Blog

Tűszúrásnyi életmentés- Ezért adj vért!

0
1.veradas Scaled

Neked mi jut eszedbe a „véradás” szóról? Sok embernek a tűfóbiája jön elő, vagy esetleg újul ki, másoknak pedig az életmentés és a segítségnyújtás. Cikkemben körbejárom az eseményről mindazt, amit tudnod kell, és remélem, hogy az iromány végén más lesz a véleményed erről!

Egészségügyben tanuló emberként tudom, hogy az a legjobb és legideálisabb módja ennek , hogy ne egyedül menj el. Legyen társaságod, akivel minden szomorú, depresszív hangulatú légkörből is ki tudod hozni a legtöbbet. Bármilyen komplikáció is történne, lesz valaki, aki melletted áll és veled van. Nem kell hősködni, nem kell keménynek tűnni, senki nem szeret ilyen helyekre járkálni, pláne nem kedvtelésből. Viszont egy remek baráttal nincs az az élethelyzet, amiből ne lehetne kihozni egy nagyon jó történetet!

Sokan nem is gondolnák, de nem csak csoki, víz és ételutalvány jár egy véradás alkalmával! Ennél sokkal többet jelent számomra az, hogy visszajelzést kapok a vérnyomásomról és a vörösvértestszámomról, illetve a hemoglobin (vastartalom) értékéről is. Ez az a pont, ami talán a legfontosabb mérföldköve az egész eseménynek, mivel itt dől el, hogy alkalmas vagy-e arra, hogy ott a helyszínen vért adj. (Plazmaadásnál nem feltétlen nézik meg a vörösvértestszámot, ott inkább a súlyodra, vérnyomásodra koncentrálnak.) Mindez pedig teljesen ingyenes! Számomra itt derült ki az, hogy bizony egy jó fél órás séta után is nagyon alacsony a vérnyomásom, hiába ittam előtte 2-2,5 liter vizet, és fogyasztottam el 2 csésze kávét. Az ott jelenlevő ápolónők, nővérek, orvosok és más szakmabeliek ellátnak jó tanácsokkal, és véletlenül sem engedik, hogy vért adj, ha nem vagy rá alkalmas! (Alacsony tenziós értéknél azért nem adhatsz vért, mivel nagyon sokáig tartana az, hogy a megfelelő mennyiségű vér lefolyjon. A 20 perces procedúra eltarthat 1 óráig is, ami nem feltétlenül kellemes.)

Egy jó kis vérfrissítés meg sosem árt! Mivel nem csak a plazmaállomány kerül kicserélésre infúziós sóoldat által, hanem a komplett vérmennyiség (, ami nagyjából 450 ml vért jelent) kerül ki a szervezetünkből. Sokkal jobban tud regenerálódni ezáltal a szervezetünk, szó szerint felfrissül az a kieső mennyiség, amit „otthagytunk” véradás során. Ez pedig a fogyásban is nagy segítséget jelent, de még a bőrünk is képes regenerálódni. Van egyfajta sejtmegújító hatása a folyamatnak, ha már csak ebből a szempontból nézzük, hogy újra fel kell tölteni a vérraktárunkat. Lépünk és a májunk, vagyis a vörösvértest-temetőnk kicsit le fog lassulni, mivel kevesebb mennyiséget kell lebontania. A veséink anyagcsereforgalma is meg fog újulni, hiszen majdnem 10 perc alatt átkeringeti a teljes vérállományunkat, ami közel 5 liter is lehet! Mivel a szerveink is lelassulnak, így egy kicsit mi is fáradtabbak leszünk, de ez teljesen természetes, ettől ne ijedjetek meg! Egy kiadós alvás sosem jön rosszkor.


A PTE ETK HÖK Facebook oldalára kitett esemény felhívása

Úgy érzed, kipróbálnád, milyen is a véradás? Kiváló lehetőséget kínál egyetemünk Egészségtudományi Kara, 2022. március 23-án, 10:00-13:00-ig Pécsen a Vörösmarty Mihály utca 3/D épületében, illetve a Kaposvári Képzési Központ épületében (Szent Imre utca 14/b) 13:00-16:00-ig. Ne feledd, személyigazolványod, lakcímkártyád, és a TAJ kártyád legyen nálad! Ezen felül igyál megfelelő mennyiségű vizet, és fogyassz annyi ételt, amennyi jólesik.

Nem is gondolná az ember, de nincs is annál motiválóbb SMS, amikor is kiderül, hogy az adományozott véred megmentett 3 életet, és felhasználásra került. Ezt az élményt meg kell élni és meg kell tapasztalni.

Goszpodinov Emese

További információkért kattints ide az Országos Vérellátó Szolgálat oldalának eléréséhez!

Vajon miért is egészséges, és jótékony hatású lehet az étcsokoládé fogyasztása véradás előtt, és után? Kattints ide!

Kiemelt kép forrása: Pexels

Talán ezek is érdekelhetnek …