Téged is ver a víz ebben a nagy hőségben? Valami hűsítőre és finomra vágysz? A fagylalt és hideg teák mellett érdemes a leveseknek is teret adni. Hidegen is elkészíthetőek, tápanyagban gazdagok, és nem utolsó sorban elfogyasztásukkal is plusz folyadékot viszünk be szervezetünkbe, ami különösképpen fontos a forró napokban. Ahogy a világon rengeteg féle létezik belőlük, amik melegen fogyasztandóak, úgy születtek hideg változatok több kultúrában. Ha kíváncsi vagy, miket esznek ilyenkor más országokban, íme pár hideg, frissítő nyári leves, amik a testet lehűtik, de a szívet megmelengeti.
Magyarország – Gyümölcsleves
Magyarként mivel mással kezdeném a sort, mint a finom gyümölcslevessel. A frissítő gyümölcskavalkáddal mindenki találkozott már gyermekkorában. Elkészítése rendkívül egyszerű, a végeredmény viszont isteni. A kiválasztott gyümölcsöket felfőzzük cukorral, majd mehet bele a tejfölös rántás és a tetszőleges fűszerezés. Végül már csak le kell hűteni, és fogyasztható is.
Bulgária – Hűtött uborkaleves
Talán meglepő lehet első hallásra, viszont a tarator kellemes meglepetést tud okozni kóstolójának. A levest friss uborkából és joghurtból készítik, valamint kis kaporral és fokhagymával ízesítik. Elkészítése egyszerű, főzni sem kell, hiszen az elkészített szósz-szerűséget hideg vízzel hígítják. Bulgárián kívül igen népszerű Kelet-Európa nagy részén. Ha uborkaimádó vagy, érdemes neki egy esélyt adni.
Guyana – Kókusz-mangó leves
Ha valami egzotikusra és egyszerűre vágysz, akkor ez a leves a tökéletes választás. Egyszerűen le kell pürésíteni a mangót kókusztejjel, joghurttal és mézzel, ameddig sima nem lesz, majd díszítésként meg lehet szórni kókuszreszelékkel. Körülbelül 10 perc alatt elkészíthető, így gyors megoldás a szomjoltásra.
Izland – Savanykás rebarbara leves és Brauðsúpadc
Izlandon előszeretettel használják a rebarbarát, mint frissítő ízesítőt. Két levesükben is fő szerepet kap.
A rebarbara leves, mondhatni a rebarbara és a limonádé kombinációja. A leves püré állagú, kellemesen fanyar, amit egy kis édessel (eper, cukor) egészítenek ki. Hogy még nagyobb kihívás legyen ellenállni, egy nagy adag tejszínhabbal díszítik.
Brauðsúpadc egy rozskenyérből készült leves, ami sűrű, rozsos és házi rebarbarás mazsolával szokták tálalni. Hagyományosan forrón szokták fogyasztani, de a meleg nyári napokban hidegen is jó ízélményt nyújthat.
Dél-Korea – Mul Naengmyeon
Mint a koreai konyha rajongója, muszáj megemlítenem ezt a különleges uborkalevest is. Az uborkát hajszálvékonyra szelik, majd az újhagymával, a hajdinatésztával és a szezámmaggal együtt a hideg csirkehúslevesbe teszik. Ízesíteni szójaszósszal, ecettel és csilivel szokták. Különlegessége, hogy a leves hűtésére jégkockákat is tesznek bele. Érdemes kipróbálni, igazi ínyencség.
Spanyolország – Salmorejo, Gazpacho, Ajo Blanco
Spanyolország több híres hideg levessel is rendelkezik. Íme három, amiket érdemes kipróbálni.
A salmorejo egy paradicsomból és kenyérből, főzés nélkül készülő leves. Az alaprecept fehér kenyérből, paradicsomból, fokhagymából, olajból és ecetből áll. Eredetileg a szegények eledele volt, de ma már több változata is létezik. Egyes receptekben sonkával, tonhallal vagy tojással tálalják.
Az egyik leghíresebb spanyol leves a gazpacho. Az alapja a salmorejohoz hasonlít, viszont a paradicsomos alapba tesznek még zöldségeket (pl. hagyma, kígyó uborka, paprika), amiket szintén leturmixolnak. Levesbetétnek a felhasznált zöldségekből megmaradt darabokat kockázzák fel.
A harmadik leves az előző kettővel ellentétben fokhagyma alapú, viszont szintén nem igényel főzést. Hozzávalói között megtalálható a mandula, kenyér, és a fokhagyma. Gyakran hagyják a levest pihenni, így összeérnek az ízek, és még ízletesebb lesz a végeredmény.
Oroszország – Okroshka
Az okroshka az oroszok hideg nyári levese, amit szintén főzni sem kell. A lé turmixgépben készül, kefirrel, ami friss és könnyű alapot ad. Főtt tojássárgájával és mustárral keverik ki, majd egy kis citromlével bolondítják meg a krémes levest. Levesbetétként főtt krumplit, tojást és ropogós zöldségeket használnak. Hideg, kiadós és egyszerű. Mi más kell még.
A levesek nem véletlenül találhatóak meg minden kultúrában. Rendkívül tápanyagdúsak és a hidratáltságunkról is gondoskodnak. Ha megjött a kedved egy finom, hűsítő leves készítéséhez, akkor javaslom, hogy nagyobb adagot készíts, mert a családtagok biztosan kérni fognak belőle.
Kaitz Réka
Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is: