Amikor másfél éve Angliában nézegettem a boltok polcain, hogy milyen különleges teát hozzak szuvenírként haza, rögtön megakadt a szemem az egyiken. Nemhogy a jelentésével nem voltam tisztában, de kiejteni is alig tudtam. Természetesen a britek teázási szokásainak és teák iránti szeretetének megfelelően rengeteg fajta, számomra még ismeretlen ízt kóstoltam meg, így a rooibos teára is sor került. Azóta persze utána olvastam, mi is ez, milyen hatásai ismertek, és nem kell mondanom, eléggé meglepődtem rajta, hogy eddig hogyhogy nem jött velem szembe sehol. Ha kérdezik, akkor én inkább kávésnak mondanám magam, de az az Angliában töltött néhány hónap átformálta a teázási szokásaimat is, így azóta sokkal bátrabban nyúlok reggelente a teafilterekhez, mint azelőtt. Ez pedig hozta magával, hogy minél többfélét megkóstoljak, olvassak a témában, és most megoszthassam veletek az egyik legnagyobb szupererővel rendelkező teanövény, a rooibos jellegzetességeit.
A rooibos tea eredete Dél-Afrikához kötődik, ugyanis az ott honos vörös fokföldi rekettye zsenge hajtásaiból készítik a főzetét. Az afrikai törzsek már évszázadok óta fogyasztják ezt a csodálatos teát, ismerve annak remek gyógyhatásait. Kézzel szüretelik, kőlapon összezúzzák, majd szárítják és fermentálják, ami által elnyeri jellegzetes vörös színét. Fermentálás nélkül egyébként zöld színű és magasabb antioxidáns-tartalmú marad. Sajnos az afrikai törzsek folyamatos csökkenése miatt a teáról szerzett ismeretek is velük együtt tűntek el, de a 18. században egy botanikus újra felfedezte a növényt, valamint a belőle készíthető teát, és ennek köszönhetően indult meg népszerűsége. Európában az egykor drága importcikknek számító zöld és fekete tea helyett kezdték el fogyasztani, de kellemes íze és ismert gyógyhatásai miatt rögtön remek alternatívának bizonyult.

A tea fő jellegzetessége, hogy koffeinmentes, így a nap bármely szakaszában fogyasztható, és gyerekek számára, valamint terhesség alatt is tökéletes. Íze édeskés, gyakran a hibiszkusz teához hasonlítják, frissítő fűszeres – vaníliás, karamellás, kissé füstös – ízjegyekkel. Ásványi anyagokban és antioxidánsokban rendkívül gazdag, körülbelül kétszer akkora mennyiséget tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea. Számos jótékony hatást gyakorol az egészségügyi problémákra is: megfelelő szinten tartja a koleszterint, csökkenti a magas vérnyomást és segít megelőzni a csontritkulást. Emellett sok olyan összetevőt tartalmaz, amely görcsoldóként hat, ezáltal megszüntethetjük vele a különböző hasi görcsöket. Továbbá segíti megnyugtatni a gyomrunkat és enyhíteni az emésztési panaszokat alacsony csersavtartalma révén. A rooibos tea rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának esélyét vagy, már meglévő cukorbetegség esetén, a vércukorszintet, ugyanis kutatásokban kimutatták, hogy a benne található egyik antioxidáns igen hatékony az inzulinrezisztencia megelőzésében.
A sok-sok jótékony hatása miatt biztonságos a fogyasztása, de érdemes óvatosnak lenni vele hormonszenzitív betegségek megléte vagy vérhígító szedése esetén. Összességében azonban a rooibos tea egy sokoldalú és jótékony ital, amelyet a legtöbb ember nyugodtan beépíthet a mindennapjaiba.
Dervalics Panna
És ezt olvastad már?