Blog

Az öt szeretetnyelv

0
1 Az Ot Szeretetnyelv

Ki ne ismerné Bábel tornyának biblikus történetét, miszerint a gyarló emberek égig érő építményt akartak emelni, hogy felérjenek Istenükhöz, mire Isten haragra gerjedt, s az addig egy nyelvű emberiséget nemzetekre zilálta.

Gery Chapman 1992-es elmélete szerint társadalmunk azonban nem csupán nemzetekhez kötötten kommunikál másképp, felvetése szerint létezik továbbá öt szeretetnyelv is, melyek ismeretének hiánya tovább nehezítheti társasinterakcióink sikerességét.

Az öt „nyelv” közül – testi érintés, elismerő szavak, minőségi idő, szívességek, ajándékozás – mindannyiunknál kettő az, ami igazán hangsúlyos, ami által szeretetet közvetítünk, s megéljük a kapott törődést.

A terapeuta saját, rendelői körülmények között megszerzett tizenkét évnyi tapasztalatai alapján dolgozta ki elméletét. Elmondása szerint gyakori probléma volt párterápiás ülésein, hogy a felek nem érezték egymást szeretve, s mikor ennek hangot adtak, partnerük mély értetlenséggel fogadta a panaszt.

„Miért gondolod, hogy nem szeretlek? Annyi mindent megteszek érted” – hangzik el a mondat egy olyan ember szájából, akinek az elsődleges szeretetnyelve több, mint valószínű a szívesség, s vele szemben ott a párja, aki ebből a szeretetből semmit nem érez, mert nem „beszéli” azt a nyelvet.

De mi lehet a megoldás? Laikusként azt mondhatnánk, hogy azok a kapcsolatok, amelyekben a felek nem kommunikálnak azonos szeretetnyelvet halálra vannak ítélve. Azonban ez nem igaz! Chapman miután megalkotta a mintákon alapuló elméletét, hamar elkezdte gyakorlatban is használni, céljává vált segíteni a hozzáforduló pároknak elsajátítani egymás szeretetnyelvét.

Majd a próbálkozást siker koronázta. Azok a párok, akik addig analfabéta módon álltak egymás érzelmi kinyilatkoztatásaik előtt, leültek beszélni. Szavakba öntötték mindazt, amire ők vágynak, a módókat, ahogy ők képesek adni és fogadni a szeretetet, majd az elhangzott alternatívákon feleszméltek, s egymás igényei szerint kezdtek el törődni a másikkal. Megtanulták érteni és beszélni párjuk szeretetnyelvét, amit a kapcsolatuk érzelmi szintlépése követett.

Neked mi a szeretet nyelved? Vagy a felsoroltak közül, melyek azok, amiket úgy érzed nem tudsz megérteni? Vitassátok meg szeretteitekkel!

Szücs Réka

Olvass tovább![i]


[i] https://infozio.1367.hu/2022/11/03/rovidebb-nappalok-hosszabb-enidok/

Talán ezek is érdekelhetnek …