Blog

Édes koffeinbomba: az energiaital

0
Img 0122 Scaled

Mai rohanó világunkban az embereknek nincs idejük pihenni. Hajtják magukat, és a gyors
megoldásokhoz nyúlnak, melyekről nem is sejtik, milyen veszélyeket rejtenek. A meghatározása szerint ugyan az energiaital üdítőital, mely egy bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet.  
Sajnos egyre fiatalabb korban kezdenek rászokni a gyerekek is.  Mivel olyan kütyünyomkodós világban élünk, ahol a fiatalok többsége hajnalig is telefonozik, számítógépezik, sajnos célközönséggé váltak, mert természetesnek hiszik, hogy a kialvatlanságukat kiválthatják pár doboz azonnali felpörgető hatással bíró energiaitallal.  A boltokban csak az alkoholtartalmú italokat tiltják 18 év alatt. Pedig a cigaretta, az alkohol mellett az energiaital is függőséget okoz, és hosszú távon hatalmas károsításokat végez a
szervezetben.  Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság kimutatta, hogy a magyar fiatalok 78%-a fogyaszt energiaitalt, amit egy részük még alkohollal is kever.
Akkor nézzük pontosan miért is olyan veszélyes ez az üdítőital: Először is már kis mennyiségben is megemeli a vérnyomást, bármilyen napszakban issza az ember, lerontja az éjszakai alvás minőségét,  mentális problémákhoz vezethet, fogszuvasodást okoz, de ami a legsúlyosabb, az a szívrendellenesség, a cukorbetegség és a vesekárosodás.
Az energiaitalban található anyagok erősen vízhajtók, vízpótlás hiányában felborítják a szervezet folyadékháztartását. Ebben az esetben a vesék nem tudják megfelelően átmosni a szervezetet, ami kiszáradáshoz és a felhalmozódó méreganyagok miatt veseelégtelenséghez is vezethet.

Akkor most nézzük meg mi van a dobozára írva, mit tartalmaz: Nagy dózisú koffein van benne, tudjuk, hogy a koffein erős függőséghez vezet, lerontja a koncentrációt, és ingerlékennyé tesz.

Hatalmas mennyiségben tartalmaz hozzáadott cukrot, fruktózt és édesítőket, melyek inzulinválaszra kényszerítik a testet, ami tartós fogyasztás esetén 2-es típusú cukorbetegséghez vezet. A magas vércukorszint emellett károsítja az idegeket, szívelégtelenséget és vesekárosodást okoz. 

A szintén nagy mennyiségű stimulánsok, melyeket még hozzáadnak ugyanígy erősen emelik a vérnyomást, valamint tovább növelik a szív- és érrendszeri betegségek, a kiválasztószervi és a mentális problémák kockázatát.

A hozzáadott aminosavak (arginin vagy inozitol, korábban a taurin) segítik a sejtek glükózfelvételét, hogy a szénhidrátok még nagyobb mennyisége tudjon hasznosulni. 

Ha nagy ritkán megiszik valaki 1 kis doboz energiaitalt, felnőttek esetén ez még nem okoz egészségkárosodást.  Sajnos itt is a mértékletesség hiánya a gond.  A gyártók gondoskodnak a dobozok rikító hivalkodó kinézetéről, és az édes íze is csábítólag hathat. Ezért van, hogy általában nem tudnak leállni a fogyasztásával, és csak isszák, isszák, egyre többet. Hiába észlelik magukon pár doboz után hogy a  gondolataik szervezetlenné váltak, hiába éreznek idegességet, és hiába érzik, hogy az átmeneti éberség után inkább kimerültek, jobban, mint ahogy indultak, hiába érzik a szívpanaszokat: szapora szívverést, mellkasszorítást, hogy felmegy a vérnyomásuk, remegnek, talán még hánynak vagy hasmenésük is van, de be is lázasodhatnak, nem vesznek tudomást róla, homokba dugják a fejük. 
 Ez egy ördögi kör.  Sajnos egyre többen végzik kórházban túladagolás miatt.  Bár még javában tombol a nyár, kimutatták, hogy a leggyakoribb az energiaital és a koffein túladagolás az érettségire, főiskolai vagy egyetemi vizsgákra készülők körében.
Jobb, ha megjegyezzük már most, hogy nem fogunk jobb jegyeket kapni ezek miatt.  Amit tanácsolni tudok: Energetizálódjunk, regenerálódjunk inkább sok-sok pihenéssel, kikapcsolódással! 


Használjuk ki a nyár adta töltekezési lehetőségeket, és hagyjunk fel az energiaitalok fogyasztásával!

Rádi Eszter

Talán ezek is érdekelhetnek …