Blog

Őszi betegségek – és különbségeik

0
1. Oszi Betegsegek – Es Kulonbsegeik Scaled

            Bár a kicsit hűvösebb őszi idő rengeteg csodálatos dolgot hoz magával – színesen hulló leveleket, kötött pulcsikat, bekuckózós-forrócsokis Harry Potter maratonokat – sajnos örök igazság, hogy ősszel megkezdődik a betegségek sorozata is. Bár a szülők rendszerint szívesen gondolják úgy, hogy csak az iskolakezdéshez nincs kedvünk, valójában ebben az időszakban tényleg sokkal könnyebben kaphatunk el akármit – ez köszönhető az ősz kezdetével lecsökkenő D-vitamin bevitelnek, ezáltal a test gyengülő védekezési folyamatainak, valamint a közösségbe való visszatérésnek is – hiszen mind az iskola, mind a munkahely csodás táptalajt ad a fertőző betegségek terjedésének. Cikkemben néhány gondolatban bemutatom Nektek azokat a betegségeket és ártalmakat, amelyekkel közeli ismeretségbe kerülhettek a szeptembertől novemberig (és még utána pár hónapig) tartó időszak alatt.

Allergia

            Nem csak a tavaszi időszak kedvez különösen az allergiának – az őszi is. A sokak életét megkeserítő parlagfű virágzási ideje egészen október végéig tart, de a különböző fajtájú füvek és csalánfélék is boldogan ontják magukból az allergéneket. Ha azt tapasztaljuk, hogy a szokásosnál többet tüsszögünk, állandóan folyik az orrunk, könnyezik és viszket a szemünk, vagy időszakosan elveszítjük szaglásunkat, nem árthat kivizsgáltatni magunkat egy allergiateszt keretein belül.

Nátha

            Úgy gondolom, a náthát senkinek sem kell bemutatnom, hiszen teljesen biztos vagyok benne, hogy mind tapasztaltuk már saját magunkon is a tüneteit – a hőemelkedést, az orrfolyást, a fájó torkot és a köhögés-tüsszögés verhetetlen párosát. A nátha tünetei pár naptól egészen pár hétig eltarthatnak, de a pihenés, a fokozott folyadékbevitel és a különböző házi praktikák, esetleg gyógyszerek segítségével elérhetjük, hogy a lehető leghamarabb megszabaduljunk tőlük.

Influenza

            Ez a cseppfertőzéssel terjedő, vírusos megbetegedés talán az egyik leggyakoribb, amivel (saját tapasztalatom alapján) ősszel találkozni lehet. Bár a tünetei nagyban hasonlítanak a szimpla náthás tünetekhez, itt hőemelkedés helyett már gyakrabban alakul ki láz, melyet sokszor rossz közérzet, hirtelen megjelenő, nagy mértékű fáradtság és hányás-hasmenés kísér. Az influenzavírusok közül általában az A és B típusúak azok, amelyek a legnagyobb számban fertőznek. Ezek a típusok állandó változáson mennek keresztül – ezért van az, hogy nem nyújt immunitást egy új fertőzés ellen az, hogy előző évben már átestünk a víruson. Fontos, hogy időben forduljunk vele orvoshoz, hiszen több betegség kialakulhat egy nem kezelt influenza következményeképp – így például a tüdőgyulladás is, amelyet már jóval nehezebb és fájdalmasabb mind kezelni, mind átélni, mint egy influenzát. Megelőzésre természetesen már ott van az influenza elleni védőoltás, valamint néhány egyszerű, könnyen betartható (és remélhetőleg mindenki számára magától értetődő) „intézkedés”: a gyakori és alapos kézmosás, a száj és az orr eltakarása köhögés és tüsszentés közben – lehetőleg zsebkendővel –, a megfelelő mennyiségű pihenés, a zsúfolt helyek kerülése és a stressz csökkentése az életünkben.

Ízületi betegségek

            Sajnálatos, de a hideg, nyirkos idő nagyban kedvez az ízületi gyulladások fellángolásának, rosszabbodásának. Az ilyenkor jelentkező ízületi fájdalom mellett előfordul még duzzanat és ízületi merevség is. Ezek a betegségek leginkább az idős korosztályra jellemzők, de sajnos nem lehetetlen, hogy már kisgyermekkorban kialakuljanak – így erre (mint minden másra) is igaz, hogy a panasz megjelenése után érdemes mielőbb felkeresnünk egy szakembert.

Varga Roxána

Képek forrása: Unsplash, Pixabay

[i]


[i] Ha többet szeretnél tudni arról, hogy miért is olyan fontos a folyadékbevitel (nem csak betegség alatt, de a mindennapokban is), kattints a linkre: https://infozio.1367.hu/2022/07/12/te-jol-iszol/

Talán ezek is érdekelhetnek …