Blog

Minden, amit az inzulinról tudni érdemes

0
1 Inzulin Scaled

Hasnyálmirigy Langerhans szigete és az inzulinrezisztencia. Ezt a kettőt biztosan hallottátok már, amikor az inzulinról kezdtetek beszélgetni. Na, de mi is pontosan az inzulin szerepe a glükózforgalomban?

A legkönnyebb módszer, ha úgy képzeljük el a sejtjeinket, mint egy biztonsági cég, amit egy építkezésre rendeltek ki. Az őr, Mr. Inzulin, azért felelős, hogy mindenki – A dolgos glükóz, engedéllyel (receptorral) érjen oda az építkezésre. Az őr megnézi, hogy rendben van-e az engedély, és odakíséri a helyszínre a glükózmolekulát. Amennyiben nincsen megfelelő őr a biztonsági portán, akkor felhalmozódik a munkás sereglet, és elindul a tüntetés, megáll az építkezés. Munka sem halad, de még a rendszer is túlterhelődik.

Ebből a torlódásból bizony nagyon sok probléma is előfordulhat, ami lehet visszafordítható és nem visszafordítható. Talán a legfontosabb tudni való erről a Mr. Inzulinról, hogy ő egy hormon. A hormonok egyensúlyával bizony nagyon könnyen meggyűlhet a bajunk. Ha egyszer felborul, akkor ember legyen a talpán, aki vissza tudja állítani a rendes kerékvágásba. Sőt, ha egy hormonális résztvevő mennyisége, szerkezete vagy forgalma felborul, akkor az bizony a többi hormonra is hatással lesz. Az inzulin egy Joker, mivel anyagcseretermékeket, vagyis építőelemeket is szállít ezeknek a hormonoknak, legyen szó progeszteronról, ösztrogénről, tesztoszteronról, vagy egyéb kortikoszteroidokról. Plusz még a hormonális cikluson keresztül is bele tud rondítani a dolgok menetébe. Ezért is van összefüggés a policisztás ovarium szindróma (PCOS) és az inzulinrezisztencia között.

Ne is beszéljünk a stresszről. Az anyagcserénk ilyenkor bőségesen meghaladja a normális szintet, tehát az inzulin szintjének is meg kell ugrania. Az állandó stresszhelyzetben azonban ez az állapot nem tartható, és nem tud a hasnyálmirigy megfelelő mennyiségben inzulint termelni. Gyakran vagyunk ilyenkor éhesebbek, hiába ettünk egy kiadós, fehérjedús főételt, muszáj valamilyen desszertet is fogyasztanunk. Ebben a stresszben pedig előszeretettel alakul ki az inzulinrezisztencia. Ebben a kórképben nem hajlandóak kötődni, még engedéllyel sem, a sejtekhez a biztonsági őrök a munkásokhoz. Mivel a szervezet olyan nagy mennyiségben raktározza és keringeti a szervezetben, hogy a sejt nem tud rá reagálni.

Mit tehetünk az ellen, hogy az inzulinnal ne legyen problémánk? Diéta, sport, és stresszmentes napok.  Nemcsak a májunk, hanem az izmainknak is van inzulinraktározó képessége, így nem árt, ha van egy kis izomtömegünk. Ekkor nem a sejtjeink veszik fel a „feleslegesen” termelt inzulinokat, hanem félre tudja tenni későbbre. Vannak olyan diéta típusok is, amikor kevesebb szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe, így nem tud több inzulin termelődni. 140 grammos CH, lowcarb, vagy ketogén diéta. Mindennek az alapja az alacsony, akár drasztikusan alacsony szénhidrátbevitel is.

Próbáld ki, hogy kevesebb cukorral iszod a kávéd, nem kérsz édesítőszert a teádba, limonádédba. Amennyiben nagyon kívánnád a cukros dolgokat, igyál meg egy pohár almaecetes vizet. Ez a gyomorsavadra bizony jótékony hatással lesz. Stresszhelyzetben pedig szedj több magnéziumot!

Goszpodinov Emese

Talán ezek is érdekelhetnek …