Blog

Hogyan hat a hideg levegő az asztmás betegekre?

0
Hogyan Hat A Hideg Levego...1

Az a tény, hogy a téli hónapokkal a hideg időjárás is megérkezik, egyáltalán nem meglepő. Az emberi szervezetre gyakorolt hatása azonban már jóval érdekesebb jelenségeket von maga után, amivel érdemes megismerkedni, pláne akkor, ha az átlagosnál érzékenyebbek vagyunk a mínuszokra. Fokozottan nehéz ilyenkor az asztmás betegek helyzete, hiszen az ő rohamuk egyik kiváltó oka lehet a belélegzett hideg levegő. Bár manapság nem igazán jellemzőek a téli fagyok Magyarországon, a drasztikusabb lehűlésekre így is érdemes odafigyelni.

Na de mi is az asztma pontosan és milyen tünetei, kiváltó tényezői lehetnek? Ez egy krónikus betegség, amely – habár jól kezelhető – mégis nagy mértékben megnehezíti a mindennapi élet tevékenységeit. Kialakulhat környezeti hatások által és genetikai úton is. Rohamokban jelentkezik, amikor is a légzőrendszerben egyfajta görcs alakul ki. Ezt pedig kiválthatják allergének, vírusok, füst vagy szmog, intenzív testmozgás és a hideg levegő.

A tüdőnknek fontos, hogy az odaérkező levegő hőmérséklete optimális legyen. Ha orron át lélegzünk, a lefelé vezető úton megtörténik a felmelegítés, ám ez hideg és száraz levegő esetén nehezebben működik. Amint hideg levegő éri a légutakat, azok izmai összehúzódnak, átmérőjük csökken, a száraz levegőtől pedig faluk nedvessége is elveszik. Ilyenkor jelentkezik az a görcsös állapot, amely kiváltja az asztmás rohamot. Ennél már csak az rosszabb, ha folyamatosan szájunkon át lélegzünk be és ki. Ekkor a légzőszervek nem tudnak felmelegedni és kellemetlen feszítő érzés keletkezik a mellkasunkban. A nyálkahártya nagyobb mértékben szárad ki, ezáltal védekezőképessége csökken, nagy teret adva ezzel a kórokozóknak. Ilyenkor vagyunk leginkább kitéve az influenzás, megfázós betegségeknek.

Az asztmát kiváltó okok között szerepelt fentebb az intenzív testmozgás is. Mi történik, ha hideg levegőben sportol az ember? Előtérbe kerülnek ebben az időszakban a téli sportok, de az is előfordul, hogy valaki csak a szokásos futás-rutinját végzi a szabadban, hidegben. Sajnos ilyenkor fel kell készülni a gyakrabban és erősebben jelentkező panaszokra, hiszen az aktív mozgás miatt szaporábban lélegzünk általában szájon át, így még kevésbé tud felmelegedni a belélegzett levegő. Nem kell megijedni azonban, csupán ismernünk kell az esetlegesen felmerülő tüneteket és megfelelő módon, időben megelőzni azokat, így nem kell lemondanunk a téli időszakban történő testmozgásról sem.

Számtalan módszer létezik arra – természetesen a megfelelő gyógyszerek mellett -, hogy hogyan tudja enyhíteni tüneteit egy asztmás beteg, ha azok felerősödnek a hidegben. A szervezet számára nagy segítséget nyújt, ha hozzászoktatjuk a hideghez. Fokozatosan kell a gyaloglástól eljutni az intenzívebb sportolásig. A legegyszerűbb, ha mindig egyre hosszabb távot járunk be, egyre több időt tartózkodunk kint. Szintén fontos az orron át történő légzés és a tiszta légút biztosítása, ezért ha náthásak vagyunk ne kockáztassuk meg hosszú túrák teljesítését.

A megfelelő gyógymódokkal teljesen egészségesnek érezheti magát télen az is, aki asztmával küzd és nem kell minden percben attól tartania, hogy esetleg egy roham jönne rá. Felesleges bármiféle hidegben történő programról, sportolásról lemondani emiatt, hiszen jó társaságban, jó környezetben és jó élményekkel gazdagodva a lelkünkre igenis kedvező hatással van a friss, tiszta, hűvösebb téli levegő.

Dervalics Panna[1]


[1] https://weborvos.hu/egeszsegmagazin/hogyan-hat-a-hideg-az-asztmas-tunetekre-255397

https://www.tudokozpont.hu/asztma

Talán ezek is érdekelhetnek …