Blog

Új népbetegség-az érzelmi evés

0
2. Stresszeves

Az étkezés a legtöbb ember számára több, mint biológiai szükségleteink kielégítése céljából végzett tevékenység. Hagyományok, szokások, emlékek és érzelmek köthetők az evéshez, így az egy pozitív pluszjelentést hordoz magával. Éppen ezért fordulhat elő, hogy amikor stresszesek, idegesek vagy szomorúak vagyunk, az ételben keressük a megnyugvást még akkor is, ha egyáltalán nem is vagyunk éhesek. Ez a világszerte jelenlévő tevékenység az érzelmi evés vagy más néven a stresszevés.

A stressz napjainkban egyre nagyobb mértékben van jelen. Az egyetemen, a munkahelyeden, otthon, bevásárlás vagy éppen közlekedés közben, szinte biztos, hogy szembe jön veled egy-egy stresszhelyzet. Ezekkel a szituációkkal mindenki a saját módján küzd meg, azonban egyre gyakoribb, hogy az emberek evéssel próbálják megoldani az őket ért stresszt.nNe feledjük, hogy ez egy ördögi kör. Még egy egyszerű kávé elfogyasztásától is hiába érezheti az ember energikusabbnak magát, a mellékveséből így felszabaduló hormonok arra ösztönzik a szervezetet, hogy az elraktározott cukrokat a véráramba juttassák, ez abnormális vércukorszintet eredményeznek, ami oxidatív stressz kialakulásához vezet, hiába termelődik energia, közben ez a folyamat károsítja a szervezetet.

Gondoljunk bele mikor felesleges étkezéssel bejuttatott cukor kerül be, az mit fog okozni. A túlzott cukorfogyasztásról elsősorban az elhízás jut eszünkbe. Pedig emellett még számos káros egészségügyi hatása lehet, a vércukorszint emelkedése jelentősen növeli például a cukorbetegség, a depresszió, a zsírmáj, sőt a rák kialakulásának kockázatát is.

Stresszhelyzetben a szervezetben fokozódik az úgynevezett stresszhormonok, az adrenalin és noradrenalin termelése. A fokozott stresszhormon szint mozgósítja a szervezetet: a vérnyomás emelkedik, fokozódik a szívverés, a gyomor és a bőr erei összehúzódnak és csökkentik az oda jutó vér mennyiségét, biztosítva a szív megnövekedett munkájához a tápanyagot. A stresszhelyzetekben ezek mellett egy szteroid hormon, a kortizol termelődése is fokozódik, amely hatására cukor és zsír szabadul fel a szervezet raktáraiból, energiát biztosítva az agy és az izomzat fokozott munkájához. Szóval hiába jutalmazzuk magunkat evéssel egyes stresszesebb szituációk után, ettől csak még stresszesebbek leszünk!

A falásroham, a túlevés impulzív cselekedet, a krízisek olyan ősadaptív túlélési mechanizmusa, amit sem a tudomány, sem az elmúlt évek tapasztalatai képtelenek voltak megzabolázni mindezidáig. Itt az idő, hogy tegyünk ellene. Ha úgy érezzük kizökkent valami minket, ne az evéssel vigasztalódjunk, hanem próbáljunk inkább a nyugalmunk visszaszerzésére koncentrálni. Hallgassunk megnyugtató zenéket, sétáljunk egyet, csináljunk valami olyan tevékenységet, ami örömmel tölt el minket, kikapcsol. Ez is alkalmas a vígasztalódásra, az önjutalmazásra, de sokkal hatásosabb és nem megy az egészségünk rovására. Az evésnek pedig adjuk vissza a régi értelmét!

Rádi Eszter Orsolya

[i]


[i] Ebbe is érdemes beleolvasnod: https://infozio.wordpress.com/2022/01/31/lepesek-a-sikeres-eletmodvaltas-fele/

Talán ezek is érdekelhetnek …