Blog

Mi fán terem a dietetikus – interjú Helmeczy Grétivel

0
Mi fán terem a dietetikus marciinterjú

Tovább haladva a PTE ETK szakkínálatában, bepillantást nyerhetünk az élelmezés és étkeztetés színfalai mögé. A mentőtiszt, a gyógytornász és az orvosi interjú után, most a dietetikusok veszik át a főszerepet. Ők azok a szakemberek, akik fáradhatatlan munkával dolgoznak és őrzik az egészségünket, legyen szó akár a sport, a magánélet vagy az egészségügyi intézmények világáról. Mindig is érdekelt, kik azok az emberek, akik a táplálkozás magasiskolájának tudásával felvértezve dolgoznak azon, hogy étkezéseink alkalmával a megfelelő, számunkra kifejezetten hasznos, esszenciális anyagok nemcsak egészségesebbé, hanem fittebbé és boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tegyenek minket?

Helmeczy Gréti, a PTE ETK harmadéves dietetikusával beszélgettem a szakmáról. Kitértünk a munkájuk fő fókuszára, a lehetőségeikre, és arra is, hogy valójában milyen tévhitek övezik ezt az igen fontos hivatást.

  • Mi az az erő, az a motiváció, ami motivált téged abban, hogy a dietetika szakot válaszd?

Mindig is segíteni szerettem volna másokon és emberekkel akartam foglalkozni. Az egészséges étkezés és a sport gyerekkorom óta az életem fontos része volt, imádtam kreatívkodni a konyhában, kísérletezgetni, egészségesebb alternatívakat kitalálni. Mindig hittem benne, hogy a táplálkozásnak hatalmas szerepe van a testi és mentális jólét fenntartásában, valamint a célok elérésében.

Amint először hallottam a dietetikáról, tudtam, hogy ez az én utam, nem is nagyon jött szóba más pálya a fejemben. Valahogy annyira evidens volt amint utána olvastam annak, hogy mivel is foglalkozik egy dietetikus, hogy nem is volt kérdés, hogy ezt választom. Mindent magába foglalt ez a szakma, amivel szerettem volna foglalkozni és a tanulmányaim alatt is fennmaradt ez az érdeklődés bennem, mindig nagyon élvezem és érdekel amit tanulok.

  • Nagy öröm azt hallani szerintem bárkinek, aki ezt olvassa, hogy ilyen motivált szakemberek fognak a jövőben és már a jelenben is segíteni minket az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában. Remélem ez a motiváció mindvégig fennmaradt az egyetmi éveid során. Eddig hogy élted meg az egyetemi légkört, az egyetemista létet?

Én az első pillanatától kezdve imádtam az egyetemista létet, úgy éreztem rögtön, hogy a PTE-n egy második otthonra és családra leltem. Egy nagyon nyitott, elfogadó és sokrétű közösségre találtam itt. Számtalan remek élményem és barátságom fűződik az egyetemhez és az ott megrendezésre kerülő szociális programokhoz. Ezeknek már a szervezésében is résztveszek, ami egy egészen új perspektívát adott ezekhez az eseményekhez. Engem mindig feldob, ha azt látom, hogy a hallgatók jól érzik magukat egy eseményen, aminek a létrejöttéhez én is hozzátettem. Javaslom a jövendőbeli hallgatóknak is, hogy legyenek nyitottak és vegyenek részt minél több eseményen, szerezzenek minél több élményt az itt eltöltött éveik alatt.

  • Igazán felemelő, hogy a sok tanulás és felkészülés mellett ennyi szociális programban is részt veszel, ami aztán képes feltölteni egy újabb napnyi munkához. Legyen akár szó a klinikai gyakorlatokról vagy már a diploma utáni dolgos napokról.

Azonban ami talán még érdekelni szokta a jelen és a jövendőbeli hallgatókat, az az, hogy pontosan mi is a ti munkátok? Mik azok a klinikai vagy közéleti színterek, ahol megjelentek? Hol tudtok elhelyezkedni végzett, diplomás dietetikusként?

