Blog

Cápatámadások I. – valóban jogos a félelmünk?

0
1. Capatamadas 2

Hátborzongató: eltűnt egy szörfös, cápa rágta deszkáját a víz mosta a partra.

Ismerős lehet a cím, hiszen olykor – főleg a strandszezon közeledtével – találkozhatunk hasonló tartalmakkal az egyéb hírportálokon. Sokan utaznak egzotikus, cápákkal övezett riviérákra, így felmerülhet a kérdés, valóban jogosak-e a cikkek által generált félelmeink?

Idén februárban Sydneyben történt halálos kimenetelű cápatámadás a város vizeiben használt hálók és egyéb riasztó eszközök ellenére. Egy három méteres fehér cápa marcangolt szét egy férfit, aki a kelet-sydney-i Little Bay strand partjától úszott nem messze. Mivel nem sikerült megtalálni a cápát, a közeli partokat lezárták, és a hatóságok 25 kilométeres szakaszon jet-skivel járőröztek, a keresésben továbbá helikoptereket és drónokat is bevetettek. Szörnyű, hogy az esetnek több fürdőző is szemtanúja volt, akik autó nagyságúra írták le a ragadozót.

Néhány szörföst még ezek után sem lehetett eltántorítani, hogy használják az adott partszakaszt, ám a strandolók ez időszak alatt inkább távol tartották magukat a víztől. A nyári hónapok (ami, a déli féltekén a december, január, február) kiemeltek a cápák megjelenése szempontjából, hiszen ekkor jelentősen több ember úszkál a tengerben.

Azt a tény alapul véve, hogy a fent említett férfi holtteste kikerült a vízből, egyértelműsíthető, hogy nem táplálék vagyunk a cápák szemében. Ez sokkal inkább viselkedési, mintsem táplálékszerzési kérdés, azon belül is az agresszió és az ún. cápaösztön, ami sajnos minden évben jó pár halálos áldozatot követel. Ebből adódóan, a kiprovokált támadások jóval gyakoribbak, mint a provokálatlanok. Ebbe sajnos nem tartozik bele az akváriumban tartás, a csónakázók és a szörfösök, akik a cápáknak egy nyugalmat megbolygató ingert jelenthetnek.

A jó hír viszont, hogy a földön élő több száz cápafaj közül csupán 10% az, ami veszélyt jelent, és ebből a számból is, pusztán 30 fajról tudjuk, hogy támadott már meg embert. Ilyen a fehér cápa, a tigriscápa, a bikacápa, az óceáni fehérfoltú cápa és a röviduszonyú makócápa.

A Global Shark Attack tanácsai szerint elkerülhetőbbé válik a támadás, ha tanácsot kérünk a helyiektől, mielőtt úszni, szörfözni vagy búvárkodni megyünk és nem úszunk folyótorkolat vagy hullámtörő közelében. Általában veszélyesek az olyan vizek, ahol a víz kevéssé átlátszó, illetve ahol a cápáknak táplálékul szolgáló élőlények közül sok faj fordul elő. Ilyenek helyek lehetnek a homokpadok, a hirtelen mélyülő csatornák, a mólók környéke, és ahol tengeri madarak csapnak a vízbe. Amennyiben mégis észrevesszük őket lehetőleg nyugodtan, hirtelen mozdulatok és csapkodás nélkül hagyjuk el a vizet. [i]

Kovács Viktória


[i] https://infozio.wordpress.com/2022/04/27/nyakunkon-a-strandszezon/

képek: pixabay

Talán ezek is érdekelhetnek …