Blog

A szeretet legsötétebb oldala – Münchausen by Proxy

0
1 Mbp

Rengeteg betegségről elmondható – legyen az fizikális vagy mentális – hogy nem csupán az érintett személyt, hanem annak valamennyi hozzátartozóját s közeli ismerősét egyaránt megviseli. Különösképpen igaz ez az állítás a Münchausen by Proxy szindrómára.

A Münchausen by proxy (MBP) egy ritka, de rendkívül súlyos pszichiátriai rendellenesség, amelyben a gondviselő, gyakran egy szülő, szándékosan idéz elő vagy hamisít meg betegségeket gyermekénél, vagy más gondozott személynél. A betegség a Münchausen szindrómából ered, amelyben az érintettek saját maguk színlelnek tüneteket, s manipulálják a környezetüket, hogy orvosi figyelmet kapjanak.

Az MBP-ben szenvedő szülők rendszeresen kérnek segítséget gyermeküknek, gyakran különböző orvosokat látogatva a gyanú elkerülésének érdekében. A gyermek tünetei lehetnek valódiak is, melyeket maga a gondviselő okoz nekik, ilyen például a mérgezés vagy akár fizikai sérülések, ugyanakkor a gyermek kórtörténetének meghamisítása is gyakori jelenség. Az MBP-ben szenvedők célja nem mindig egyértelmű, de leggyakrabban figyelmet és együttérzést próbálnak kicsikarni az orvosi közösségtől és a környezetüktől „beteg” gyermekük miatt.

 Az MBP-ben szenvedő gondviselőknél már csak gyermekeik szenvednek jobban. Szinte születésük pillanatától kezdve járják a rendelőket, mindig egy újabb és súlyosabb betegség diagnosztikai értékű tünetegyüttesének meséjével. A lassan cseperedő gyermekek többsége vakon megbízik a szülőben, s hisznek abban, hogy a betegségük valódi, s egyedül képtelenek lennének boldogulni az életben. A tragikus forgatókönyvek leggyakoribb lezárásaként a már nagykorú gyermekek lemondanak önrendelkelkezési jogaikról, s egyetlen bizalmasukra bízzák életüket, így a beteg szülők gyámsága alá kerülnek, akik e ponton túl már nem csak a fizikai állapotukat, hanem mentális és jogi helyzetüket is teljes kontroll alatt tarthatják.

2 Mbp

De mi van akkor, ha a gyermek az idő múlásával szép lassan rájön, hogy valójában sosem voltak egészségügyi problémáik?

Gypsy Rose Blanchard története az egyik legismertebb és legmegdöbbentőbb eset a Münchausen by Proxy szindróma történelmében. Gypsy 1991-ben született, és már kora gyermekkorától kezdve különféle betegségekkel diagnosztizálták. Édesanyja, Dee Dee Blanchard azt állította, hogy lánya számos krónikus betegségben szenved, beleértve az izomdisztrófiát, epilepsziát, légzési problémákat, hallás- és látáskárosodást, illetve a leukémiát. Gypsy-t kerekesszékhez kötötték, szondán táplálták, és az orvosi hanyagság, vagy édesanyja profi manipulációjának eredményeként számtalan műtéti beavatkozáson is átesett. Viszont Gypsy, túl a meggyőzően valóságosnak tűnő hazugságbuborékon, valahogy sosem érezte magát igazából betegnek. Rájött arra, hogy kerekesszék nélkül is képes járni, s a szondás táplálásra sem szorul rá igazából. Kamaszkorára egyre gyakoribbakká váltak közte és anyja között a konfliktusok, s nem egyszer fajultak tettlegességig a veszekedések. Dee Dee nem csupán mentálisan kínozta lányát, gyógyszerekkel is mérgezte, s nem egyszer testileg is bántalmazta, ha engedetlennek bizonyult.

A gyámság alatt lévő Gypsy előtt sorra zárultak be az ajtók, s szinte lehetetlenné vált számára, hogy megmeneküljön tulajdon anyja gondviselésétől. Számtalan hamis, s még annál is több, a hamisakra épülő valódi orvosi papírt állítottak ki róla, a betegségeiről s szellemi visszamaradottságáról. A lány nem látott esélyt arra, hogy valaha is visszakapja a még el sem kezdett életét, amíg az anyja életben van.

2015 júniusában Dee Dee Blanchard holttestét több késszúrással találták meg otthonában. Gypsy internetes barátját, az autizmussal élő Nicholas Godejohn-t bujtotta fel arra, hogy végezzen anyjával.

Gypsy Rose Blanchard-ot 10 évre, Nicholas Godejohn-t életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Gypsy végül jó magaviselet miatt 8 év után, 2023 decemberében szabadulhatott.

Szücs Réka

Olvass tovább!

Talán ezek is érdekelhetnek …