Az elhelyezkedésünknek 3 fő területe van: a klinikum, az élelmezés vezetés és a prevenció. A munkánk része a betegek táplálkozási szokásainak, élelmiszerek fogyasztási gyakoriságának kikérdezése, személyre szabott tanácsadás a páciensek számára. Továbbá az étkezések berendelése és ellenőrzése, a diétás konyha felügyelése és a tálalás is a feladataink közé tartozik a klinikumon belül. Szakmai gyakorlatom során lehetőségem volt élőben megfigyelni, mivel is foglalkozik egy klinikumban dolgozó dietetikus. Nagyon pörgösként és sokrétűként tudnám leírni a munkájukat.

Az élelmezés vezetők feladatkörébe tartozik a munkaerő gazdálkodás, a gazdálkodási feladatok, illetve több terület ellenőrzése és a szabályok betartása is az élelmezési üzemen belül.

Prevenciós tevékenységeket iskolákban és más intézményekben előadások formájában lehet megvalósítani.

  • A munkátokkal kapcsolatban sokszor azt tapasztalom, akár a betegek közt, akár az élet más színterein, hogy rengeteg tévhit övezi ezt a szakmát, csak úgy, ahogy a mentőtiszteknél, a gyógytornászoknál is megvannak ezek a sztereotípiák és téves elképzelések. Esetleg találkoztal már ilyen tévhitekkel, amiket az emberek a dietetikusokról gondoltak?

Sokszor találkoztam vele, hogy az emberek azt gondolják, hogy a dietetikusok mind tökéletesen étkeznek, soha nem nassolnak, nem esznek sütit stb., pedig nyilván mi is emberek vagyunk, van amikor a mi táplálkozásunk sem tökéletes, de nem is kell annak lennie.

 Kaptam már olyan kommentet, hogy milyen jó hobbi a dietetika és hogy milyen egyszerű is ez a szakma, gyakorlatilag csak beszélgetünk vagy csak “konyhás nénik” vagyunk.

 Azt is gondolták már sokan, hogy én biztosan mindenki táplálkozása fölött ítélkezem és kéretlen tanácsokat osztogatok másoknak.

  • Rengeteg feladatot és ellátási területet felsoroltál a 3. kérdésemnél, így adja magát a kérdés, hogy neked, személy szerint mi a célod a jövőben a dietetikával, hol szeretnél elhelyezkedni?

Engem személy szerint a sporttáplálkozás foglalkoztat, tehát sportolókkal szeretnék a jövőben foglalkozni. Viszont a dietetika más ágazatai is érdekelnek, mint például a gyermekek és a várandósok, szoptatós anyukák táplálása. Több területen is szeretném kipróbálni magam, jó lenne több ágazatot megtapasztalni és meglátni, melyik illik igazán hozzám. Célként azt tűzném ki magam elé, hogy megértessem az emberekkel, hogy a táplálkozás milyen jó eszköz lehet a célok elérése szempontjából, és hogy nem kellenek csoda diéták, élelmiszer csoportok kizárása vagy drága tabletták ahhoz, hogy egészségesek lehessünk. Illetve természetesen az is célom, hogy segítsek másokon és változást hozzak az életükbe.

  • Zárásképpen mit üzennél a jövendőbeli hallgatóknak akik érdeklődnek a dietetika szak iránt? Mit tanácsolnál nekik?

A jövendőbeli hallgatóknak sok sikert kívánok a tanulmányaikhoz, nagyon sok érdekes dologról fogtok tanulni és majd ezt a tudást gyakorlatban is elsajátítani.

Számomra nagy nehézség volt anno a tanulmányaim megkezdésekor, hogy kivárjam azt, hogy dietetika specifikus dolgokkal kezdjünk foglalkozni, hiszem az első egy év alapozó tárgyak esajátításával telt. Legyenek türelmesek, hiszen ezek adják mindennek az alapkövét és elengedhetetlenek a további tudás megszerzésében is.

Azt tanácsolom nekik, hogy legyenek megértőek és empatikusok, illetve ügyeljenek a kommunikációra a páciensekkel, hiszen a táplálkozás a mindennapjaink része, nem egyszerű elfogadni, ha bizonyos betegségek miatt meg kell változtatni a szokásokat.

Plessek Marcell

Érdekel, hogy valójában mivel is foglalkozik a gyógytornászok? Akkor lesd meg te is Keresztes Annamarival készített interjúmat, ahol biztosan megtalálod minden kérdésedre a választ:

Talán ezek is érdekelhetnek …

InfoZió
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.