Blog

A tavaszi fáradtság és minden, ami mögötte áll

0
1. A Tavaszi Faradtsag Es Minden Ami Mogotte All 1

Azután a három, mindennél hosszabbnak tűnő téli hónap után mindenki egy dologra vágyik csak igazán: a tavaszra. Elkezd felmelegedni a kinti hőmérséklet, kisüt a nap, tovább van világos és végre-valahára nem csak a négy fal között élvezetes lennünk. Szervezhetünk kisebb túrákat a barátainkkal, elmehetünk sétálni vagy éppen egyet piknikezni – miközben a testünknek is csupa jót teszünk azzal, hogy időt töltünk a friss levegőn. Szinte nincs is semmi, ami elronthatná ilyenkor a kedvünket – a tavaszi fáradtság kivételével.

            Bár sokan csak mítosznak hiszik, mások pedig csak kifogásnak használják, a tavaszi fáradtság valóban létezik, és több ezer ember életét keseríti meg az első tavaszi hetekben. Hogy is ne tenné, mikor az általános fáradtságérzet mellé legtöbbször fejfájás, ingerlékenység és demotiváció is társul. Az állapot hátterében most is – mint oly sok másik esetben is – a hormonháztartásunkban bekövetkező változások állnak. Két fő hormon, a melatonin (vagyis a közéletben „alváshormonként” ismert hormon) és a szerotonin (tehát a „boldogsághormon”) szintjeinek szezonális ingadozása okolható leginkább. A melatonintermelés a szervezetben az egyre hosszabbodó nappalok hatására visszább esik a téli állapothoz képest, míg a szerotonintermelés pont fokozódni fog – ez az a változás, ami (bár minden évben megtörténik) mégis váratlanul éri a szervezetünket. Szerencsére, az állapot nem tart örökké, csak addig, míg a szervezet önszabályozása alkalmazkodik a számára új feltételekhez – ezért is nevezzük a tavaszi fáradtságot egy adaptív rendellenességnek.

            Na de mit is tehetünk annak érdekében, hogy kicsit könnyebben viseljük ezt az állapotot? Természetesen, mivel ez nem egy „rendes” betegség, ezért általánosan előírt orvosság nincs is rá – de van egy két praktika/jó tanács, amiket megfogadva talán jobban fogjuk magunkat érezni a bőrünkben, még egy ilyen fáradt napon is.

Mozogjunk!

            Az örök aranyszabály természetesen most is érvényes – hiszen mozgással sosem árthatunk. Az edzés jó hatással van a vérkeringésünkre, az immunrendszerünkre és az izmainkra is, sőt, segít abban, hogy a közérzetünk is ezerszer jobbá váljon (ezt pedig a testmozgás során felszabaduló endorfinnak köszönhetjük). Ha csak egy valamit szeretnénk tenni magunkért, akkor az mindenképp a mozgás beiktatása legyen – a jó idő beköszöntével úgyis mindenkinek sokkal több kedve van megmozgatni a testét, és a lehetőségeink is egyre csak szaporodnak, hiszen már nem lehet kifogás, hogy „De annyira hideg van!”.

Táplálkozzunk kiegyensúlyozottabban!

            Természetesen, ha a mozgást megemlítettem, akkor a párja sem maradhat el – az egészséges(ebb) étkezések beiktatása. Ahhoz, hogy a szervezetünk energiaellátása egyenletesebb legyen, javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés. A bennünk lévő vitaminraktárakat is végre van lehetőségünk feltölteni – igyekezzünk minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ezek mellett pedig talán az egyik legfontosabb feladatunk, hogy igyunk minél több folyadékot – lehetőleg vizet – hiszen abból (szinte) sosem elég!

Figyeljünk a lelkünkre is!

            Ilyenkor is különösen fontos, hogy hallgassunk arra a belső hangra, amit a szervezetünk súg nekünk – ha éppen pihenésre vágyunk, ha éhesnek érezzük magunkat, vagy ha jól esne egyet sétálnunk, hát tegyük meg! Nem véletlen hiszen, hogy efféle jelzéseket kapunk a testünktől. A stresszt igyekezzük kerülni és törekedjünk arra, hogy kívül-belül jól érezzük magunkat a bőrünkben!

Varga Roxána

Képek forrása: Pixabay

[i]


[i] Amennyiben érdekel, hogy mit is jelent egészségesnek lenni, olvasd el az alábbi cikkünket: https://infozio.wordpress.com/2022/01/27/egeszsegesnek-lenni-i/

Talán ezek is érdekelhetnek …