Blog

Veleszületett csípőficam (luxatio coxae congenita)

1
1 Veleszuletett Csipoficam

A ficam (luxatio):

Lényege, hogy adott ízületet alkotó ízületi fej kicsúszik a másik alkotó, az ízületi vápából, majd a vápán kívül rögzül. Csípőficam esetén is ezen az elven történik meg ez a kellemetlen folyamat. Jelen esetünkben az ízületi fej szerepét a combcsont (femur) testközelben (proximálisan) elhelyezkedő feje (caput femoris) tölti be. Amely az előbbiekben említetten kicsúszik a csípő ízület vápájából (acetabulum), majd ott károsítva a környező szalagokat rögzülni fog.

A ficam kialakulása, okai:

            Mint ahogy már az elváltozás nevéből sejthető, a veleszületett csípőficam rendellenessége örökletes genetikai tényezők bonyolult sorozatán alapul. Azonban fontos kiemelni azt a tényt is, hogy mint számos más kórképnél, itt is közrejátszanak a környezeti tényezők, a minket folyamatos befolyása alatt tartó külvilág ingerei. Ezek az ingerek – összefonódva a genetikai eltérésekkel – adhatnak életteret ennek az elváltozásnak. Ilyen befolyásoló, kulcsfontosságú inger érheti az érintettet a magzati élet során, avagy a méhen kívüli világ viszontagságai közepette.

Genetikai okok lehetnek a csípőízület vápájának alulfejlettsége, sekélysége, mely melegágyat biztosít a csípőficam kialakulásának. Ok lehet akár egy laza ízület is, így az ízületi fej (caput femoris) könnyedén csúszhat ki a vápából.

Kutatások szerint a rendellenesség kialakulása magzati korban a lányoknál lesz leginkább jellemző. A fiúkénál sokkal fejlettebb testtel fognak rendelkezni. Elég csak a hosszabb combcsontra (femur) vagy a szélesebb medencére (pelvis) gondolunk. Utóbbira nem mellesleg egy másodlagos nemi jellegként is hivatkozhatunk. Ezáltal a problémát az okozza, hogy az előbb említett változások okán hely szűkében kénytelen fejlődni a testük. Továbbá a lányok fokozottabb csípőficamra való hajlamát az is kiválthatja, ha a kismama a várandósság ideje alatt szülést segítő, ízületi szalagokat lazító hormonokat szed. A magzatok nagyon érzékenyek az anyai hormonokra, melyek – akárcsak a kismama testébe bekerült tápanyagok, kémiai anyagok, alkohol, nikotin stb. – sokszor nem kis hatást gyakorolnak rájuk. Esetünkben az említett hormon bejutva a magzat szervezetébe képes a születendő gyermek szalagjait is lazítani, melytől az ízület instabillá válva, szintén csípőficamra hajlamossá válik.

Kiváltó tényező még a magzat nagysága és a magzatvíz elégtelensége. Problémát okozhat még a helytelen terápia a rendellenesség csecsemői korban való felfedezése után, illetve az Európában elterjedt szoros pólyázás, avagy a haránt-vagy farfekvés jelensége is.

Szerzett csípőficam előfordulása esetén az okok általában valamely súlyos gyermek-és csecsemőkorban elszenvedett betegségekre (pl.: agykárosodással született, központi idegrendszeri rendellenesség miatt a kifelé húzó izmok dominálnak), sérülésekre (adott ízület közvetlen sérülése, bénulás) vezethetők vissza.

Csípőficam fajtái:

            Ahogy az előbbi alcím alatt már utaltam rá, nem csak öröklési hajlam és genetikai problémák álhatnak csak a csípőficam hátterében, így megkülönböztetünk veleszületett, avagy szerzett csípőficamot.

