Blog

Nyári unaloműző – vagyis hobbik, amiket kezdj el!

0
1. Nyári Unaloműző – Vagyis Hobbik, Amiket Kezdj El!

Itt a nyár, a vizsga- és államvizsga időszak a végéhez ért, és végre újra megtapasztalhatjuk azt az igazi nyári szabadságot. Hiába dolgozom én is nyaranta, valahogy mégis teljesen más hangulatban áll neki az ember a „nyári dolgainak”, mint a „szorgalmi időszakos dolgainak”. Munka hiányában/munka előtt/szabadnapjainkon pedig élvezzük az édes semmittevést, a pihengetést és a csendet…egy darabig. Nem tudom, hogy más is így van-e vele, de nekem minden nyáron eljön az a pillanat, amikor (hiába vagyok esetleg fáradt) egyszerűen megunom a pihenést. Persze, el lehet menni erre-arra, találkozni ezzel-azzal, de ha éppen nyaralnak a barátaid, rossz az idő, vagy egyszerűen nincs kedved semerre sem menni, akkor mit tudsz tenni? Reményeim szerint a cikkem végére lesz pár ötlet a tarsolyodban, hogy ne a TikTok pörgetésével teljen a nap.

Olvass!

Bár én könyvszerető emberként könnyen adom ezt a tanácsot, azt ajánlom mindenkinek, hogy egy unalmas estén mindenképp ragadjon magához egy könyvet! Sok ismerősöm sajnos még mindig úgy gondolja, hogy az olvasás a kötelező, szépirodalmi regényekből (esetleg verses kötetekből) áll, ám ez nagyon nem így van! Manapság már tényleg mindenki találhat kedvére való, ízléséhez illő könyveket – legyen az krimi, romantikus, fantasy, vagy éppen életrajzi. Ha még nem igazán érzed magadénak ezt a tevékenységet, azt tanácsolom, hogy keresgélj olyan kategóriában, amiben filmeket is szívesen nézel – így biztos, hogy érdekelni fog a téma, már csak azt kell kitalálnod, hogy az adott író stílusa tetszik-e neked. Akkor se keseredj el, ha nem – én is számtalanszor jártam már úgy, hogy mások által nagyon kedvelt írók könyveit egyszerűen végig sem bírtam olvasni. Ha pedig egyszer ráérzel az ízére, akkor soha többé nem fogsz unatkozni, ameddig lesz egy könyv a közeledben!

Sportolj!

Na nem kell itt rögtön a legrosszabbra gondolni, és nulla edzettséggel nekiállni lefutni egy maratont, de én szentül hiszem, hogy minden ember életében van legalább egy olyan sporttevékenység, amit igazán tud élvezni – akkor is, ha még nem találta meg. A nyár tökéletes időpont arra, hogy kísérletezz: járj el különböző csoportos órákra, próbálj ki mindent, ami érdekel! Lehet, hogy lesz olyan, ami csalódást fog okozni, de legalább akkor is tudod, hogy az időd nem ment kárba, hiszen az egészségedért is tettél aközben, hogy megpróbáltad jól érezni magad. Minél több mindent kipróbálsz, annál nagyobb eséllyel találod meg azt, amibe teljesen bele tudsz szeretni, és így egy-egy unalmas órádat máris könnyedén ki tudod tölteni.

Alkoss!

Szerencsére a kézműveskedés is nagyon sokszínű, rengeteg ágazatát ki lehet próbálni. Ülj le rajzolni, tanulj meg horgolni, fess kerámiát vagy fűzz magadnak egy nyakláncot! Bármiről is legyen szó, biztos, hogy pár órára könnyedén le tudod magad vele foglalni, és így az időd is kicsit hasznosabban telik, mintha csak az ágyadban fekve görgetnéd az Instát.

Természetesen nem kell minden percedet eltöltened valamilyen hasonló dologgal – néha igenis jól esik kicsit unatkozni, bambulni és pihengetni. Szánj erre is időt, hiszen ezért van a nyár! Ha úgy érzed, hogy arra van szükséged, hogy kicsit regenerálódj egy film mellett, én legyek az utolsó ember, aki megállít ebben! A lényeg, hogy igyekezz megtalálni azt, ami valóban feltölt és szórakoztat az adott pillanatban.

Varga Roxána

Képek: Pexels, Unsplash

Ha szívesen olvasnál még hasonlót, kattints az alábbi cikkre:

Talán ezek is érdekelhetnek …