Blog

Szakkollégium – interjú Kajos Luca Fannival, a Pécsi Képzési Központ oktatójával

0
1 Kajos Luca Fanni

Kollégium. Valamennyien, ha meghalljuk ezt a szót, egyből a hallgatóság számára fenntartott intézményekre gondolunk. Egy második otthonra, ahol egyetemi éveink során élünk. Ahol véget nem érő barátságok köttetnek, ahol együtt nevetünk, sírunk, s ahol legendás események kerülnek megrendezésre. De mi a helyzet a Szakkollégiummal? Mi is az pontosan, s mi fán terem a tagság? Ennek járunk most utána, s interjúvoljuk meg Kajos Luca Fannit.

Tulajdonképpen mi is az a Szakkollégium?

A szakkollégium a hazai tehetséggondozási rendszer eleme, ami hagyományosan a tagok együttlakásának tényén alapul. Manapság már nem kötelezően előírt, hogy ugyanazon kollégiumban (vagy ugyanazon helyen) éljenek a szakkollégisták, azonban továbbra is fontos szempont maradt a közösségépítés és közösségformálás. A szakkollégium célja, hogy segítse a kiemelkedő képességű hallgatók tehetséggondozását, közéleti szerepvállalását, szakmai képzést biztosítson számukra és támogassa tudományos tevékenységüket, szakmai fejlődésüket és előremenetelüket. Mindezek főként különböző programok mentén valósulnak meg, mint például vitaestek, szakkurzusok, workshopok, konferenciák, közösségi és önkéntes tevékenységek.

Ha jól tudom, te szakkollégiumi tag voltál. Tudnál mesélni a tapasztalataidról? Hogyan zajlik az élet szakkolisként?

Sőt, még a mai napig is az vagyok 2019 óta, illetve ezzel egyidejűleg látom el a szakkollégium pécsi referensi feladatait. Sajnos az alapképzéses éveim alatt nem sokat tudtam a szakkollégiumról, így csak a mesterképzés ideje alatt csatlakoztam, de ez sem jelentett hátrányt. Végül is jobb később, mint soha! Én úgy gondolom, a szakkollégium remek lehetőség azok számára, akik a tanulmányukon felül még egy kis pluszt szeretnének az egyetemi életükbe vinni. Számos programlehetőség nyílik meg számukra szakkollégistaként, és mind a kollégiumi elhelyezésben, mind pedig az ösztöndíjaknál előnyt jelenthet tagságuk. Programjaink között főként vitaestek, szakkurzusok, workshopok, közösségi programok jelennek meg, amiket igyekszünk a hallgatók igényei szerint megszervezni, vagy online, vagy személyes formában. Az én tapasztalatom az, hogy a szakkollégiumnak sokkal több előnye van, mint amennyi kötelezettséget a tagság elvárna, így érdemes csatlakozni!

Milyen kritériumoknak kell megfelelni, hogy felvételt nyerhess az intézménybe?

A szakkollégiumi jelentkezés online történik, a szakkollégium oldaláról elérhető regisztrációs ívvel. Mi a beérkező jelentkezések alapján évente 1 vagy 2 szóbeli meghallgatást tartunk a szakkollégium vezetőségi tagjaival, általában online formában. Ezt sem egy szigorú vizsgaszituációnak kell elképzelni, csupán a jelenlegi tanulmányokra, a motivációra, a célokra és az eddig esetlegesen elért tudományos eredményre vagyunk kíváncsiak. Nem feltétel az, hogy valakinek már kész kutatása és meglévő eredményei legyenek, de persze ez mindig előnyt jelent a felvétel során. Ha valakinek TDK-s ambíciói vannak, annak pedig kifejezetten örülünk.

Kiknek ajánlanád a szakkollégiumot?

A szakkollégiumot tulajdonképpen minden hallgatónak szívből ajánlom, akik szeretnék bővíteni az egyetemi tapasztalataik sorát, új ismereteket, tudást elsajátítani, új embereket megismerni, és egy közösséghez tartozni. Kifejezetten hasznos lehet azok számára, akik a tudományos életben képzelik el jövőjüket és érdeklődnek a tudományos világ iránt, gondolkoznak mesterképzésben, vagy akár már doktori képzésben is. Talán elsőévben még nem látom annyira indokoltnak a jelentkezést, hiszen az egyetemre belépve még annyi új inger éri az embert, és akkor még érdemes inkább arra koncentrálni, hogy a hallgató megismerje ezt az új közeget, megtalálja az egyetemi életben a helyét és szerepét, megfogalmazza céljait. Ezt követően pedig mindenkit nagyon sok szeretettel várunk!

Nagyon köszönöm Lucának, hogy elfogadta a megkeresésem. Remélem, hogy interjúnk segített megválaszolni a szakkollégiummal kapcsolatos kérdéseiteket.

Szücs Réka

[i]


[i] Olvasd el további interjúinkat is: https://infozio.1367.hu/2023/01/13/interju-a-kaposvari-kepzesi-kozpont-igazgatojaval-dr-stromajer-racz-timeaval/

Talán ezek is érdekelhetnek …