűrtél vagy, ha áltattál, akár magad, akár mást. Bocsájtsd meg, ha rosszul döntöttél. Mindenki hibázik, engedd meg magadnak, hogy hibázz!

Engedd meg magadnak, hogy hibázz, de tanulj is belőlük! Ha tudod mi volt a probléma az előző kapcsolatodban, de nem javítasz rajta a következőkben sem, nagyon könnyen megismételheted a múltat.

Végezetül pedig csak rengeteg erőt és kitartást szeretnék kívánni mindenkinek! Az élet szép, s ha mindenképp egy embertől kell, hogy függjön az legyél Te magad!

Ha támogatni szeretnél ehhez hasonló vagy akár más cipőben járó barátodat, de hirtelen nem tudsz mit mondani csak öleld át!

Szücs Réka

Talán ezek is érdekelhetnek …