Blog

Miért van szükség Hisztamin intolerancia vizsgálatra?

1
1 Miert Van Szukseg Hisztamin Intolerancia Vizsgalatra

A statisztikai mutatók változása az élet és a technika változásának elengedhetetlen velejárója. Így nem meglepő, hogy a felfedezett intoleranciások száma is jelentős növekedést mutat az allergiás reakciókkal szemben. A probléma forrása maga a táplálkozás, hiszen néha az esetek döntő többségében nehezen visszakövethető, mikor, mit és pontosan milyen forrásból származó élelmiszereket fogyasztunk. Az intoleranciák szerteágazó fajtáin belül a jelen cikkben a hisztaminintoleranciáról szeretnék írni, főként laboratóriumi szempontból.

Hisztamin jellemzői és élettani hatásai

A hisztamin egy szöveti hormon és biokémiai szempontból egy biogén amin, ami a hisztidin aminosavból keletkezik. Képes a szervezetünk is előállítani, de nagy mennyiségben inkább a különböző tápanyagokkal visszük be.

Jelentősége klinikai szempontból

A szervezetben zajló funkcióját tekintve több szinten is jelen van, főként neurotranszmitterként, de az allergiás reakciókban és különböző immunfunkciókban is fontos szerepet tölt be.

A túlérzékenységet nem veleszületett betegségként tartják számon, hanem életmódvezetési hibák, túlzott gyógyszerfogyasztás, bélelváltozások és fertőzések következményeként. Azonban genetikailag örökölhető az enzimdefektus, amely kiválthatja a rejtett klinikai megjelenést.

Hiába tölt be fontos szerepet, ha felszaporodik a mennyisége a szervezetben akkor klinikai tüneteket okoz. Ennek kifejezett és egyben leggyakoribb oka a szervezeteben található deamino-oxidáz enzim funkciózavara vagy annak teljes hiánya, mely alapesetben a hisztamin lebontásáért lenne felelős. Ezenkívül még okozhatják a problémát a hisztamin blokkolók, az étrendi hibák, a hibás élelmiszerkezelés és a sérült bélbaktérium flóra, melyeknek következménye, hogy eltolódik a hisztaminszint a normáltól.

Ezen esetekben domináns allergiás reakciót és egyéb tüneteket tapasztalunk, ha az illető magas hisztamintartalmú ételt, hisztamin lebontását gátló gyógyszereket, vagy éppenséggel szavatossági problémás ételt fogyaszt.

Tünetei

A szervezet többszintű érintettsége miatt számtalan tünetet vagy éppenséggel tünetegyüttest láthatunk a kórkép megjelenésével. A típusos allergiás tünetcsoportok:

  • Légutak érintettsége: orrfolyás, tüsszögés, száraz, irritált torok, köhögés, légszomj
  • Bőrtünetek: kiütések, viszketés, vörösödés, csalánkiütések
  • Emésztési panaszok: hasmenés, hányinger, puffadás, hasfájás, gyomorégés

Ezen tüneteken túl vannak jóval árnyaltabb árulkodó jelek, amik felismerése nehezített, mivel más elváltozások is okozhatják például ilyen az émelygés, az alacsony vérnyomás, a migrén, a szédülés, a szemhéj oedema, a hőhullámok, az izzadás, a menstruációs zavarok és a gyengeség.

Kórképet okozó élelmiszerek

Az élelmiszereket 3 csoportba sorolhatjuk:

Magas koncentrációjuk hisztamintartalmú ételek: sör, csokoládé, paradicsom, vörösbor, borecet, mustár, savanyú káposzta, belsőségek, vöröshagyma, tenger gyümölcsei, mirelit zöldégek, sajtok, sonka, kolbász, pezsgő, hüvelyesek, búzából készült termékek, szójatermékek, eper, banán, körte, élesztős termékek, fokhagyma, olajos magvak, pácolt húsok, kovászos uborka

Hisztamin lebontását gátló, vagy hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek/gyógyszerek: dió, avokádó, papaya, ananász, jódos kontrasztanyagok, aszpirin

Nem megfelelő szavatosságú élelmiszerek: ezen élelmiszerekben elszaporodnak a baktériumok, amelyek nagy mennyiségben termelhetnek hisztamint.

Étkezési ajánlások

A szakemberek azt tanácsolták, hogy friss, tartósításmentes, kezeletlen élelmiszerek fogyasztását helyezzék előtérbe ezek a betegek. Tehát fogyaszthatóak/fogyaszthatnak friss tejtermékeket, húsokat, zöldségeket, gabonákat, citrusokat. Emellett ajánlott különböző vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása is:

  • C-vitamin à hisztamin lebontását fokozza
  • B6 vitamin à deamino-oxidáz enzim termelését fokozza
  • Ásványi anyagok à segítik az enzimek működését

Kimutatás

A vizsgálathoz egy natív csöves vért veszek le, amelyet enzimhez kapcsolt immunoszorbens vizsgálattal vizsgálnak meg. Ezzel a szervezet deamino-oxidáz enzim koncentrációját adják meg, ha az enzimszint csökkent akkor valószínűsíthető a hisztaminintolerancia.

Egyszerű vizsgálat minimális kellemetlenséggel, ami tökéletesen irányt adhat a diagnózishoz. Hiszen az egészség az első és ehhez lépéseket kell tenni az életünk sűrűjében.

Remélem a rövid összefoglalóm motivációul szolgál a mindennapokban, hogy bármilyen panaszunk is van érdemes utánajárni, hiszen rejthet nagyobb problémát is.[i]


[i] Orbán Nikolett

A képek forrása: a Pixaby

Érdekes cikk:

Talán ezek is érdekelhetnek …