Blog

Fülbevalós boszorkányság, interjú a Minerva Studio megalkotójával, Kakuszi Bettinával

0
1 Ge Minerva

Igen kevés olyan dolog van a világon, aminek ne lenne a tömeggyártott termékekkel szembeni alternatívája. Legyen az srunchie hajgumi, neszesszer, kenyértartó zsák vagy egyéb natúrkozmetikum, a lista végtelen hosszú. Mi a helyzet az ékszerekkel? Az Instagramon számos alkotóval, és megannyi csodálatos kézműves termékkel találkozik az ember, köztük a Minerva Studio megálmodójával, Kakuszi Bettinával. 1.,2.,3.

Kedves Betti! Nagyon szépen köszönöm, hogy elfogadtad a felkeresésemet! Mesélnél egy kicsit a Minerva Studio-ról?

Kakuszi Bettina: A Minerva Studio az én egyszemélyes műhelyem, amely 2020. december 1. óta működik. Egész életemben kreatív beállítottságú voltam, gyermekkorom óta rengeteget rajzolok, festek. Igaz mérnöki diplomám lett végül, de szabadúszó grafikusként dolgoztam /jelenleg is/ főállásban, amikor elkezdtem ékszereket készíteni.

Közvetve a COVID-19 is szerepet játszott az elindulásban, hiszen szerte a világban nagyon sokan veszítették el munkahelyüket és így saját vállalkozásba kezdtek, népszerű lett többek között a süthető gyurma termékeknek árusítása is. Ennek köszönhetően találkoztam én is ezzel az anyaggal és technikával. Azonnal megtetszett mennyire variálható, tele van kreatív szabadsággal, és hogy tulajdonképpen bárhogyan formálható. Akkor, 2020 nyarán tanultam meg a süthető gyurma fortélyait, majd decemberben nyitottam meg a webshopot, amelyet szintén én terveztem, a kivitelező pedig a férjem volt.

Akkor Magyarországon még nagyon kevesen foglalkoztak süthető gyurma ékszerekkel, mára már persze sokkal jobban elterjedt, de úgy gondolom az eredetiség, a letisztult, modern jelleg a Minerva Studio egyedi védjegye.

Nem jellemző, hogy nagyon sok magyar alkotó ékszereket gyártson. Pláne nem fülbevalókat! Miért pont ezzel az ékszerfajtával kezdtél el foglalkozni?

Kakuszi Bettina: Az állítással nem feltétlenül értek egyet. Én úgy látom, igen sokan készítenek Magyarországon ékszereket. Kézműves vásárokon is rengeteg ékszeressel szoktam találkozni, az alapanyagok és a módszerek már sokkal különfélébbek, így szerencsére változatos a kínálat ezen a téren.

Én azért a fülbevalók mellett voksoltam, mint fő termékcsoport, mert sokkal variálhatóbbnak gondolom, mint például a nyakláncokat, karkötőket. Amikor elkezdtem a vállalkozást már tudtam, hogy minél szélesebb termékskálát szeretnék kialakítani, azaz heti szinten új termékeket fogok kitalálni és megalkotni, ezért fontos sok variáció lehetősége.

Emellett az is szerepet játszott ebben, hogy először a magam részére készítettem az ékszereket, és nagyon ritkán hordok karkötőt vagy nyakláncot, inkább a fülbevalót kedvelem, mint kiegészítő, így ezt választottam fő irányvonalamnak. Egy-egy kollekcióban felbukkannak nyakláncok is természetesen, de a vásárlóimnál is azt veszem észre, hogy inkább a fülbevalók iránt érdeklődnek.

Számodra mit jelent az alkotás folyamata?

Kakuszi Bettina: Az a kedvenc részem a folyamatban, amikor egy megálmodott egyedi megrendelés vagy egy tervezett új kollekció elkészítésére sor kerül. Alkotás közben teljesen kikapcsolok, elfelejtem a mindennapi problémákat, csak arra figyelek, amivel épp foglalkozom.

