Blog

Motivációs válság

0
1 Motivacios Valsag

Kinek ne lenne ismerős az érzés, amikor a reggeli órákban megszólaló ébresztő, mint jeges zuhany riaszt fel álmainkból, s még idő sincs feldolgozni a történteket, amikor szíven üt a következő gondolat, “el kéne kezdeni a napot”.

Többnyire mind eleven, színektől és gondolatokkal vibráló elmével léptünk egykor a céljainkhoz vezető kacskaringós útra, majd ahogy telt, s múlt az idő vált egyre fakóbbá ez a kép, s egyszer csak itt találod magad, ahogy a reggeli órákban a hideg verejték borítja a tested és sírni tudnál azoktól a teendőktől, amiket a saját álmaid érdekében kéne meglépned. De mit lehet ilyenkor tenni? Mivel tudnánk lelkünkben újra felizzítani a lassan teljesen kihunyó parazsat?

Első, és talán a legfontosabb dolog a megelőzés. Ne hagyjuk magunkat túl mélyre süllyedni! Ha igazán magunkba nézünk, mind tudjuk, hogy a teljes motiválatlanság nem napok szüleménye, de hol voltunk akkor, amikor a vészharangok először kondultak meg? Talán éppen félreraktuk a tanulnivalót, hiszen “úgysincs már rá elég idő”. Talán éppen a tegnapok hanyagsága miatt kinyomtuk azt a bizonyos reggeli ébresztőt, mondván “minek menjek be, ha nem tanultam semmit” – és így ásunk egyre mélyebb és mélyebb gödröt saját magunknak. A folytonos halogatás folytonos csalódáshoz vezet önmagunkban, ami csak tovább rontja a lehetőségeinket az egyszerűbb visszarázódáshoz.

A visszarázódás pedig sosem egyszerű, csupán a megerőltető és a kevésbé megerőltető lehetőségek közül tudunk választani, attól függően, hogy milyen hosszúra nyújtjuk önmagunk sajnálatát.

A céljainkig vezető út hosszú, a jól kiérdemelt elégedettség érzése szinte olyan távol van, hogy szinte már elhalványul a szemünk előtt, s megszűnik vonzani bennünket – ezért fontos, hogy állítsunk magunk elé rövidtávú célokat is, akár mindennapi vonatkozásban! Strukturáld a napjaid, s minden önmagadnak felállított mérföldkő ledöntése egy újabb és egy újabb ok lesz az örömre és a kihívásvágy fenntartására.

Sose kicsinyeld le a saját eredményeid! Az apróbb győzelmek is győzelmek, nem kell egy nap alatt megváltanod a világot, légy büszke magadra azért is, ha csupán a lehetőségeidhez mérten léptél valamit, annak érdekében, hogy közelebb kerülj a céljaid eléréséhez. Kitartást!

Szücs Réka

Ha szívesen olvasnál hasonló témában kattints![i]


[i] https://infozio.1367.hu/2022/10/11/uton-a-kieges-fele/

Talán ezek is érdekelhetnek …