Blog

A 21 éves Wikipédia

0
1_a-21-eves-wikipedia

Egy társadalomnak (…) van pszichéje, kollektív tudattalanja, amihez pedig tartozik egy kollektív tudat. A kollektív tudat ma egyszerűen úgy nevezhető meg, hogy Wikipédia. (Puzsér Róbert)

Az olyan dolgok, mint a Wikipédia, segítik a társadalmi haladást, és gyorsítják a fejlődést. Ha kutató vagy, és szükséged van valamilyen információra, manapság már gyorsan megtalálhatod, ezáltal pedig sokkal gyorsabban halad a fejlesztésed is. (Kim Dotcom)

Minden évben január 15-én ünneplik a wikipédisták mind az online, mind az offline térben a Wikipédia megalapításának napját. A Wikipédia 2001. január 15-én indult a 2000-es években Jimmy Wales által megalkotott Nupédia projekt kiegészítőjeként, ami ma 21 éves évfordulóját ünnepli. A magyar nyelvű verzió csak 2003. július 8-án tört be a köztudatba.

Az elmúlt évek alatt az önkéntes wikipédisták, a szócikkek számán túl a szócikkekre történő keresések száma is rohamosan emelkedett, aminek eredményeként olyan népszerű keresésekkel versenyez, mint például a Google és a YouTube. A fenntartója a floridai székhellyel rendelkező Wikimédia Alapítvány, ami egy nonprofit szervezet.

Mi is a Wikipédia, és mi a lényege?

A célkitűzéseket tekintve 3 jelentős alappillért határoztak meg:

  1. legyen a világ legnagobb enciklopédiája,
  2. mindenki számára legyen elérhető és módosítható,
  3. valamint szabad felhasználású tudásanyagforrás.

Így egy folyamatos fejlesztés alatt álló világenciklopédiáról van szó, amely mindenki számára elérhető, önkéntes alapon bármikor szerkeszthető, nyílt tartalmi rendszerrel rendelkező többnyelvű gyűjtemény. A nyelvi változatok száma igen magas, hiszen 304 darabra tehető, de ezen túl minimum 77 millió önkéntes-wikipédista szerkeszti az 55 millió szócikk egyikét vagy alkot újat.

Használati területei

A hétköznapi életben tökéletesen használható, azonban tudományos téren nem megfelelő. Ennek oka a nyílt rendszerben keresendő, hiszen tudományosan validált adatok és források ritkán szerepelnek benne, és gyakran fordul elő, hogy a szerkesztő a saját nézőpontján keresztül írja meg a cikket, ami így már nem pártatlan.

Előnyei és hátrányai

ElőnyHátrány
könnyen hozzáférhetőszaknyelv hiánya
gyors kereséseltérő struktúra és kidolgozottság
sok információvalid forrás hiánya
rendezettbárki szerkesztheti
azonnali módosítás lehetőségeáltalános összefoglaló
nyílt rendszerkevés szakértő szerkesztő
folyamatosan bővülőtémaválasztások rendszertelensége

A Wikipédia fejlesztése érdekében sok kutatás és felmérés született, amelyekben megállapításra került, hogy szakértői értékelőrendszert kellene kiépíteni, ami abban segítene, hogy a szerkesztő által megírt cikket egy pontrendszerrel értékelné egy szakértő, és ha megfelelő pontszámot ér el, akkor megjelenhet a cikk. Ezzel valamilyen szinten monitorozható lenne a megjelenő témák minősége, de ezzel már nem nyílt rendszerről beszélnénk. A másik megoldást a tudományos közösségekkel kiépített kapcsolatban látják, ahol a közös munka nagyon gyümölcsöző lenne az enciklopédia számára.

Reméljük, hogy megtalálják a megfelelő megoldást, amivel még népszerűbbé tehető majd a szabad enciklopédia még több területen. Addig is használjuk felelősséggel és hiteles forrásokkal kombinálva.[i]


[i]Orbán Nikolet

https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia

https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Wikip%C3%A9dia-nap

Talán ezek is érdekelhetnek …