Blog

Mi is az a penész?

0
1 Penesz

A penész olyan mikroszkopikus gombák összefoglaló neve, amelyek szerte a világon megtalálhatóak. Rendkívül heterogén csoport, egymással filogenetikailag csak távoli rokonságban állnak. Egyes tagjai fakultatív paraziták, többségük saprobion. Megjelenésüket tekintve változatosak színük lehet: fehér, zöld, fekete vagy barna, s ezeknek különböző árnyalatai.

A legtöbb penész levegőben lévő spórák formájában terjed, s elsősorban nedves, párás környezetben szeret megtelepedni s növekedni, mint például rossz vízelvezetéssel rendelkező fürdőszobák, konyhák, pincék. Tápanyagforrásuk lehet a falakban lévő cellulóz vagy más szerves anyagok, például tapéta, szőnyeg, fa, könyvek, ruhaneműk. A leggyakoribb beltéri penészfajták az Alternaria, az Aspergillusm a Cladosportium ls a Penicillum.

Az Aspergillus a legelterjedtebb penészgomba csoport, közel 200 faja ismert. Általában fehéres vagy sárgás, de lehetnek zöldes vagy barnás árnyalatok is. Gyakran megtalálhatók talajban, növényeken, élelmiszerekben és beltéri környezetben. Fajaik allergiás reakciókat okozhatnak, akár szénanáthát vagy asztmát is. Néhány fajtája okozhat gombás fertőzéseket, például aspergillózist is, amely a tüdőbe vagy más szervekbe terjedhet, és súlyos tüneteket okozhat.

Az Alternaria egy gyakori beltérben és szabadban egyaránt megtalálható penészgomba. Általában sötétzöld vagy fekete és bolyhos szerkezetű. Gyakran előfordul nedves helyeken például fürdőszobákban, pincékben vagy vízkáros területeken. Ez a penészgomba allergiás reakciót és asztmát válthat ki, ezen felül egyes fajok képesek gombás fertőzést is okozni, például bőrgyulladást vagy szemfertőzéseket.

A Cladosporium egy másik nagyon elterjedt, beltéri penészgomba. Általában sötétzöld vagy fekete, laposabb vagy enyhén domború formában jelenik meg. Jelen lehet levegőben, és szinte mindenütt megtalálható, beleértve a növényeket, talajt és az élelmiszereket. Általában allergiás reakciót vált ki, s ritkán gombás fertőzést is okoz – bőrgyulladást vagy körömfertőzést.

A Fusarium penészgombának számos faja létezik, előfordulhatnak talajban, növényekben és élelmiszerekben is. Általában fehér vagy rózsaszínű, de lehetnek barnás vagy zöldes árnyalatúak is. A Fusarium penészgombák számos toxikus anyagot termelhetnek és néhány fajuk fertőző betegségeket is okozhatnak emberekben, s állatokban, ezek általában bőr, szem- és szöveti fertőzések.

A Mucir, Rhizopus fajok igen gyorsan növekedő penészgombák, amelyek leggyakrabban a természetben találhatók, különösen a talajban és a növényi anyagokban. Általában fehér vagy szürkés árnyalatúak, és szálakat vagy szőröket képeznek. Néhány fajuk potenciális patogén lehet az emberre, különösen az immunhiányos betegeknél, ezek a fertőzések megállhatnak az orrüregnél, de képesek az agyat is megtámadni (mucirmycosis).

A Penicillium magában foglal több, kékes vagy zöldes árnyalatú penészgombát, amelyek széles körben megtalálhatóak a talajban, a növényekben és az élelmiszerekben. Néhány fajuk hasznos, például a Penicillium chrysogenum, amelyből penicillin antibiotikumot állítanak elő, viszont néhány fajuk képes toxikus anyagokat termelni, amelyek asztmát, szénanáthát okozhatnak és potenciálisan károsak lehetnek az emberi egészségre.

Összességében elmondható, hogy a penészgombák az egészségünkre többnyire káros hatással vannak. Annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges betegségek a következőket tehetjük:

1.         Szellőztessünk rendszeresen!

2.         Szabályozzuk otthonunk páratartalmát (optimális 30-50%)!

3.         Javítsuk ki a vízszivárgásokat!

4.         Szárítsuk ki az esetleges beázott, vizes helyiségeket!

5.         Rendszeresen takarítsunk!

6.         Gondoskodjunk a megfelelő szigetelésről! (Így minimalizálhatjuk a páralecsapódást)

7.         Tartsuk élelmiszereinket száraz és jól szellőző helyen! Ellenőrizzük a szavatosságukat!

8.         Tartsuk textíliáinkat szárazon, ne hagyjuk hosszú ideig a mosógépben ázni!

9.         Időről időre vizsgáljuk meg bútoraink mögött is a falakat, illetve a nehezen hozzáférhető helyeken!

10.       Ha nagyobb kiterjedésű vagy súlyos penészfertőzéssel találkozunk. hívjunk professzionális segítséget!

Szücs Réka

Olvass tovább![1]


[1]

Talán ezek is érdekelhetnek …