Blog

Kiégés– Engem is érinthet?

0
1 Burn 1

Megszakadásig. Meg egy kicsit utána is, de bírnunk kell strapát. Fiatal vagyok, mi az, hogy már most nem bírom? Mi lesz 5 év múlva? Mi lesz, ha külön élek a párommal? Meddig mehetünk el?

Kell húzni egy egészséges határt, és bizony időt is kell adnunk magunknak. És türelmet, talán ebből többet, mint az előbbiből. Türelmes vagy a kollégáddal, türelmes vagy a beteggel, odaadod a lelked egy darabját, hogy megnyugtatod, mi vár rá. De ezt a kis darabot nem kapod vissza soha. Hiába egy őszinte tekintet, egy hálás gesztus, egyszerűen az a részed, amit nekiadtál, már vele él tovább. Egyszer csak megrogyunk.

De még fiatal vagyok, tűrnöm kell a gyűrődést. Igen, de nem vagyunk fiatalon sem robotok. Emberekkel foglalkozunk, emberekkel dolgozunk, csapatban gondolkodunk, segítünk egymásnak. Egyszer eljön az a pont, amikor te sem bírsz többet beletenni egy csapat kohéziójába, mert elfáradsz. Nem te vagy, nem vagy önmagad.

Mikor aludtál egy nagyot? Mikor tudtad kipihenni magad, úgy igazán? Ha nem tudsz rá azonnal válaszolni, most foglalj időpontot a masszőrödhöz, vagy menj el szaunázni, wellnessezni. Te vagy az egyedüli ember, aki veled tud foglalkozni, és tudja, mire van szükséged. Legyél önző az önzetlenségedben, használd ki ezt a tulajdonságod!

Ki tudjuk kerülni a következő kiégési hullámot? Kikerülni nem, de nagyon sokat tudsz fejlődni benne. Tudatosítsd magadban, hogy a saját életedben te vagy a legfontosabb ember. Ha te nem vagy boldog, kiegyensúlyozott, akkor a környezetedtől is ezt az „energiát” fogod visszakapni. Megelőzni nem lehet, de sokat lehet tenni az ellen, hogy depresszióba csapjon át.

Nehéz elhinni, hogy magabiztosak vagyunk, hogy amihez értünk, azt tudjuk csinálni. Főleg akkor, ha egy mélyebb ponton vagy az életedben. Merj szólni, akár az oktatóknak, akár a kollégáknak! Legyenek türelemmel, adjanak tanácsot, segítsenek! Higgy magadban! Hitesd el magaddal, hogy ha nem lennél profi, ha nem lennél hatékony és jó munkatárs, akkor nem lennél időnként a padlón. Ez az igazság.

Erős vagy, de időnként lehetsz gyengébb is. Csak higgy magadban, hogy a határ a csillagos ég, és nincs lehetetlen, csak annak tűnő.

Goszpodinov Emese

Képek forrása:Pexels

Olvastad már cikkünket? Kattints ide!

Talán ezek is érdekelhetnek …