Blog

Mi, Értetek – Fókuszban a projektmenedzser referens pozíció, Pintér Mártonnal

0
1 Pinter Marton 1

Ismételten hoztunk Nektek egy újabb cikket interjúsorozatunkból, melyben ezalkalommal Mártont kérdeztük az ő tevékenységéről és a HÖK-ben betöltött szerepéről, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy még mélyebb belátást nyerjetek egyetemünk szervezetébe.

Kedves Márton, első kérdésem, hogyan sodort az élet az Egészségtudományi Kar hallgatói közé? Miért pont ezt a szakot választottad?

Pintér Márton: A Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar negyedéves dietetikus szakirányú végzős hallgatója vagyok. Korábban sosem gondoltam volna budapestiként, hogy a három nagy vidéki tudományegyetem egyikének hallgatója leszek. Pályaválasztásom során testvérem, aki fogorvosként végzett a pécsi orvosin, több alkalommal mesélt pozitív élményeiről, amelyeket a PTE adott számára, úgy hallgatói, közösségi életében, mind tudományos tekintetben, és mindez motiváló volt számomra. Lényegében neki köszönhetem egyetemi éveim Pécsen elöltött időszakát, amivel kapcsolatban úgy érzem ez volt a lehető legjobb döntés. Szakirányom választása összekapcsolódik a sport szeretetével. Gimnáziumi éveim során az egyesület – amelyben versenyszerűen teniszeztem – edzői csapatának tagja volt egy sportdietetikus, aki segített a számunkra legmegfelelőbb étrendet kialakítani, ami látható javulást hozott eredményeinkben. Idővel megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy én is szeretnék ilyen módon segítségére lenni azon embereknek, akik a táplálkozás útján szeretnének változást elérni az életükben, legyen szó akár sportolóról vagy civil személyről.

Miként kerültél be a Hallgatói Önkormányzat csapatába, és pontosan milyen pozíciót töltesz be?

Pintér Márton: A Hallgatói Önkormányzathoz fűződő kapcsolatom igen korán, már a gólyatáborban elkezdődött, ahol az akkori HÖK elnökhelyettes, Kovács Betti volt annak a csoportnak a társvezetője, amelybe beválasztottak. Bettivel kezdettől fogva nagyon jó kapcsolatot ápoltunk, amely a mai napig tart, továbbá az akkori Hallgatói Önkormányzatnak is szívesen segédkeztem. Későbbiekben, a személyi változások után Bettina elnöki pozícióba avanzsált. Látta a korábbi évek alatt elvégzett munkáimat és lelkesedésemet, így felkért az újonnan megalakuló Hallgatói Önkormányzat projektmenedzser referens pozíciójára. Mindez éppen a koronavírus világjárvány közepén, 2020 tavaszi időszakában történt, így rögtön egy addig ismeretlen közegben kellett helyt állnunk.

Milyen kérdésekkel, kérésekkel, óhaj-sóhajokkal fordulhatnak hozzád a hallgatók, milyen ügyekben vagy Te a kompetens?

Pintér Márton: Negyedéves lévén, szeretném azt mondani, hogy bármilyen egyetemmel kapcsolatos kérdéssel fordulhatnak hozzám a hallgatók. Igyekszem segíteni hallgatótársaimat, legyen szó tanulmányi, egyetemi eseményről vagy kollégiumi, kutatási, pályázati kérdést illetően. Úgy gondolom, hogy – nincs rossz, csak fel nem tett kérdés – ez alapján mindenkit arra tudok bátorítani, ha valamivel kapcsolatban kérdése merül fel, keressen engem bátran, vagy a Hallgatói Önkormányzatunk valamely tagját, hiszen készséggel állunk rendelkezésetekre.

Személy szerint, hogyan vázolnád fel a HÖK működését, miért fontos, hogy egy adott karon jól működő szervként funkcionáljon?

Pintér Márton: Hallgatói Önkormányzatunk valamennyi tagja az első szemeszter óta, több mint három éve ismeri egymást. Az együtt eltöltött évek során mindenkinek kirajzolódtak azon kompetenciái, készségei, amellyel leghatékonyabban ki tudja venni a részét a HÖK munkájából. Ezen kompetenciák meghatározása különösen fontos annak érdekében, hogy egy szervezeti struktúrában mindenki azon feladatot lássa el, amely a legközelebb áll hozzá. Szervezeti egységünkben megvan, hogy ki látja el az adminisztratív, tanulmányi, marketing, menedzsment és a különböző szervezői feladatokat.
Leginkább úgy tudnám jellemezni a Hallgatói Önkormányzat intézményét, mint egy híd a hallgatóság és a vezetőség között. Nem minden esetben van lehetőség arra, hogy a hallgatók egyesével fel tudják tenni kérdéseiket a Kar vezetőségének, ezért vagyunk mi, akik részt veszünk olyan üléseken, ahol az említett vezetők jelen vannak, és ahol alkalmunk nyílik a hallgatók kérdéseit, észrevételeit továbbítani.

Végül, mit gondolsz milyen szakmai és emberi tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy ezt a munkakört kellő hivatással tudd betölteni?

Pintér Márton: Alapvetően úgy gondolom, ha valaki vállalja, hogy tagja lesz egy olyan szervezetnek, amelyben több embert képvisel, – esetünkben ez több ezer hallgatót jelent – akkor rendelkeznie kell jó kommunikációs, problémamegoldó, szervezői készségekkel, továbbá megfelelő döntési képességgel a mindennapi feladatok elvégzéséhez. Mindezek mellett kiemelnék néhány tulajdonságot, mint például a nyitottság, empátia és segítőkészség, amelyekkel, ha valaki rendelkezik, akkor ezt a munkát örömmel tudja végezni.

Nagyon köszönöm Mártonnak, hogy időt szánt magazinunkra, és válaszaival betekintést engedett munkájába. Tanulmányaihoz és jövőbeni munkájához sok sikert kívánunk!

Kovács Viktória

További interjúinkért kattints ide!

Talán ezek is érdekelhetnek …