Blog

A lyssa térnyelése – avagy a harapástól mindhalálig

0
Veszettség 1

Az embereket sanyargató vírusok közül talán az egyik legveszedelmesebb példány a lyssa vírus. Gazdatestbe jutva, a kellemetlen tünetegyütteseken keresztül először a kedvét, majd pedig az egyén életét dönti romba. Halálos fertőzésként a vírusok között is tiszteletet parancsoló, melynek gyilkos indulata ellen azonnali védekezés szükségeltetik.

Az indulatok hevében:

A vírus és a gazdatest közös életútjához szükség van egy közvetítőre, egy fertőzött állatra, mely kerítő szerepben tetszelegve hozza össze a várva várt találkozást. Feltűnően szelíd, barátságos közeledésével puhítja meg az embert, aki óvatlanul, az állatot közvetlen közelébe engedi. Ilyenkor a vírus támadásba lépve, átmeneti tudatzavar sűrű ködével borítja el az állat elméjét, aki megzavarodva megharaphatja áldozatát. A szervezetbe bejutott vírus az idegeken keresztül a központi idegrendszer felé veszi az útját, ahol agyvelőgyulladást okoz, mely kezeletlenül hagyva minden esetben elhalálozást okoz.

A vírus elburjánzásának mértékét befolyásolja a sebzés milyensége, a bejutott vírus mennyisége. Továbbá fontos tényező még az a tény, hogy ruhán keresztül történt-e a harapás vagy, hogy pontosan hol harapta meg a pórul járt egyént a megveszett jószág.

A veszettség számtalan háziasított, illetve vadon élő állatban megjelenhet. Köztük vannak a kutyák, rókák, farkasok, juhok, szarvasmarhák, sertések, erdei madarak, denevérek és persze a macskák, csak hogy kiemeljük a legfontosabbakat.

A tejet adó állatok körében a kór nemcsak a jövevény nyálával, hanem a tejével is képes terjeszteni a vérszomjas pusztításra vágyó lyssa vírusokat.

A kínok útja:

A betegség tüneteinek ismeretében valóságos kínszenvedésként írhatjuk le azt a hosszú, göröngyös ösvényt, mely az egyént egyenesen a halál őrző karjai közé vezeti. Az elkövetkezendő kínok felbukkanásának ideje kiszámíthatatlan, hisz ez az időtartam mindenkinél egyéni, mely függ attól is, hogy a sebzés milyen közel van az agyhoz.

A klinikai tüneteket három fő fázisba sorolhatjuk, melyek közül elsőként a bőrirritáció, fájdalom és influenza-szerű tünetek jelentkeznek. A beteg gyakran panaszkodik gyengeségre, gyakori és megmagyarázhatatlan fáradtságra. Gyakran előforduló tünet lehet a lázas állapot, az étvágytalanság és fokozott lehangoltság is. Az érintettek a sebzés helyének érzetét gyakran kellemetlen viszkető érzésként írják le, mely kéz a kézben jár a lokálisan elnyúló fájdalommal. A betegség bevezető szakasza mindössze körülbelül 2-10 napig tart, azonban a klinikai tünetek megjelenése a legtöbb esetben már visszafordíthatatlan állapotról árulkodik, melynél a halál felé vezető út kijelölt és elkerülhetetlen.

A veszettség izgatottsági szakaszában hirtelen fellépő, ijesztő megjelenésű tünetek buknak felszínre. A tünetek súlyossága a nyugtalanságtól egészen a dührohamokig és a nyelési görcsökig fajul. A görcsösségen túl gyakran sejlenek fel a beteg lelki szemei előtt hallucinációk, gyakran kerülhetnek tudatzavaros állapotba. A fokozott delíriumos állapot mellett a beteg láza fokozatosan kúszik egyre feljebb, mely a beteg fokozott remegését és nyáladzását válthatja ki. A betegség dühöngési szakaszában talán az egyik legismertebb tünet a garat izom görcse, illetve a víziszony. A vízzel teli pohár ajkához emelésére heves tiltakozással, öklendezéssel, félrenyeléssel és halálfélelemmel válaszolhat a beteg.

