Blog

Vitiligo

0
1 Vitiligo 1

Pici pöttyök, közepes méretű foltok vagy már-már egész testtájakat beborító fehér kültakaró, mi is pontosan a vitiligo és mi áll a hátterében?

A vitiligo egy egészen gyakori, világviszonylatban 0,5-2%-os érintettséget mutató depigmentációs bőrbetegség, amely a melanociták elvesztésével jár. Habár minden rasszt egyaránt érint, sötét bőrön sokkalta feltűnőbbek a hófehér foltok.

A kezdeti apróbb pöttyök fokozatosan válnak egyre nagyobbá, kategorizálás szerint három típusa létezik, ezen csoportok a fehér foltok területének méretével arányosan változnak. Megfigyelhető a fokális vitiligo, amely a testnek csupán néhány pontján bukkan fel, a szegmentális, amely már nagyobb foltokkal jár együtt, illetve a generalizált vitilligo, amely már egész testtájakat érint. Ritkán ugyan, de előfordulhat egész testen végig terjedő vitiligo is.

Nők és férfiak egyaránt érintettek, az első foltok általában 10 és harminc éves kor között jelennek meg.

A foltok bizonyítottan a bőr színét adó, melanint termelő sejtek elvesztése miatt jelennek meg, viszont a melanociták pusztulásának pontos okát a ma napig még nem sikerült feltárni, de kialakulásukban szerepet játszhat a genetika, autoimmun válaszok, oxidatív stressz vagy gyulladásos folyamatok.

Habár a betegség látszólag ártalmatlan, gyógymód nincs rá, s a kezelések csupán kis százalékkal érnek el repigmentációs hatást.

A vitiligo ritkán jár fizikai fájdalommal, habár a napégésre hajlamosabbak ezek a területek,  valamint az újonnan felbukkanó foltok érintésre érzékenyek lehetnek, a betegek sokkalta több lelki sérülést szenvednek el. Főként a gyermekkor és a vele járó tudatlanság szüli a traumás sebeket, de nem ritka, hogy a fertőzőnek hitt beteget a közösség a későbbiekben is kiveti magából.

A foltok nem fertőzők, esztétikailag minősíteni őket kicsinyes dolog, ami ellen ma már szerencsére rengeteg modell, illetve influencer felveszi a harcot, s foltjaikat büszkén vállalva vonulnak kamera elé.

Szücs Réka

[i]


[i] https://infozio.1367.hu/2022/10/24/eveszavar-miert-gyakori-jelenseg-napjainkban/

Talán ezek is érdekelhetnek …