Blog

A ruhadarab, ami felrobbantotta az egész világot – A bikini története

0
1 Bikini

A fürdőruha viselés valamikor az 1800-as években vált szokássá, amikor az úszás és a strandra járás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység lett. Ám a fürdőzésre szánt női viselet sem esztétikailag, sem kényelmi szempontból nem volt előnyös. A nehéz flanel szövetből készült ruha nem ütött át és nem emelkedett fel a vízzel, legfőbb célja az volt, hogy a női test minél inkább rejtve maradjon.

A századforduló változást hozott, amikor az 1912-es nyári olimpiai játékokon a női úszás bekerült a versenyszámok közé, az itt viselt úszódresszek már praktikusabb kialakításban és könnyebb anyagból készülhettek. Ekkoriban már a strandon hordott darabokból is kilátszódhatott a kar, az alsó rész pedig a comb közepéig ért le. Az első kétrészes modellek a második világháború előtti évekből származnak, amiknek a köldököt továbbra is szigorúan fedniük kellett, a hasból csak minimális rész maradt fedetlenül.

Az első modern kétrészes bikini 1946. július 5-én debütált a Piscine Molitorban, Párizs egyik közkedvelt fürdőjében. Louis Leard mondhatni „ledobta az atomot”. A falatnyi ruhadarabot a Marshall- szigetek részét képező Bikini- atoll területről nevezte el, ahol ekkoriban éppen az Egyesült Államok tesztelte atombombáját. „Akár az atombomba, a bikini kicsi és pusztító.” Louis célja pontosan az volt, hogy tervezése atomrobbanás szerű hatást váltson ki a világból, különösképp a férfiakból. A merész dizájn viselését nem is vállalta be akárki, Micheline Bernardin, a párizsi kaszinó táncosnője vállalta el, hogy bemutatja a nagyvilágnak az első darabot.

A bikini az egész világot megbotránkoztatta. Több katolikus országban, például az olaszoknál és a spanyoloknál tiltották a merész, erkölcstelen ruhadarab viselését. Meglepő, de kezdetben még a hollywoodi filmipar is elzárkózott a női test ilyen mértékű mutogatásától, a filmvásznakon nem látszódhatott a köldök és a legtöbb filmből a bikinis jeleneteket a vetítés előtt kivágták. Még a szépségiparban sem volt könnyű utat törnie. 1951-ben is felháborodást váltott ki az emberekből, amikor a Miss World szépségverseny elődjén, a Festival Bikini Contest- en bikiniben szerették volna a győztesnek járó koronát a királynő fejére helyezni.

A sok negatív vélemény ellenére is Louis tulajdonképpen elérte a kívánt sikert, a bikini folyamatosan a köztudatban volt. Egyre több korabeli színésznőt kaptak lencsevégre: Brigitte Bard, Rita Hayworth, Ava Gardner és Marilyn Monroe bikinis fotói is bejárták a sajtót.

Kis idő elteltével végül Hollywood is úgy döntött, inkább meglovagolja a bikinit körülölelő figyelmet. 1962- ben a Dr. No című James Bond filmben Ursula Andress egy fehér, kétrészes darabban mutatta meg magát. De emlékezetes perceket okozott a nézők számára Carrie Fisher is, ahogy Leia hercegnőként egy nem túl sokat takaró fazont viselt a Jedi visszatérben.

Az osztrák származású amerikai divattervezőnek, Rudi Gernreich- nek még ezt is sikerült űberelnie, amikor bemutatta topless fürdőruháját, a monokinit. Részéről ez inkább a politikai állásfoglalás egy nem megszokott módja volt, a csupán alsórészből álló fürdőruhát a női emancipáció jelképének szánta. Annak ellenére, hogy nem kereskedelmi forgalomban árusításra tervezte, mégis több ezer darabot gyártottak belőle, bár nyilvánosan kevesen hordták.

girls enjoying the beach vacation together arm raised back view

Mindezek után a bikini megállíthatatlanul meghódította az egész világot. Évről- évre, mint a divatvilág összes területén, újabb mintákkal, színekkel, fazonokkal rukkoltak elő a tervezők. A tanga, a brazil, a magas derekú, a lehető legkacifántosabb módokon megkötős, a pánt nélküli és az egyrészesek színes kínálata között mindenki megtalálta a testalkatához és ízléséhez leginkább passzoló darabokat. Persze, ahogy az lenni szokott, egy idő után már ezen a területen sem lehetett valami teljesen újjal előrukkolni. A divat körforgásának köszönhetően, apró változtatásokkal ugyan, de az elmúlt évtizedek legnépszerűbb szabásvonalai újra és újra visszaköszönnek a nyári forróság beköszöntével.

Azt gondolnánk, hogy napjainkban az aprócska textil természetessé vált és nem tud nagy port kavarni maga körül, de néhány éve, a 2018- as Miss America szépségversenyen a nézők ismét nem láthattak fürdőruhás vonulást, a szervezők ugyanis arra hivatkoztak, nem szeretnék azt az üzenetet közvetíteni, hogy minden csak a külsőségekről szól. Másik oldalról a legismertebb fürdőruhás magazin, a Sport Illustrated fürdőruhás kiadása igyekszik arra törekedni, hogy a legújabb kollekciókat ne csak a standard modell alkatokon mutassák be, oldalaikat fellapozva láthatunk plus- size modelleket, idősebbeket és transzneműeket is, ahogy bikiniben pózolnak.

Amikor végre megérkezik a várva- várt VAKÁCIÓ, a bevásárlóközpontok kirakataiban álló próbababákat a szezon legújabb darabjaiba bújtatják és mi akaratlanul is görgetni kezdjük az online webshopok fürdőruha kínálatait, hogy valami igazán csiniben tudjunk csobbani a vízben és napozni a parton jussunk eszünkbe, hogy hiába telt el több, mint száz év azóta, hogy a Bikini nevű atombombát ledobták közénk, ez a nem mindennapi apróság még mindig képes elérni, hogy a figyelem középpontjában legyen.

Szabó Johanna

[1]


[1]És te hogy állsz az új trendekkel és a vásárlással? A shopping körút előtt szerintem ezt is olvasd el:

Talán ezek is érdekelhetnek …