Blog

Őssejt a gyakorlatban és mindennapjainkban

0
1.-ossejt

A világban egyre elterjedtebb az őssejtterápia alkalmazása bizonyos betegségeket tekintve, így már számos leendő szülő fontolgatja igénybevételét a majd megszületett gyermekén. Őssejteket először 1988-ban Franciaországban alkalmaztak sikeresen, mikor egy Fanconi-anémiában szenvedő fiút újszülött testvérétől származó köldökzsinórvérrel gyógyítottak meg. Napjainkig már 40 000 transzplantációban és 80 féle betegségben kerültek felhasználásra.

Az őssejt feladata bejuttatva az emberi, állati szervezetbe aktivizálni a sejteket, továbbá kijavítani a hibákat. Ez a fajta terápia talán nem is gondolnánk, de évezredek óta jelen van, például a testmozgással, ugyanis őssejt szaporító hatást vált ki. Ám, nem elég az őssejtek puszta számának növelése, a kulcs azok minőségében van.

Ezt a két létfontosságú tényezőt károsítja a magas vércukor- és koleszterinszint, a dohányzás és az elhízás. Az ebből adódó gyulladás az erekben tovább rombolja az őssejteket, amik innentől kezdve nem funkcionálnak jól, ezzel további károkat okozva. Így védeni sem tudják a szervezetet, azaz a rizikófaktor is egyre nagyobb szereppel bír, ezzel bekerülve egy ördögi körbe.

Az ún. embrionális őssejt az, amely mindenre alkalmas, többek között képes kijavítani a szervezet hibáit. Ez eleve jelen van a szervezetünkben, és minél egészségesebbek vagyunk, annál hatékonyabban működik. Koraszülötteknek tud segíteni az oxigénhiányos agykárosodás kezelésében, a köldökzsinórvérből nyert őssejtek felhasználásával.

Már lassan 17 éve, hogy kísérleti jelleggel infarktusos betegek is kaptak őssejtterápiát, és amivel meglepően jó eredmények születtek az ötéves követéses vizsgálat során. Saját csontvelői őssejtet (ez legjobban szintén az újszülöttkori köldökzsinórvérből nyerhető ki) juttattak vissza a károsodott szívizmot ellátó koszorúérbe.

Hogyan fokozzuk az őssejtek természetes, endogén képzését?

Elsődlegesen, mindenképpen az említett rizikófaktorok csökkentésével. Továbbá érdekesség, hogy rájöttek a gyógygombák okozta kedvező hatásokra is. Ezek javítják az őssejtek minőségét, emellett rákellenes hatóanyagoknak is bizonyulnak.

Hol tart most az őssejtkutatás?

Sikeresen gyógyítottak már vele HIV fertőzést, lassították a sclerosis multiplex progresszióját, és az epilepszia és oszteoarthritis kezelése is lehetővé válhat. A gyulladásos bélbetegségekben pedig egy „új” immunrendszer felépítése lenne a cél.

A kardiovaszkuláris rizikófaktorok egyértelműen rombolják az őssejteket, nem is beszélve arról, hogy agyvérzést és infarktust okozhatnak, ám ezekre mindenki csak legyint addig, amíg nem fekszik a sürgősségi osztályon azért imádkozva, hogy túlélje lehetőleg maradandó károsodás nélkül.[i]

Kovács Viktória

Itt pedig egy érdekes cikk a várandósság alatti egészséges étkezésről:


[i] https://infozio.wordpress.com/2021/10/14/kettoert-enni-a-varandossag-alatti-egeszseges-etkezes-aranyszabalyai-i/

képek: pixabay, google

Talán ezek is érdekelhetnek …