Blog

Hogyan legyek túl a nyár végi szomorúságon?

0
1 Hogyan Legyek Túl A Nyár Végi Szomorúságon

…és elmúlt augusztus 20. Gyerekkoromtól kezdve ez volt az az időpont, amihez a nyár végének kezdetét kötöttem. Persze, itt van még az a tizenpár nap, amit az augusztusi hőség és a nyári szabadság-érzés jellemez, de mind érezzük, hogy ez egyszerűen valahogy már nem olyan. Nem telnek olyan gondtalanul a napok – a nyári munka mellé új aggodalomként ebben az évben is visszatér a Mikor költözzek le? és a Nincs kedvem visszamenni…, de szerencsére a Mi lesz velem ezután? és a Hogy fogok én egyáltalán diplomát szerezni? is felüti fejét, idén még sürgetőbb gondolatként, mint eddig bármikor.

Bár még nyár van, már nincs. Már nem egy balatoni kiruccanást vagy egy pesti bulit szervezgetünk, hanem a szeptemberi találkozókat azokra a hétvégékre, amelyek mindenkinek jók lesznek. Már nem bikinit és rövid szoknyát veszünk, hanem tollakat és dossziékat. Már nem nyugtatom magam azzal, hogy „Semmi gond, még sok van vissza a nyárból, bőven lesz időnk bepótolni!”, mert egyszerűen nem szeretek hazudni – se másoknak, se magamnak. Valamiért nem tudom már ezekben a napokban felhőtlenül boldognak érezni magam; minden programot beárnyékol a tudat, hogy több ilyenre már nem lesz lehetőségem. Talán azért, mert ezt a nyarat különösen megédesítette a barátokkal és a családommal együtt töltött idő, de ennyire valahogy még sosem éltem meg szenvedésként azt, hogy vissza kell térnem arra a helyre, amit egyébként kimondottan szeretek.

Mit tud ilyenkor tenni az ember? Leginkább igyekszik nem elrontani a saját kedvét azzal, hogy a jövőn gondolkodik (ahelyett, hogy igazán megélné a most-ot). De van erre bármilyen módszer? Lehet egyáltalán ezzel az érzéssel bármit is kezdeni?

Tervezz előre!

Bár nem teljesen ugyanolyan érzés, az, hogy a szeptembert nem a nyár végeként, hanem az ősz elejeként éli meg az ember, nagyon sokat tud segíteni. Ha igyekszel egy kicsit átalakítani a fejedben élő képet arról, hogy augusztus végével minden boldogságodnak is vége lesz, az kimondottan sokat tud javítani a kedveden! Tervezd meg, hogy ősszel milyen programokhoz lenne kedved/kedvetek, és szervezd meg, hogy végigjárjátok ezeket a barátaiddal! Rengeteg olyan tevékenység van, amihez a 38 fokos kánikula amúgy is túl meleg lett volna, így egy szeptemberi állatkert- vagy várlátogatás sok esetben még kellemesebb is tud lenni, mint nyáron lett volna. Ne feledkezz meg a tipikus őszi programokról sem! Menjetek el egy szüreti fesztiválra, süssetek otthon sütőtököt, nézzétek végig a Harry Potter filmeket! A lehetőségek száma végtelen.

Romantizáld az egyetemet!

Meg tudom érteni, ha úgy fogod fel, hogy az egyetem kezdete elveszi azt a szabadságot, amit a vizsgák után, a nyár kezdetével megkaptál, de ne feledd, hogy a tanulásnak és az egyetemi életnek is megvan a maga szépsége! Tekints úgy az életedre, mintha egy film lenne, és élj meg minden könyvtárba-járós, kávézva tanulós pillanatot így! Hidd el, sokkal könnyebb dolgod lesz, ha minden apró dologban meglátod a szépséget.

Varga Roxána

Képek forrása: Pexels

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, pillants bele az alábbiba is:

Talán ezek is érdekelhetnek …