Blog

Meditáció

0
1. Meditacio

Érezted már úgy, hogy túl sok minden történik körülötted, rengeteg inger ér, te pedig csak kapkodod a fejed? Ezek a külső hatások lehetnek pozitívak, negatívak, de akár semlegesek is. Azonban, nem az eredet a lényeg, hanem az, hogy mind stresszhatásként csapódnak le ránk.

„A stressz, a szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából, és alkalmazkodásra kényszeríti.” – Selye János, 1960

Fontos elkülöníteni az eustresszt és a distresszt. Előbbi egyfajta pozitív, akár várakozással teli élmény, ami lehet egy eredményes kimenetelű vizsgahelyzet, egy rég nem látott szerettünk látogatása, vagy éppen egy esküvő. A distressz a stressz azon fajtája, ami általánosságban benőtte magát a köztudatba. A rohanó életmód, a munkahelyi nehézségek vagy a párkapcsolati stressz mind károsan hatnak mentális egészségünkre.

Elkerülhetetlen, hogy stressz érjen minket a mindennapokban. Nyilvánvalóan, a pozitív stresszt mindenki jobban fogadja, de a distressz is ugyanolyan fontos játszik szerepet az életünkben. Selye János továbbá úgy is fogalmazott, hogy: „A stressz az élet sava-borsa.” Enélkül nem is élnénk igazán. Ezért jobb taktika befogadni a stressz, és elfogadni, hogy az életünk szerves része. Felesleges küzdeni ellene, ám enyhíteni és segíteni magukat az elfogadásában igenis lehetséges, és ajánlott is. Itt jön el hozzánk a meditáció, mint segítő eszköz.

A meditációt réges-régi idők óta előszeretettel alkalmazzák. Különösen a szerzetesek körében vált elterjedtté. Napjainkban is, szerte a világban léteznek olyan kolostorok, melyeknek alapvető tanításai közé tartozik a meditáció gyakorlása és elsajátítása. Nem véletlenül, hiszen ez lehet egy út lelki egészségünk és egyensúlyunk megtalálásához, melyből a különböző technikák gyakorlásával egyre kevésbé válunk kibillenthetővé.

Megnyugtatok mindenkit, nem szükséges kolostorba vonulni a meditációs technikák megtanulásához. Az internet, különböző könyvek vagy kurzusok segítségével mi magunk is könnyen gyakorlóivá válhatunk. Továbbá, nem szükséges a padlón kényelmetlen török-ülésben „ohmm” hangokat kiadni sem. Feküdhetünk az ágyon, a fürdőkádban vagy ülhetünk egy kényelmes székben vagy a kanapén is, egy számunkra kellemes testtartásban.

A Netflix „Útmutató a meditációhoz” c. minisorozata nyolc különböző gyakorlatot mutat be, melyekkel könnyebbé válhat a mindennapi stresszel való megküzdés. Számos technika és gyakorlat létezik, pont ez a szép benne, hogy mindenki megtalálhatja azt, amely a legjobban illik hozzá, és tudja segíteni őt. Fontos azonban, hogy pár alkalom nem elég, rendszeres gyakorlásra van szükség. Hogy miért? Kutatásokban megfigyelték, hogy a meditáció során aktív és erős neuroplaszticitás jön létre, mely újabb és újabb idegi összeköttetéseket hoz létre az agyban.

Én magam is végigcsináltam a nyolc részes kis tréninget, és már az első epizódban bemutatott technika gyakorlása után hatalmas változásokat vettem észre a stresszhez való hozzáállásomban. A sorozat végére pedig megértettem a lényegét.

Szeretettel bátorítok mindenkit arra, hogy utánajárjon és belemélyüljön ebbe a varázslatos kis szigetbe és abba a nyugalomba, amit mi magunknak tudunk adni. Legyen ez egy mentsvár, egy búvóhely a nyüzsgő hétköznapok végén.[i]

Kovács Viktória

Interjú, Dr. Mucsi Annával, a Kedves Testem! podcastról, és a betegségek megelőzéséről:


[i] https://infozio.1367.hu/2023/03/09/interju-dr-mucsi-annaval-a-kedves-testem-podcastrol-es-a-betegsegek-megelozeserol/

képek: Pixabay, Pexels

Talán ezek is érdekelhetnek …