A betegség bénulásos szakaszában a túlzott mennyiségű nyáltermelés, a garat- és gégegörcs miatt, a nyelés szinte teljesen lehetetlenné válik. A hang és fényingerek különféle rémisztő görcsrohamokat válthatnak ki, melyből már „megnyugvást” csak a későbbiekben beálló kóma és a végleges halál adhat.

A harapás örök pecsét a sorsunkon?

A korábbiakban már említettem, hogy a harapáson kívül az állat tejével, illetve bármely egyéb testnedvével való érintkezéssel bejuttathatjuk szervezetünkbe a vírust. Amennyiben a veszett állatt megharapta az illetőt, vagy esetleg veszett állatot nyúzott meg, vagy tejét megitta, az orvoshoz fordulás azonnal és minden esetben indokolt! Semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni a sebzéseket vagy a testnedvekkel való érintkezést, hiszen a korai orvoshoz fordulással elkerülhetővé válhat a kínok kínjai között történő elmúlás.

Veszettseg 2

A diagnózis felállítása:

A vírus jelenléte a gyanús személy vagy állat nyál- és vér laborvizsgálatával kimutatható a szervezetben. Így, ha pozitív expozíciós gyanú merül fel, azonnal értesíteni lehet a járványügyi hatóságokat, akik azonnal megkezdik az oltási sorozat beadásának megszervezését és lebonyolítását. Lehetőség szerint érdemes arra törekedni, hogy már a fertőzés (expozíció) napján megkapja az illető a megfelelő oltásokat. Az exponálódott ember tetanusz elleni védőoltást kap, illetve a keletkezet sebet fertőtlenítik, nyitott állapotban kezelik.

Kiskedvenceinknek kötelező jelleggel rendelkeznie kell a veszettség elleni oltóanyaggal, melyet évente szükséges az állatorvossal beadatni. Így harapás esetén, érdemes tájékozódni arról, hogy háziállataink vagy haszonállataink be vannak-e oltva veszettség ellen. Ilyen esetekben 15 napnyi megfigyelés szükségeltetik.

Azonban kifejezett figyelmet kell szentelnünk a róka expozíciónak is. A rókáknál a helyzet már sokkal nagyobb komolyságot követel meg. A legtöbb esetben minden érintkezés a testnedvekkel veszettségre gyanús, így ebben az esetben azonnal el kell kezdeni a postexpozíciós oltássorozat beadását.

Konklúzió:

Az embereket sanyargató vírusok listáján az előkelő helyet elfoglaló veszettség vírusa (lyssa), kifejezetten veszélyes természete lévén, a halálba taszíthatja kiszemelt áldozatait. A lyssa egy fertőzött állat testnedveivel való érintkezés miatt kerülhet a szervezetbe, mely kezeletlenül a biztos halál ígéretét hozhatja. A klinikai tünetek megjelenése általában már nem visszafordítható, így az influenza-szerű, görcsös, víziszonnyal tarkított, nyelési nehézségekkel szabdalt kínok sora után, egyértelműen végéhez érkezik az áldozat élete. A veszettség elleni védekezés aktív programja Magyarországnak és az Európai Uniónak egyaránt. A vadon élő rókáknak élelmiszercsomagokat hagynak, melyek tartalmazzák a veszettség elleni vakcinát. Kiskedvenceink számára, a minden évben elvégzendő kötelező védőoltással igyekeznek védekezni a kórság ellen. Expozíció gyanújának esetén, azonnali orvosi beavatkozásra és segítségre lehet szükség, hogy egy harapás ne pecsételje sorsunkat!

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

Ha szeretnél még hasonló cikkeket olvasni, lesd meg ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …