Az őszi hónapok nem csak a lehullott levelektől színesek, hanem a termésekben is rendkívül gazdagok. A kert rengeteg finom zöldséget és gyümölcsöt kínál. A sok termésből nagyon finom ételeket tudunk készíteni, feldobva a lassan hűsre forduló napokat, valamint feltöltve a vitaminkészleteinket. A gyorséttermek helyett látogass el a piacokra és raktározz be az őszi hónapokra!
Gyümölcsök:
Az egyik legnépszerűbb őszi gyümölcs az alma. A több színben megtalálható zamatos finomság nem véletlenül szerepel a mondásban: „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. Nagyon rostgazdag, egy közepes méretű alma a napi ajánlott rostbevitel 16%-át teszi ki. Fogyasztását tekintve nem érdemes meghámozni, hiszen az tartalmazza a legtöbb C-vitamint és polifenolt. Az utóbb említett anyag a szívbetegség és a kettes típusú cukorbetegség elleni védelmet erősítik. Rengeteg almafajta létezik, ezért érdemes minél többet kipróbálni. Almát magában is fogyaszthatunk, de salátákban, süteményekben és zabkásában is ínycsiklandó. Vannak fajták, amik hónapokig is elállnak, ezért késő ősszel vagy télen se kell lemondanod az evéséről.
Az alma mellett a körte is nagyon népszerű őszi gyümölcs. Egy közepes példány körülbelül 5,5 g rostot tartalmaz, ami a napi rostbevitel 20%-át jelenti. Magas a C-vitamin (kb. 8 mg) és a kálium (kb. 206 mg) tartalma. A kálium fontos a sejtek, izmok, idegek és a szív megfelelő, egészséges működéséhez. Felhasználását tekintve az almához hasonlóan süteményekbe, zabkásába, lekvárként és befőttnek befőzve is nagyon finom. Ha piacon veszed a körtét, ne ijedj meg, ha kemény, hiszen pár nap alatt megpuhul.
A tőzegáfonya érése pont a mostani időszakra tehető, hiszen augusztustól szeptember végéig tart általában. Az őszi gyümölcsök sorolásánál nem ez az ízletes, vörös gyümölcs fog először eszünkbe jutni, pedig érdemes felfigyelni rá. Egy normál méretű bögrényi tőzegáfonya körülbelül 4g rostot és 7,5 mg C-vitamint tartalmaz. Javítja a vérnyomást és a koleszterin szintet, ezzel jót téve szívnek. A gyümölcs színét az úgynevezett antociánoknak köszönheti. Ezek az anyagok segítik az oxidatív stresszt (káros behatás során, termelődő szabadgyökök okozzák) csökkenteni a testünkben, ezzel sok betegséget megelőzve. A tőzegáfonyát is szinte bármihez lehet enni. Aszalva is megtalálható, de ebben az időszakban, amikor terem, érdemes frissen fogyasztani, hiszen kevesebb cukrot tartalmaz.
Zöldségek:
Nem csak a tökfaragás szempontjából kiemelkedő őszi zöldség a sütőtök, hanem ételként is. A jellegzetes narancssárga színét a béta- karotin adja, ami A-vitaminná alakulva a szervezetben az immunrendszerre és a szemre jótékony hatású. Ezen kívül a szív, a vese és a tüdő működésében is segít. Egy átlagos bögrényi feldarabolt sütőtök a napi ajánlott A-vitamin bevitelnek az 55%-át teszi ki, azaz 3600 µg-t. Ugyanennyi a zöldségből kb. 394 mg káliumot, valamint 10,4 mg C-vitamint és sok-sok rostot tartalmaz. Vásárláskor érdemes kisebbeket venni, mert azok sokkal zsengébbek, mint a nagyobb példányok. Feldarabolva és megsütve igazi ínyencség, de nagyon finom krémlevest és főzeléket is lehet csinálni belőle.
A vöröshagyma felhasználását érdemes az ősz során a póréhagymával helyettesíteni. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, mint például a kaempferol nevezetű flavonoidot, ami védelmet nyújt a szívbetegségek ellen és gyulladásgátló hatása van. Ezek mellett lutein és zeaxantin található benne. Ezek az antioxidánsok segítenek a hályog és az öregedéssel járó makula degenerációk megelőzésében. Kutatások kimutatták, hogy a hagymafélék fogyasztásával megelőzhető a vastagbélrák kialakulása is.
A pasztinák leginkább a fehérrépára hasonlít és hideg hatására egyre édesebb lesz, ezért a késő őszi időszakban is jó fogyasztani. Magas a C-vitamin és a K-vitamin tartalma, ami fontos a véralvadási folyamatokhoz és a csontok egészségéhez. Ezen kívül folsavat is tartalmaz, ami a sejtosztódáshoz és a DNS termeléshez is kell. Különösen ajánlott a fogyasztása várandős nőknek, a baba megfelelő fejlődéséhez. Levesekben, megsütve, de nyersen is nagyon finom.
A felsorolt zöldségek és gyümölcsök mellett még rengeteg tápanyagban gazdag termések vannak. Érdemes elereszteni a fantáziát és finomabbnál finomabb színes fogásokat készíteni belőlük. Lehet készíteni különleges ételeket, de nyersen fogyasztva is finom nassolni valók.
Kaitz Réka
Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is: