Blog

Ébredő természet, ébredő Mi

0
1. Ébredő Természet

Végre, talán most már azt mondhatjuk hosszas várakozás után, hogy eljött a tavasz. Ilyenkor éled a természet, egyre zöldebb és illatosabb minden. Egy esős éjjel után megérezzük azt a bizonyos illatot, miközben az ébredő nap sugara az arcunkra vetül, amikor kilépünk az ajtón. Majd veszünk egy jó mély levegőt. Indulhat a nap.

A szép idő nem csak a közérzetünkre van előnyös hatással, hanem mentális állapotunkra, testünkre is. Most egy kevésbé tőlem megszokott, tudományos és tényeken alapuló témát fogunk boncolgatni. Pontosabban, inkább csak találgatjuk, mivel erről nincsen cikkek tömkelege a PubMeden. Az ébredő természettel ébredünk mi magunk és a hormonjaink is.

Megfigyelted már, hogy tavasszal sokkal több eljegyzős-, kapcsolati státusz megjelölős-, babavárós- és szakítós poszt jön veled szembe a social mediában? Mi köze ennek az évszakhoz?

A válasz egyszerű, de annál bonyolultabb. Ilyenkor testünk fizikailag is próbálja felvenni a ritmust a természettel, és igyekszik mielőbb újult energiát nyerni a téli álom után. Ezzel magyarázható a tavaszi fáradtság jelensége is. No de, igaz ez még a hangulatunkra is. Egyre több pozitív vibe-ra, jókedvre, társaságra és dopaminfröccsre vágyunk. Új élményeket akarunk szerezni, kapcsolatokat kialakítani vagy éppen leszámolni azzal, ami negatív hatással van ránk.

Továbbá, ezen tézis az ösztönökkel is alátámasztható. Hiszen, az állatvilágban is, ez a szaporodás- és párválasztás időszaka. Emellett, ösztöneinket tovább tuningolják a hormonok. Bizony, ilyenkor bennük is észlelhető változás. A megemelkedett dopamin és endorfin ezt pedig csak tovább fokozzák. Hiába, a természettel testünk is ébred.

Ilyenkor vágyunk a változásra. Nem feltétlen pozitívra. Olykor, egy negatívabb esemény is hosszú távon nagyobb lelki békét ad, mintha azt nem élnénk át. Nem is muszáj, hogy ez a kapcsolatainkban következzen be, lehet egy munkahelyi, iskolai vagy materiális dolog is. A friss levegő szelével bizony együtt jár a változás is. Sokaknak könnyebb ezen időszakban meghozni döntéseket, mint a téli bekuckózás nyugalmában.

Télen kevésbé vagyunk kalandvágyóak, nem szívesen hagyjuk el komfortzónánkat. Ilyenkor jobban hajlunk a biztos dolgok felé. Ám a tavasz, no meg főleg a nyár közeledtével új lehetőségek esélyének sugallata csap meg. Mersz bátrabb lenni, felélénkülsz. Jobban nyitsz mások, az új helyzetek, a kihívások és kalandok felé.

Persze, nem mindenki vágyik változásra. Ám ha te mégis, akkor itt az idő belevetni magad az élet adta új leckékbe, élményekbe és kalandokba, amit majd a nyár úgyis csak tovább tetéz.[i]

Kovács Viktória

Olvasnál a meditációról? Kattints:


[i] https://infozio.1367.hu/2023/04/25/meditacio/

képek: pixabay

Talán ezek is érdekelhetnek …