Blog

Előtérben a mentális egészség

0
1 Előtérben A Mentális Egészség

Február van. Már egy hónap eltelt az új évből – talán már nem is hívhatom annyira újnak – és ismét azon gondolkozom, hogy mi történik velem. Biztosan nem én vagyok az egyetlen, akinél ez a téli borongósság minden évben körülbelül ugyanakkor, január-február között üti fel a fejét. Még éppen csak feldolgozzuk, hogy az ünnepek véget értek és többé-kevésbé eltelt a vizsgaidőszak is, amikor beköszönt a február, és hirtelen úgy érezzük, hogy egy hónap megint úgy szállt tova, hogy semmi sem változott.

„Don’t spend another year doing the same things.” – ez a mondat virít a 2024-es vision boardom közepén, én pedig ismét borzalmasan érzem magam, ha ránézek, mert 12-ből már csak 11 hónapom maradt, hogy eleget tegyek neki. Sorra idézem fel magamban az elmúlt hetek történéseit, ostorozom magam, hogy ott miért ezt tettem, amott miért nem azt mondtam, és nem veszem észre, hogy ezzel a hozzáállással nemhogy előrébb, de inkább hátrébb fogok csak jutni – ugyanúgy, mint minden évben.

Tudom, nehéz belátni, ha valami eddig nem úgy sikerült, ahogy azt december 31-én egy (vagy kicsit több) pohár pezsgővel megfogadtuk, de sajnos muszáj elfogadnunk, hogy azzal, hogy ezért marcangoljuk magunkat, csak sokkal nagyobb kárt teszünk magunkban, mint amekkorát ez az „elfecsérelt” 1 hónap tett. Igen, lehet, hogy a január nem tökéletesen alakult – de mit tudunk ebből tanulni? Nem sikerült tartani a fogadalmat, pedig az első két hétben nagyon próbálkoztál? Semmi gond! Kipróbáltál valamit, ami nem jött be – legalább tudod, hogy ezentúl mivel érdemes, és mivel kevésbé érdemes próbálkoznod. Lehet, hogy az elgondolás jó volt, de a módszer nem. Tökéletes példa erre az újévi edzés fogadalma: ha nem sikerült rendszeresen beiktatnod januárban a testmozgást az életedbe, semmiképp sem azt szeretném mondani, hogy akkor talán soha többet ne mozogj! De lehet, hogy a heti 5 futás helyett elég lenne heti 2-vel kezdeni, hogy se a tested, se a lelked ne érezze leterhelve magát az edzés gondolata által. Nem sikerült annyira egészségesen étkezni, mert folyton elcsábítottak a szénhidrátok? Talán ne búcsúzz el minden egészségtelennek titulált dologtól, csak keresd, hogy hogyan lehet őket diéta-barát módon elkészíteni! Elkezdődött az egyetem és az üres heteket te ismét nem ismétlésre, hanem pihenésre és szórakozásra fordítottad? Lehet, hogy a testednek pontosan erre volt szüksége. Így mostantól újult erővel tudsz nekiállni az anyagnak.

A te új éved nem kell, hogy január elsején kezdődjön. Nem attól lesz sikeres egy fogadalom, hogy elsején kezdődik, hanem attól, hogy betartja az ember. December 31-én nem arra fogsz visszagondolni, hogy „Jaj, én február 10-én kezdtem életmódot váltani!”, hanem arra, hogy ebben az évben sikerült elérned ezt a célodat.

Fontos tisztáznunk, hogy történhet veled akármennyi csodálatos dolog, lehetsz külsős szemmel akármilyen sikeres, ameddig mentálisan nem teszed helyre magad, nem állsz le az önmarcangolással és nem kezded el elfogadni (és később szeretni) azt, aki vagy, addig sosem fogod tudni teljesen megélni a jó pillanatokat. A mentális egészséged mindig prioritást kell, hogy élvezzen, akármilyen dologba is vágsz bele – legyen ez egy új munka, egy egyetemi feladat, de akár az új évi fogadalmad is.

Varga Roxána

Képek forrása: Pexels

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …