Blog

Az uszonyos- és búvárúszás (finswimming)

0
1 Uszonyos és Búvárúszás

Sokak számára egyből a tengerbe merülő búvárok képe ugrik be a „búvárúszás” szó hallatán. Azonban, ez a sokak számára ismeretlen sportág több területet, több potenciált foglal magába. Az uszonyoknak köszönhetően sokkal gyorsabb haladásra vagyunk képesek. Jelenleg ez a látványos sportág nem tartozik az olimpiai sportágak közé, azonban reméljük, ez idővel megváltozhat.

Röviden az eredetéről:

            Az első gumiuszonyt 1935-ben egy francia parancsnok, De Corlieu fejlesztette ki, melyeket katonai célokra tervezett használni. A találmányához ihletet egy polinéziai halásztól szerzett, aki egy kezdetleges eszköz használatával tudta magát mobilisabbá és gyorsabbá tenni. Hamarosan ráeszméltek, hogy a lábakra felszerelhető uszonyok milyen hatékonysággal használhatok a vízben való közlekedésre, így elengedhetetlen tartozékai lettek a katonai misszióknak, mélytengeri merüléseknek.

            Az ötvenes években megalakították a C.M.A.S.-t (World Confederation of the Subaquatic Activities), mely a különböző nemzeti szövetségeket sportszövetségeket koordinálta. Így végül 1967-ben került sor az első Európa bajnokság megrendezésére a svájci Locarno-ban.

            Kezdetben a versenyzők, a teljesítményük javítása érdekében, a hagyományos gumiuszonyokat acél szegecsekkel szerelték fel. A technikai fejlettség gyorsan utat tört magának, ezáltal a hetvenes években, a szovjetek álltak elő a legújabb technikai újítással, az üvegszálból készült uszonyokkal. A barcelonai bajnokság után a sportolók gyorsan átvették a technikát, hogy még nagyobb gyorsaságra tegyenek szert.  Azonban a legnagyobb technikai vívmányt a monofin uszonyok megjelenése jelentette. Az úszók eddig a hagyományos technika segítségével versenyeztek (a mai gyorsúszás technikája), azonban az új uszony megjelenésével egy új technika született meg, ami leginkább a delfinek hullámzó mozgásához hasonlított. A technikát ma „felszíni úszásnak” nevezzük, a régi technika elnevezése az „uszonyos gyorsúszás” lett.

            1972-ben a moszkvai Európa Bajnokságon a felszíni úszás térhódítása kezdte maga mögé utasítani a gumiuszonyos gyorsúszást. Új lehetőségek nyíltak meg, mivel az új uszony segítségével a versenyzők a 12 km/h-ás sebességet is elérhették felszíni úszás közben.

Az uszonyosúszás:

            A sport számos szakága közül, nagyító alá most a legnépszerűbb, a medencében zajló uszonyosúszás kerül. Sokan, nem alaptalan módon, az „uszodai Forma-1-nek” nevezik, mivel gyorsaságával, látványos technikájával, izgalmas versenyhelyzeteivel ragadja magával nézőközönségét.

            Legfontosabb felszerelésnek természetesen az uszony számít, melynek használatával gyorsabb haladásra tesznek szert a klasszikus úszóknál.Uszonyok milyenségét tekintve két féle uszonytípusról ejthetünk szót, mely meghatározza az úszás technikáját. A legősibb változat a gumiuszony, melyeket a közönséges békatalpakhoz hasonlatos módon, a két lábra felhúzva viselnek. Az eszköz lehetőséget biztosít számunkra a gyorsúszás lábtempójának kivitelezésére, avagy a delfin mozgásához hasonlatos hullámzó mozgás kialakítására.

            A másik típus a delfinuszony (monofin), mely egy nagyméretű uszonylapból és a hozzá csatlakozó két uszonyfej részből tevődik össze. Használatához a sportolónak bele kell helyeznie a lábait az uszony fejébe, mellyel felszíni úszást képes végrehajtani, mindkét lábát egyszerre használva.

            A másik legfontosabb eszköz a légzőcső, melynek maximális hosszát 48-cm-ben határozták meg. Azonban nem csak a víz felszínén szállnak versenybe egymással a sportolók. A víz alatti búvár versenyszámok teljesítésére monofin uszonyt és sűrített levegővel megtöltött, különböző méretű oxigénpalackot használnak, melyet a versenyző maga előtt tart. A palack méretét a versenytáv hossza és a sportoló igényei, képességei határozzák meg.

            Az 50 méteres táv búvárúszásban való megtétele élvez kivételt a felszerelések tekintetében. A teljesítést egy levegővétellel oldják meg a sportolók a palack használata helyett.

            Versenytávokat tekintve a felszíni úszásból 50, 100, 200, 400, 800, 1500 métert különböztetünk meg, még uszonyos gyorsúszásból 50, 100, 200 és 400 méteres táv létezik. Búvárversenyszámokban 50, 100 és 400 méteres távon van lehetőségük a versenyzőknek bizonyítani.

            Az egyéni versenyszámok mellett lehetőségük van a versenyzőknek csapatban megmérkőzni egymással a váltószámokban. A váltók történhetnek felszíni úszásban vagy uszonyos gyorsúszásban is.

Magyar vonatkozásban:

            Hazánk igen kiemelkedő eredményekkel, válogatott sportolókkal, szakemberekkel rendelkezik az említett sportban, ahol előkelően állják meg a helyüket a nemzetközi megmérettetéseken. Az egyik legeredményesebb nem olimpiai sportágként az uszonyos úszás szerves része a magyar sportéletnek. Ezáltal maximális elismerést érdemelnek a sportág minden szinten lévő művelői, kitartásuk, kiemelkedő munkájuk és számtalan eredményük miatt, mellyel gazdagítják azoknak a repertoárját, akikre joggal büszkék lehetünk.

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

[i]


[i] Ha szívesen olvasnál még hasonló cikkeket, ajánlom figyelmedbe az alábbit: https://infozio.1367.hu/2023/02/13/csinalom-amig-tudom-alszom-amikor-mar-nem-csinalhatom/

Talán ezek is érdekelhetnek …