Blog

Viszlát paradicsom, helló reflux!

0
1. Viszlat Paradicsom Hello Reflux

Talán nem én vagyok az egyetlen, aki, amióta csak világ a világ, élt-halt a fűszeres, enyhén zsírban tocsogós ételekért. Emlékszem, hogy kevés dolognak tudtam annyira örülni, mint amikor egy ehhez hasonló, otthoni mondás szerint „jó ízes” ebédet tettek elém az asztalra – amit elfogyasztás után a többség rendszerint egy jó kávéval öblített le. Habár az egészségünkre nézve alapból sem feltétlenül szerencsés az én élményeim követni, akadnak olyan emberek, akiknek a lehetőség sem adatik meg arra, hogy kiválasszák a legzsírosabb, legfűszeresebb ételeket az étlapról. Amennyiben azt vetted észre, hogy (különösen a hasonlóan nehéz ételek után) hetente többször is gyomorégés-szerű panaszaid vannak, javasolt orvoshoz fordulnod, hiszen a háttérben akár refluxbetegség is állhat.

            A reflux az egyik leggyakoribb ismert emésztési probléma. A panaszokat kiváltó ok az, hogy az alsó nyelőcső záróizma (LES) vagy nem zár rendesen, vagy túl gyakran nyílik ki, emiatt a gyomortartalom (vagy ennek gőze) visszaáramlik a nyelőcsőbe, ezáltal pedig irritációt okoz a beteg torkában, gégéjében. A savas gyomortartalom a nyelőcsőbe jutva felmarja azt, ezzel fájdalmat, gyulladást, súlyosabb esetekben pedig fekélyt is okozhat. A betegség kialakulásának gyakori oka lehet még a rekeszizomsérv (hiatus hernia) is, mely során a LES és a gyomor felső része a rekeszizom fölé kerül.

            A reflux tünetei nagyon jellegzetesek. A legtöbben elsődlegesen gyomorégésre panaszkodnak, ehhez pedig sokszor társul gombócérzés a torokban, esetleg fájdalom a szegycsont körül. Szintén gyakran számolnak be visszaáramlásról is, mely során a gyomorsav a nyelőcsőbe kerülve keserű ízt hagy a torokban (és a szájban). Egyéb tünetei közé tartozik a kellemetlen lehelet, a puffadás, a hányinger és a véres hányás is. Előfordulnak olyan esetek is, amikor az hívja fel a figyelmet a betegség meglétére, hogy a páciens fogai közül egyszerre több is romlásnak indul.

            Ahhoz, hogy a betegséget diagnosztizálni tudjuk, különböző vizsgálatokra lehet szükség – hiába lesznek árulkodóak a panaszok. Az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás a (gyomor)endoszkópia, amikor is egy flexibilis, megvilágított csövet vezetnek le a páciens nyelőcsövén át. A cső végén kamera található, így a vizsgálat segítségével a torok, a nyelőcső és a gyomor állapotát és problémáit is fel lehet térképezni. Alkalmazhatnak még nyelési röntgenvizsgálatot is – mely során kontrasztanyagot kortyoltatnak a pácienssel – de a pH érték ellenőrzése, vagy a nyomásmérés is sok mindent elárulhat nekünk. Azért különösen fontos, hogy a betegség mielőbb diagnosztizálásra kerüljön, mert kezeletlenül különböző szövődményeket okozhat. Amennyiben a gyomorsav sérülést okoz a nyelőcső felső rétegeiben, könnyen kialakulhat vérzés, hegesedés és fekélyesedés is. Ha a sav a nyelőcső sejtjeiben okoz elváltozást, megjelenhet az úgynevezett Barrett-nyelőcső, amely nehéznyeléssel/nyelészavarral jár és a nyelőcsőrák kialakulásának kiinduló állapota.

            Mint a legtöbb betegségnél, a reflux esetében is vannak bizonyos hajlamosító tényezők. Ilyenek például a dohányzás, az egyszerre túlzott mértékű étkezés vagy az alvás előtti nassolás. A betegség kialakulását és a panaszok súlyosbodását egyaránt elősegíthetik bizonyos ételek és italok is, mint például a citrusfélék, a csokoládé, a hagyma, a zsíros és fűszeres ételek, vagy az alkohol. Szerencsére, a reflux nem kezelhetetlen betegség – megfelelő diéta tartásával, esetleges gyógyszeres kiegészítő kezeléssel a tünetek enyhíthetők, a panaszok megszüntethetők.

Varga Roxána

Képek forrása: Unsplash, Pixabay

[i]


[i] Amennyiben kíváncsi vagy arra, hogy mi mással jár még az a bizonyos „egyszerre túlzott mértékű étkezés”, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi cikkünket: https://infozio.wordpress.com/2021/12/27/amikor-degeszre-eszed-magad/

Talán ezek is érdekelhetnek …