Blog

Anti-aging, glass skin? – A keleti nők módszerei

0
1 Keleti Szépségápolás

Aki nézett már távol-keleti gyártású sorozatokat vagy filmeket (pl. k-drámák), azoknak biztosan feltűnt a színészek makulátlan, fehér, szinte porcelán szerű bőre. Akik még nem találkoztak ezzel a világgal, azok is biztos hallottak már a különböző bőrápolási rutinokról (pl. rizsvíz használata, gua sha kő stb.), hiszen nagyon elterjedtetek az interneten. Íme néhány technika, hogy hogyan tartják magukat karban a keleti nők.

10 lépéses bőrápolás
A keleti kultúrákban a nők már egészen fiatalon megtanulják a különböző arcápolási rutinokat, amiket már több száz éve használnak. A makulátlan és kortalan bőr elérése a világon szinte mindenhol célja lett az embereknek, így terjedt el az úgynevezett koreai 10 lépéses arcápolási rutin.
1. Dupla arctisztítás: Az első lépés a smink és a szennyeződések eltávolítása olajos lemosóval (általában este kell), majd jöhet a víz alapú lemosó, ami az izzadságot és más víz alapó szennyeződéseket távolít el.
2. Hámlasztás: Hámlasztani heti 1-2 alkalommal szoktak, ezzel eltávolítva az elhalt hámsejteket, a bőr gyors regenerációjáért. Különböző típusú hámlasztókkal különböző hatásokat érhetünk el (AHA,PHA: anti-aging, pigmentfoltok; BHA: pattanások, miteszerek és tág pórusok ellen).
4. Tonizálás: A toner helyreállítja a bőr pH értékét és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása van.
5. Maszk, fátyolmaszk: Több típusú maszk van, amikkel kényeztetheted az arcodat. Egy jó maszk felér egy kozmetikai kezeléssel.
6. Hidratáló: Talán az egyik legfontosabb lépés a hidratálás, hiszen a bőrünknek is, mint minden más szervüknek elengedhetetlen a megfelelő víztartalom, hogy megfelelően működjön. Érdemes a napi folyadékfogyasztásra is odafigyelni, hiszen azzal is tehetsz a bőröd szépségéért.
7. Szemkörnyékápoló, szemmaszk: Talán a legkényesebb terület az arcon, hiszen itt a legvékonyabb a bőr. Tápláló krémekkel, akár a táskákat és a kisebb ráncokat is el tudod tűntetni. Persze nem utolsó szempont a megfelelő mennyiségű alvás sem.
8. Esszencia, szérum: Sok féle szérum van, amik célzottan veszik kezelésbe a különféle bőrproblémákat, ezért érdemes végiggondolni, mit szeretnénk elérni vele, és úgy választani.
9. Fényvédő: Az egyre erősödő UV fények sugarak nagyon károsak a bőrre, ezért is javasolt már nem csak nyáron, hanem egész évben fényvédőt használni. A legjobb ellenszer a gyors bőröregedés ellen.
10. Éjszakai pakolás/maszk: A pihenés idejét is kihasználva táplálhatod a bőröd.

Ez a rutin természetesen csak irányító jellegű azoknak, akik belevágnának.  Fontos kitűzni, mi a célod a bőröddel és ahhoz alakítani az arcápolásodat (na meg a pénztárcádhoz, hiszen mégiscsak egyetemisták vagyunk).

Gua sha
A gua sha a kínai hagyomásnyos orvoslás egyik bevált technikája, amit nem csak a gyógyászatban használnak, hanem az szépségápolásban is megállja a helyét. A kis lapos, szív alakú kő szinte már minden drogériában megtalálható, és többféle anyagból (műanyag, kristály, kvarc) készültek is megtalálhatóak az interneten. A gua sha lényegében egy masszázs, amit ezzel az eszközzel végzünk, így hasonló hatásokra is számíthatunk, mint egy sima arcmasszázsnál. Javítja a vérkeringést és a nyirokáramlást, csökkenti a szem fáradtságát, csökkenti a duzzanatokat és a karikákat a szem alatt, megelőzi a ráncosodást, lazítja az izmokat, valamint feszessé és rugalmassá teszi a bőrt. Masszázs előtt érdemes tápláló olajat vagy hidratáló krémet felvinni a bőrre. Egy hosszú, fárasztó nap után rendkívül jól tud esni, saját tapasztalatok alapján.

Rizsvíz
A rizsvíz használata is nemrég terjedt el az interneten. Mint a legtöbb keleti módszer, ez is több generációs múlttal rendelkezik. Talán meglepő, hogy a rizst nem csak megenni lehet, hanem tápanyagait hajra és arcbőrre is fel lehet használni. Rendszeres használata fényesíti a hajat, csökkenti a szálasodást, segíti a haj növekedését, rugalmasságát és erősségét. A bőrt hidratálja, lágyítja és fényessé teszi, így érdemes arcon is kipróbálni. Elkészítése rendkívül egyszerű és változatos, általában víz és rizs kell csak hozzá. Egyszerű, költséghatékony és hatásos. Érdemes neki egy esélyt adni.


Fontos megemlíteni, hogy a mai techmikai fejlettségnek és az eltorzult szépségideálnak való megfelelési kényszer (főleg a Távol- Keleten) miatt, bármit képesek megtenni az emberek. Ilyenek például a különböződ plasztikai műtétek, amiket előszerettel kihasználnak az emberek (főleg Dél-Koreában). Az ideál elérése talán sok embernek csábító lehet, de ha karban tartod a tested és ezzel a lelked a saját igényeidnek megfelelően, a legjobb énedet hozhatod ki magadból, aminél nincs is szebb.

Kaitz Réka

Olvasd el ezt is!

Talán ezek is érdekelhetnek …