Blog

Soha ne add fel!

0
1.dontgiveup 1

Egy munkahelyen el fog jönni az a pillanat, amikor semmi kedved nekifogni, újra elkezdeni, gondolkodni egy munkahelyi problémán. Érezni fogod, meddig terjed a „megszakításod” maximuma.

„Fiatal vagy, muszáj sokkal többet bírnod.” Kérdezem én, mihez képest? Vagy kihez képest? Mindenkinek van egy saját határa, függetlenül attól, hogy mennyi idős. A gyakorlatiasabb kollégák már hozzászoktak egy bizonyos gyűrődéshez, emiatt mi, a fiatalabb munkaerő, az első pár hónapban nem fogunk bírni annyi terhelést.

Nemrég estünk ki az elméleti tananyaggal teli iskolapadból, most pedig hirtelen a gyakorlatban, klinikumban kell helytállnunk. Nem várhatjuk el saját magunktól sem, hogy 100%-on pörögjünk munkába állástól 40 évig.

Lesznek rossz napok, és lesznek jobb napok. Vallom azt az elvet, hogy meg kell tapasztalni a rosszat is, milyen a padlón lenni. Milyen érzés onnan felkelni. Mi kell nekem ahhoz, hogy visszatérjek a „normális” világba? Hogyan élem meg a padlón levést? Depresszió? Felismerem, hogy pihenésre, vitaminkúrára, még nagyobb adag alvásra van szükségem?

Mi lehet a szükség egy kimerült állapot alatt? Nem baj, ha nem vagy a végtelenségig terhelhető. A gépek sem azok, nemhogy mi, élő szervezetek. Hozzá fogunk szokni, milyen bírni a strapát, és azt is meg fogjuk tanulni, meddig mehetünk el. Mikor kell segítséget kérni a kollégáktól? Amikor Te érzed szükségét. Nem érthetünk mindenhez. (A diplomával megszerzett gyakorlati tudás a munkahelyen 180 fokos fordulatot fog igényelni. „Intézménye válogatja”.)

Nem győzöm hangsúlyozni, ez egy átmeneti állapot. Egy mental breakdown. Mindig tűzz ki magad előtt egy célt, hogy miért dolgozol! Mi a következő lépcsőfok? Legyen mindig egy terved. Ezek a kapaszkodók fognak téged segíteni a továbblendülésben.

Fiatal vagy, tehát bírni fogod, magad miatt. Ami nekem segített, hogy kiírtam magamból a mélyponton levés időszakát. Sírva, bőgve, alig aludva. Másnap kipihentebben tudtam dolgozni menni, és összegeztem, hogy mit is szeretnék, mit tanított ez a fajta kimerülés utáni állapot.

Mindig keresd a „take home massage”-t. Mi az a gondolat, amit hazaviszel egy adott érzelmi állapotból?

Ezekkel a problémákkal valószínűleg nem vagy egyedül. Kérdezd meg a kollégáidat, kérdezd meg az ismerőseidet, szüleidet! (Ahol azt a választ kapod, hogy miért nem bírod ilyen fiatalon, lépj ki abból a beszélgetésből.) Hidd el, nem annyira ritka, mint gondolnád. Fiatalon mindenkinek volt egy holtpontja, amikor nem tudott túllendülni egy szituáción. Ilyenkor kell wellness-hétvégét tartani, olvasni, délig aludni, és a többi.

Munkahelyen is legyen az ebédszünet, egy kávészünet, amikor oda tudsz figyelni a légzésedre, csak önmagaddal tudsz foglalkozni. Zárd ki a külvilágot egy kicsit!

Légy magadra nagyon büszke, hogy ennyi mindent elértél, és arra is, hogy úgy dolgozol, hogy a következő lépéseken kell gondolkodnod!

Goszpodinov Emese

Képek forrása: Pexels

[i]


[i] Amennyiben tetszett a cikkem, ajánlom figyelmedbe az alábbi írásomat is: https://infozio.1367.hu/2022/11/29/pihenni-pihenni-pihenni/

Talán ezek is érdekelhetnek …