Blog

Interjú Majer Mírával, karunk egykori gyógytornász hallgatójával

0
1 Interju Majer Miraval Karunk Egykori Gyogytornasz Hallgatojaval

Míra az előző tanév végén szerezte meg gyógytornász Bsc diplomáját a karunkon. Kíváncsi voltam, hogyan teltek az egyetemi évei és milyen tapasztalatokat tud megosztani velünk végzett gyógytornász szemmel.

Annak idején, amikor el kellett döntened, hol szeretnél tovább tanulni, miért pont Pécsre és a gyógytornára esett a választásod?

Gyermekkorom óta tudom, hogy segíteni szeretnék másokon. Miután mini környezetvédőként meg akartam menteni a világot, nem hagyott nyugodni ez a belső segítő szándék a későbbiekben sem. Biológia tanulmányaim és sportolói múltam hatására, olyan irányt kerestem, amiben ott a mozgás és az emberi test elképesztően bonyolult és sokszor titokzatos rendszere. Így fordultam az egészségügynek egy olyan területe felé, amely véleményem szerint, egy gyönyörű és sokrétű hivatás. Az egyetemi felvételin szerzett pontszámom alapján bármelyik gyógytornász szakra felvettek volna, így sokak számára meglepő volt a döntésem, hogy nem maradok otthon, Budapesten. Legjobban így tudtam önállósodni, megtanulni felelősséget vállalni, felnőtté válni, és a költözést később sem bántam meg. Pécs elvarázsolt már korábban egy kirándulás alkalmával, illetve baráti szálak fűztek még ide.

Volt-e olyan pillanat az egyetem alatt, amikor elbizonytalanodtál azzal kapcsolatban, hogy tényleg ez-e a Te utad?

Nem bizonytalanodtam el a választott szakomban, inkább a helyben, hiszen az első félévben még Szeged hívogatott. Később rájöttem, mennyi mindent kaptam Pécstől, most már látom, miért ide hozott az élet.

Mik voltak azok a dolgok a képzés során, amiket a legjobban élveztél, és mi okozta a legnagyobb nehézséget, kihívást számodra?

Az elején türelmetlenül vártam, mikor fog kibontakozni az alapozó tárgyak után a klinikumi rész. Legjobban azt az időszakot élveztem, amikor árnyalódni kezdett, mi is pontosan egy gyógytornász feladata a különböző területeken, illetve amikor a manuálterápia és a Bobath világába is betekintést nyertünk. Azok a gyakorlati órák voltak a legvidámabbak mindig, amikor egymáson gyakorolhattunk egy-egy technikát, feladatot. Ezen kívül még az egyetemi élet sokszínűsége, a sárkányhajó csapat, a kollégiumi légkör, az egyre jobban fejlődő baráti kapcsolatok és a finnországi Erasmus. Nehézséget egyértelműen a covid berobbanása okozott, viszont ezt is próbáltam lehetőségként felfogni, sokat gondolkodtam, hogyan lehetnék hasznos egy ilyen helyzetben. Az első hullám alatt ötletelésem eredményeként megalakult a MOZGÁSRA FEL! médiamegjelenés, amelyet évfolyam- és szaktársaimmal együtt igazgattunk. Óriási öröm, és úgy gondolom már nem titok, hogy ezt a kezdeményezést sikeresen átadtuk a következő gyógytornász nemzedék számára. Remélem, hogy ebből egy hagyomány születik majd.

Friss diplomával a kezedben, kikerülve a munkaerőpiacra és belecsöppenve abba a bizonyos nagybetűs felnőtt életbe milyen lehetőségek nyíltak meg előtted? Hol dolgozol most, mennyire volt nehéz elhelyezkedni, és volt-e erre bármilyen befolyással a jelenlegi vírushelyzet?

Pont az utolsó másfél évünk szólt a járványról a képzés alatt, így más területen is, nem csak az iskolában volt ránk szükség. Fontos gyakorlatokat csak online végezhettünk, ami természetesen nem nyújtott ugyanakkora tanulási lehetőséget. Éppen ezért álmodni sem mertem volna, hogy rögtön – már a diplomaosztó előtt egy héttel – munkába fogok állni a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrumban. Úgy gondolom, nem könnyű elhelyezkedni, mivel nagyon telített a szakma. A képzés alatti plusz területi gyakorlat, illetve kiegészítő tanfolyamok elvégzése segítségetekre lehet. Az alapszak után pedig ugyanúgy folytatódik tovább a tanulás, hiszen mindig van mivel kiegészíteni azt az alapot, amit az egyetem adott, annak érdekében, hogy hatékonyan tudjunk gyógyítani.

Tervezel mesterképzést elvégezni? A BSc diploma mellett szereztél valamilyen plusz képesítést, végeztél kiegészítő tanfolyamot vagy kurzust?

Igen, terveztem a mester képzést, jelenleg passzív hallgató vagyok a szegedi képzésben, jövőre eldől, majd folytatom-e. Már az egyetem alatt nézegettem a tanfolyamokat, kinesio tape, SMR henger, Neuro-mozgáskorrekció alap, Mckenzie „A” eszközkészletét már megismertem. Gerincjóga oktatóként hetente tartok foglalkozásokat Pécsen a Feminess Mozgásstúdióban. Azonban azt tudom tanácsolni, az adott tanfolyam kiválasztásánál érdemes nyitott szemmel járni, mérlegelni, utánakérdezni, hiszen rengeteg a lehetőség, és sajnos nem minden arany, ami fénylik.

Most, hogy már rendelkezel tapasztalatokkal, és talán sikerült nagyobb rálátást szerezned a gyógytornász szakmára, mit gondolsz, érdemes végigjárni az ide vezető utat? Mit tudnál tanácsolni a még egyetemre járó gyógytornász hallgatóknak?

Abszolút érdemes annak, aki tényleg a gyógytorna világában szeretne működni, de azzal sincs semmi gond, ha közben jön rá az ember, hogy mégsem ez az útja. Esélyt adott neki, és akár egy másik területen is hasznos lehet az a tudás, amivel találkozott.

Ebben a hivatásban, véleményem szerint, ugyanannyira fontos az empátia és az emberség, mint a kézzelfogható tudás, viszont egyik sem járhat a másik nélkül. Meg kell találni a megfelelő arányt!

Nagyon szépen köszönöm Mírának, hogy időt szakított rám, és megosztotta velünk személyes tapasztalatait. További sok sikert kívánok neki, ebben a gyönyörű hivatásban. Remélem Míra gondolatait olvasva Ti is tudtatok egy kis energiát és motivációt meríteni a szorgalmi időszak hosszú és fárasztó napjaihoz.

Szabó Johanna

További interjús tartalmainkért kattints ide!

Talán ezek is érdekelhetnek …