Számos virággal és mintával díszített termékem van, amelyekre minden szirmot, levelet és motívumot egyenként helyezek fel, így sokszor órákig tart néhány pár fülbevaló elkészítése. Számomra az egész folyamat egy relaxációs gyakorlattal ér fel. Ezt az érzést pedig igyekszem a vásárlóim felé is közvetíteni videók formájában a közösségi média oldalaimon.

Mi volt a legjobb/legrosszabb dolog, ami történt Veled a vállalkozásoddal?

Kakuszi Bettina: A legjobb dolog egyértelműen az, amikor személyesen találkozom a követőkkel, vásárlókkal a kézműves vásárokon. Nagyon sokan el szoktak jönni kifejezetten hozzám, ami borzasztóan jól esik. Imádom ezeket a beszélgetéseket, többen szinte minden ilyen alkalomra kijönnek, és már barátként üdvözöljük egymást, ami rendkívül szívet melengető élmény számomra. Még most, több, mint másfél év működés után is hihetetlen, hogy ennyien szeretik, amit csinálok, emellett rám, mint emberre is kíváncsiak.

Rossz dolog nem igazán történt még szerencsére. Talán egy alkalom volt még az indulásom után közvetlenül, hogy megkeresett egy nagy követőbázissal rendelkező influenszer, aki bemutatná a termékem a saját oldalán némi összegért és ajándék termékért. Úgy gondoltam indulásképp jót tenne a vállalkozásnak a reklám. Nos, ez sajnos nem történt meg hiába küldtem el neki a megbeszéltek szerint mindent. Mivel csak szóbeli megállapodás volt, tulajdonképpen „így jártam”. Azóta már okosabb, bölcsebb és elővigyázatosabb lettem, hogy ez ne forduljon elő még egyszer.

Szerencsére a jó élmények bőven túlsúlyban vannak, amiért nagyon hálás vagyok!

Mit tanácsolsz azoknak, akik még csak gondolkodnak azon, hogy belevágjanak egy vállalkozásba? 

Kakuszi Bettina: Elsőként azt mondanám, hogy rengeteg munka, idő és pénz az indulás. Szerintem csak akkor érdemes belevágni, ha igazán szenvedélyesen érdekel a téma vagy az adott termék készítése. Ha úgy érzed, évekig tudnál vele foglalkozni.

Azt is fontos számításba venni, hogy, saját kisvállalkozás vezetésekor a marketing és a termékek közvetítése, bemutatása a célzott vásárlói bázisunk felé közel annyi időt ölel fel, mint maga a termék elkészítése. Ezeknek az eszközöknek a rendszeres használata pedig elengedhetetlen, hogy a vállalkozásunk sikeres legyen, hiszen, ha nem látható a termékünk, nem fogja megtalálni a célcsoportunkat.

Amennyiben viszont minden klappol, a termékünk is minőségi és megfelelően prezentáljuk, akkor kivételesen hálás munka lehet, hiszen azzal foglalkozunk, amit szeretünk, és ez egy rendkívüli érték, még akkor is, ha csak mellékállásban tervezzük a vállalkozás indítását.

Nem is beszélve arról, hogy a környezetünket és vásárlóinkat is inspirálhatjuk arra, hogy támogassák a hazai kézműveseket és kistermelőket az egyediség jegyében.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az ihlet sosem egy előre megtervezett helyzetből jön, hanem néha egy járvány kell hozzá. Egy igazán kreatív és egyedi ötlettel a határ a csillagos ég!

A Minerva Studio Instagramját, és honlapját a szavakra kattintva találhatjátok!

A képek Kakuszi Bettina tulajdonát képezik!

Az eredeti cikket a Pécsi Egyetemisták Magazinja oldalán olvashatjátok!

Forrás: 1., 2., 3.,

Goszpodinov Emese

Talán ezek is érdekelhetnek …