Blog

Tavaszi nagytakarítás – kezdd a lelkeddel

0
1 Tavaszi Nagytakaritas

December 31-én éjféltájban pezsgővel a kezünkben, a fényesen villanó tűzijáték csóvák alatt álldogálva valószínűleg a legtöbben nagy tervekkel, ötletekkel, magunknak tett ígéretekkel vágtunk neki az újévnek. Sajnos azonban a hosszú, borongós január- februári napok között néha elég nehéz feladatnak bizonyult motiváltnak maradni, hiába csak most kezdődött az év. A tavasz beköszöntével azonban valami másfajta újrakezdés érkezik.

Ahogy szép lassan újraéled a természet és a körülöttünk lévő környezet újra megtelik fénnyel, melegséggel, színekkel és illatokkal, egy kicsit talán mi is átalakulunk. A nap első erőteljesebb sugarait nézve mindenkiben megjön az érzés, hogy tiszta lappal, új lendülettel vágjon bele ebbe az aktívabb életszakaszba.

Fontos, hogy a mindennapok során állandóan körülvevő közvetlen fizikai környezetünk tiszta, átlátható és rendezett legyen, így kezdetét veheti a tavaszi nagytakarítás a szó szoros értelmében. Kutatások igazolják, hogy a rendetlenség fokozhatja a stresszt és csökkentheti a koncentrációt, hiszen, ha túl sok oda nem illő tárgy halmozódik fel körülöttünk az észlelőrendszerünk túltelítődik idegen ingerekkel, míg a rend és átláthatóság jobb közérzetet, emelkedettebb hangulatot és nagyobb kreativitást tesz lehetővé. A tél alatt felhalmozott dolgok átválogatása, szelektálása és a takarítás akár még jó kikapcsolódás és én idő is lehet, ha közben elindítunk egy lejátszási listát a kedvenc éneklős- táncolós zenéinkkel pikk- pakk eltelik az idő.

Az évszakváltáskor szinte már rituálé a gardrób átrendezése is. A vastag, kötött pulóverek és bakancsok helyét végre átvehetik a vékony tavaszi ruhák és vászon tornacipők. Az újra előkerült darabokat, amik közül néhánynak talán már a létezéséről is megfeletkeztünk érdemes tüzetesen átválogatni és kiszelektálni, amit már nem fogunk felvenni. Ne legyünk álszentek, természetesen sor kerül a tavaszi gardróbfrissítésre is, és nem is bűn, ha az új évszak kezdetén körülnézünk kicsit az üzletekben, akár egy csajos délután keretein belül és megajándékozzuk magunkat néhány új darabbal. Viszont fontos, hogy ezek tényleg olyanok legyenek, amikre szükségünk van és amiket a már meglévő kedvenc darabjainkkal kedvünkre kombinálhatunk majd.

Female clothes on clothing rack. Pastel colors

Most, hogy már csillog- villog az egész szoba vagy lakás, a szekrényben szépen felsorakoztak a tavaszi ruhák fontos, hogy saját magunkkal is foglalkozzunk egy kicsit. Szánjunk időt olyan apró dolgokra, amikben a rohanó mindennapok alatt is örömünket leljük, ami kikapcsol és feltölt. Abszolút nem kell óriási, világmegváltó dolgokra gondolni, egyszerűen csak használjuk kis a gyönyörűséges tavasz adta lehetőségeket. Gondolok itt például a reggeli kávé elfogyasztására a napsütéses teraszon, erkélyen vagy ablak előtt, a megszokott telefonnyomkodás helyett akár egy jó könyv vagy csupán saját gondolataink társaságában. A reggelink vagy tízóraink felturbózására friss, finom, szezonális gyümölcsökkel. Az enyhébb, szép időt kihasználva járjunk többet gyalog vagy biciklivel a városban, nézelődjünk, lássuk meg a körülöttünk zajló élet apró pillanatait, kikapcsolódásként kocogjunk vagy kiránduljunk a friss levegőn, töltsünk sok időt a barátainkkal a szabadban. Az íróasztal fölé kuporodás helyett tanulhatunk az udvaron, a kertben vagy akár egy parkban is. És ez csak néhány semminek tűnő apróság abból a végeláthatatlan dologból, amit saját magunkért tehetünk nap, mint nap.

Szabó Johanna

[1]


[1]Énidőre fel! Az egészséges kapcsolatról önmagaddal bővebben itt olvashatsz:

https://infozio.wordpress.com/2022/02/01/egy-egeszseges-kapcsolat-magaddal/

Talán ezek is érdekelhetnek …