Blog

Heroin

0
1 Heroin

Bontásra váró társasház kitört ablakán sovány ember ereszkedik be az épületbe, arcán a gyötrelem pihen, s beérvén sorstársak tucatjai hevernek; ki még eszméleténél, nekik szűk mosolyt az arcára erőltetve bólint, a többieket pedig óvatosan kerülgetve igyekszik keresni magának egy békés sarkot.

A nedves, penész szagú falnak támasztva hátát, egy kartonpapíron ül, s remegve kezd bele a procedúrába. Zsebébe nyúl, apró vászontasakból egy még apróbb átlátszó műanyag kerül elő, benne barna por, minek tartalma kanálon landol. A kanalat öngyújtóval hevíti, tartalmát alig mocskos tűvel felszívja, majd beinjektálja magának. A már jól ismert bódulat azonban most valahogy más. Számításai cserben hagyják. Aranylövés. Többet nem ébred fel.

A heroin (diacetil-morfin) egy opioid drog, rendkívül magas addikciós rátával. Hatását pillanatok alatt fejti ki, az agyba bejutva fokozza a dopamin előállítást, s eufórikus állapotot idéz elő a fogyasztónak. Legelterjedtebb használati módja az injektálás, amely nem csak a függőség leggyorsabb útja, de további veszélyeket rejt magában a tű sterilitásának elvesztése, közös használata. Intravénás droghasználók körében gyakoribb a HIV fertőzés, illetve a Hepatitis B és C.

Túladagolásával kapcsolatban tévhit, hogy a kezdő, tapasztalatlan droghasználók körében gyakoribb: az elhunytak nagyobb százaléka 20-as, 30-as évei végén járó nagymúltú heroinhasználó. A túladagolás miatti halálozás kockázati tényezői a következők: férfi, egyedülálló, munkanélküli, korábbi heroinfüggőség, nem részesült elvonó kezelésben, egyidejű heroin fogyasztás alkohollal vagy benzodiazepin származékokkal.

Túladagolásának tünetei a tűhegynyire szűkült pupillák, sápadt, nyirkos bőr, eszméletlenség, lassú, gyenge pulzus és légzés, szederjes ajkak, s bőr. Amennyiben ezeket a tüneteket észleled valakin, hívd a mentőket (112)!

A túladagolás hátterében továbbá a tolerancia küszöb kitolódása áll, a használónak egyre nagyobb mennyiséget kell magához venni ahhoz, hogy ismét átélhesse a kezdetek nyújtotta eufóriát, s ekképp kerül egymáshoz egyre közelebb és közelebb a megrészegítő és a halálos dózis görbéje, míg nem összeér, s a droghasználat egy újabb életet követel.

Szücs Réka

Olvass tovább![i]


[i] https://infozio.1367.hu/2023/01/27/oktatoi-interjusorozat-interju-az-omhv-kerdoivrol-es-az-oktatoi-mindennapokrol-trixler-bettinaval/

Talán ezek is érdekelhetnek …

1 Ízélményben Gazdag Mentes életmód Interjúsorozat

Interjú Szabinával, a @szabinajanosi Instagram és Facebook bloggerével