Klinikai formái a veleszületett fejlődési rendellenességnek a legenyhébb kórképtől a legsúlyosabbig haladva:

 • Csípőízület lazasága, fokozott mozgékonysága léphet fel az újszülöttnél, azonban nem váltható ki a kezelőorvos műfogásai által az említett ízület ficama. Az eljárás szerint 5 nap után tekinthető ezen mozgékonyság kórosnak.
 • Instabil ízület esetében már képes az orvos különböző fogásokkal kimozdítani a combcsont fejét az ízületi vápából hátrafelé vagy oldalirányba.
 • Részleges ficam (subluxatio) esetén a vápa csak félig fedi az ízületi fejet. Ennek megállapítására képalkotó vizsgálat (röntgen) következtében kerül sor.
 • Ficam (luxatio): A nyugalmi helyzetben lévő combcsont feje a vápán kívüli világot tekinti otthonosnak, azonban csípő távolító (csípő abductio) mozgása esetén mégis visszaugrik (reponálódik) normálisnak tekinthető (fiziológiás) helyzetébe. Ám a mozgás ellentéte (csípő adductio) visszazavarja megszokott, kóros (patológiás) helyzetébe.
 • Dysplasia: Manapság ezen név alatt a csípőízület alulfejlettségére, patológiás elváltozásaira utalunk. Ennél a kórképnél a problémát a vápatető meredeksége és a meredek állásban rögzült combcsont okozza (fokozott antetorzió).
 • Terratológiás ficam: Ritkábban, a ficam rendellenessége már a magzati korban kialakul. Így tisztán látható módon az ízületi fej, teljes mértékben a vápán kívül helyezkedik el.

Az elváltozás tünetei, valószínűsíthető jelei:

 • Pár fokozott, figyelmet felkeltő jel, melyek csípőficamra való hajlamot vagy a ficam meglétének gyanúját keltik:
 • Combredők aszimmetriája – mind mennyiségileg, mind mélységileg különbözhet az alsó végtagon.
 • Terpeszthetőség korlátozottsága (csípő abductio).
 • Megrövidült alsó végtag.
 • Érintett oldali alsóvégtag kifelé fordult.
 • Csökkent mozgásterjedelem a csípőízületben (ROM).
 • A csecsemő az érintett lábat kevésbé mozgatja.
 • A farpofa lecsapott lesz.
 • Járó gyermeknél felfedezhető a Trendelenburgos járás = a járás támaszfázisában a törzs oldalra dől (lateralflektálódik) a támasztóláb fölé.
 • Instabil csípőízület, fokozott mozgathatóság.
 • Az Ortolani tünet (repositios-reluxatios jel) vizsgálatakor, az érintett végtag oldalra kiemelésekor a combcsont feje visszaugrik rendeltetésszerű, számára fenntartott vápába (reponálódik – melyet sokszor kattanó hang kísér). Azonban, a mozdulatsor ellentétes irányba való kivitelezésénél újra kiugrik patológiás helyzetébe (reluxálódik). Ha a kezelendő személynél ez a jel megjelenik, akkor biztosan feltételezhető a ficam.

Konklúzió:

Magyarországon még mindig az egyik legelterjedtebb elváltozásként tartják számon a veleszületett csípőficam patológiáját. Ebben a cikkben igyekeztem utalni arra, hogy többek között a járásban és a mindennapi életben, a társadalmi szerep vállalásában mennyire lehet korlátozott egy nem megfelelően kezelt beteg. Így zárásképp fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a korai diagnózis, a korai felismerés a gyermek gyógyulásának esélyeit növeli! Ezért kifejezetten fontos, hogy merjünk kritikusan gondolkodni és bátran vesszünk el a részletekben, hátha épp egy kósza csípőficammal sodor szembe minket a sors.

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

[i]


[i] Ha szívesen olvasnál még hasonló cikkeket, ajánlom figyelmedbe az alábbit: https://infozio.1367.hu/2022/12/28/kisfejuseg/

Talán ezek is érdekelhetnek …