Blog

Amikor nem segít a pihenés – ilyen a fáradtság krónikus betegként

0
1 Amikor Nem Segít A Pihenés Ilyen A Fáradtság Krónikus Betegként

Elfáradni természetes, emberi dolog. Mindenkinek szüksége van pihenésre egy hosszú, fárasztó nap után. Rettentően fontos elegendő időt szánni a kikapcsolódásra és ténylegesen pihenni, különben a kiégés veszélye fenyeget. De mi történik akkor, ha bármilyen sokat pihensz, az mégsem tölt fel energiával? A krónikus és autoimmun betegek nagy része napi szinten hasonló problémával küzd.

Sok minden befolyásolja, hogy ki mennyire fáradékony: nem, kor, állóképesség, fizikai aktivitás, étrend, életmód, mentális állapot, egészségi állapot, betegségek, időjárás és akár még a fronthatások is. Ezek közül több olyan van, amin az egyén változtatni tud. Például a rendszeres sport és a mindennapokba bevezetett mozgás hosszú távon több energiát eredményez.

Azonban a tényezők, amiken nem lehet változtatni, vagy csak kis mértékben, általában erősebben hatnak, mint az életmódi tényezők. Ilyenek a krónikus betegségek is. A betegek gyakran panaszkodnak a folyamatos fáradtságra, gyengeségre, erőtlenségre. Például a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők esetében az érintettek 50%-a számolt be krónikus fáradtságról.

Mi okozza a fáradtságot? Ez a tünet nem feltétlenül a semmiből jön elő, általában kiváltja valami. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy nehéz rájönni a kiváltó okra.  Sokszor maga a betegség idézi elő – olyan testi folyamatok játszódnak le, amik gyengeséget és fáradékonyságot eredményeznek. Ezeket a folyamatokat nehéz számontartani, hiszen annyi minden történik egyszerre a testünkben. Kiemelném az autoimmun betegségeket: itt az immunrendszer támadja meg a szervezetet, így a test folyamatos harcban áll saját magával. Szövődmények is okozhatják ezt a tünetet. Felszívódási zavarban, ahol a vékonybél érintett, a vitaminok és ásványi anyagok nem tudnak rendesen felszívódni. Például a vitaminhiány először nem-specifikus tünetekben jelentkezik, úgymint fáradtság, gyengeség, csak utána mutatkozik meg az adott vitamin hiánybetegsége. Emiatt sokszor már későn válik felismerhetővé, hogy melyik vitamin szorul pótlásra.

Vannak olyan egészségi problémák, ahol nem az alapbetegség okozza a fáradékonyságot. Például különböző gyógyszerek és kezelések is kiválthatnak fáradtságot. Sajnos ez a mellékhatás nem olyan ritka a komolyabb gyógyszerkészítmények esetében. Emellett a mentális egészség nagyban közrejátszik; ha valaki mentálisan fáradt, az hatással van a testre. A folyamatos aggódás, szorongás és depresszió megterhelő, ez egy nagy tényező a fáradtságban. Kiemelném a fontosságát, hogy a krónikus betegeknél nem csak a testi tünetek kezelése fontos, a mentális egészség ugyanúgy nagy figyelmet érdemel. A sok orvoshoz és kórházba járás nyomasztóan hat az emberre, ez pedig csak egy a számtalan probléma közül, amivel egy betegnek akár heti szinten szembe kell néznie.

Szerencsére vannak már országok, ahol nagy figyelmet fordítanak a fáradtság kutatására. Ők felhívják a figyelmet ennek a tünetnek, vagy akár önálló kondíciónak fontosságára, hiszen nagyban javít az emberek életminőségén, ha van elég energiánk a mindennapokhoz. A betegségekben, ahol lehetséges a remisszió és tünetmentesség, ott nagyobb eséllyel csillapodik, legalább ideiglenesen, a krónikus fáradtság.

Pápai Liza

Ha tetszett a cikkem, olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …